آفتابنیوز : آفتاب: معاون سابق وزیر نفت در دولت نهم با طرح 7 سئوال خواستار شفافسازی ابهامات قرارداد فروش گاز ایران به پاکستان توسط مسئولان وزارت نفت شده است.
اسناد ضمانتنامه قرارداد فروش گاز ایران به پاکستان 7 خرداد ماه سالجاری در محل سفارت فرانسه در اسلام آباد توسط سید رضا کسایی زاده نماینده وزیر نفت و ارشاد کلیمی معاون وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان امضا شد.
گفته میشود با امضای این ضمانتنامه به زودی ساخت بخش باقی مانده خط لوله گازی ایران- پاکستان آغاز و قرارداد گازی بین دو طرف نافذ خواهد شد.
اما پس از انتشار خبر امضای ضمانت نامه قرارداد گازی ایران و پاکستان در رسانههای داخلی و خارجی، سید هادی نژادحسینیان معاون سابق امور بینالملل وزیر نفت در دولت نهم و مسئول ارشد پیگیری مذاکرات گازی قرارداد خط لوله صلح با ارسال نامهای به خبرگزاری مهر سئوالاتی را مبنیبر وجود ابهاماتی در امضای ضمانت نامه قرارداد ایران و پاکستان در سفارت فرانسه و امضای بخشی دیگر از این قرارداد در ترکیه مطرح کرد.
نژادحسینیان در این نامه تاکید کرده است: مقامات وزارت نفت هر چه زودتر باید توضیحات لازم را برای مردم بدهند تا از تشویش افکار عمومی جلوگیری شود.
سئوالات این معاون سابق وزیر نفت به شرح ذیل است:
1- چرا قرارداد در خارج ایران و چرا در سفارت فرانسه در اسلام آباد امضا شده است؟
2- اگر این کار به دلیل عدم قبول قوانین ایران توسط پاکستان انجام گرفته؛ با مجوز چه کسی این درخواست مورد قبول ایران قرار گرفته است؟
3- چرا شفاف عمل نکردهاند؟
4- هر سال صدها قرارداد بین شرکتهای دولتی و غیر دولتی جمهوری اسلامی ایران با شرکت های خارجی امضا می شود. در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تا به حال در چند قرارداد قوانین جمهوری اسلامی حاکم نبوده است؟
5- با قبول این شرط توسط مقامات وزارت نفت در آینده شرکتی پیدا میشود که قوانین جمهوری اسلامی ایران را بپذیرد.
6- اگر بر تمام قراردادهای ایران با شرکتهای خارجی؛ قوانین ایران حاکم نباشد و بر هر کدام از قراردادها؛ قانون یک یا دو کشور خاص حاکم شود چگونه میتوان منافع ملی ایران را حفظ نمود؟
7- آیا فروش گاز ایران در بازار بین المللی (با این همه مشتری که دارد) آنقدر سخت است که باید تن به این همه خفت داد؟
قرارداد فروش گاز ایران به پاکستان خرداد ماه سال گذشته با حضور روسای جمهور دو کشور به طور رسمی امضا شد که پیشبینی میشود تا سال 2014 میلادی انتقال گاز فازهای پارس جنوبی به این همسایه جنوب شرقی کشور محقق شود.
در همین حال قرارداد عملیاتی صدور گاز به پاکستان به عنوان آخرین بخش از قرارداد صادرات گاز ایران به پاکستان در روزهای پایانی اسفند ماه سال گذشته در ترکیه بین مقامات گازی ایران و پاکستان امضا شده بود.
پیشبینی میشود در صورت اجرایی شدن این قرارداد میزان گاز صادراتی ایران به پاکستان روزانه 750 میلیون فوت مکعب خواهد بود که تا سقف یک میلیارد فوت مکعب (حدود 30 میلیون متر مکعب در روز) قابل افزایش است.
هماکنون ساخت خط لوله هفتم سراسری به عنوان خط لوله صادراتی گاز ایران به شبه قاره هند در حال انجام بوده که با ساخت این خط لوله امکان انتقال روزانه 150 میلیون متر مکعب گاز به هند و پاکستان فراهم میشود.