کد خبر: ۱۰۰۸۲۹
تاریخ انتشار : ۱۶ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۶:۳۴

حامد کرزی دستور بازنگری در وضعیت زندانیان طالبان را صادر کرد

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: رئیس‌جمهوری افعانستان به وزیر دادگستری این کشور دستور داد که طالبانی که با اتهام‌های نامشخص در زندان به سر می‌برند، هر چه زودتر آزاد شوند. 

به گزارش آسوشیتدپرس، «حامد کرزی»، رئیس‌جمهوری افغانستان در دستوری خطاب به وزیر دادگستری کشور گفت که هر چه سریع‌تر باید وضعیت طالبانی که بدون مدارک و دلایل کافی در زندان به سر می‌برند، مشخص و آزاد شوند. 

این دستور تنها شامل زندان‌هایی می‌‌شود که تحت کنترل افغان‌ها است و زندان‌های آمریکا در افغانستان را شامل نمی‌شود. 

این دستور کرزی نخستین اقدام در راستای اجرای بیانیه جرگه مشورتی صلح است که هفته گذشته در کابل برگزار شد. 

جرگه مشورتی صلح در پایان کار 3 روزه خود، قطعنامه‌ای را آماده کرده و آن را به دولت افغانستان تقدیم کرد. 

آن‌گونه که مسئولان جرگه اعلام کردند، این قطعنامه بیش از 100ماده دارد، اما خلاصه قطعنامه در 16 ماده به دو زبان فارسی دری و پشتو در نشست پایانی جرگه خوانده شد. 

قطعنامه جرگه صلح از دولت و نیروهای بین‌المللی مستقر در افغانستان خواسته آن عده زندانیانی که بر اساس گزارش‌های نادرست و اتهام‌های ثابت نشده زندانی شده‌اند را برای ایجاد «حسن نیت» آزاد کنند. 

در این قطعنامه از دولت خواسته شده که در تفاهم با جامعه جهانی برای حذف اسامی رهبران شورشیان از «فهرست سیاه» سازمان ملل اقدام فوری کند. 

درعین حال قطعنامه جرگه بر حفظ دستاوردهای 8 سال اخیر افغانستان هم تاکید کرده است. در بخشی از قطعنامه آمده است: «مردم افغانستان خواستار صلح عادلانه هستند که در آن حقوق همه اتباع کشور، به شمول زنان و کودکان در نظر گرفته شده باشد.» 

جرگه همچنین در قطعنامه خود تاکید کرده است که به منظور تامین عدالت اجتماعی جرگه تاکید می‌کند که قوانین در مورد تمام اتباع کشور به طور یکسان اجرا گردد. 

ظاهراً به نظر می‌رسد این موضوع در پاسخ به نگرانی ها درباره حقوق زنان و آزادی های اجتماعی در گفت‌وگو و مصالحه با شورشیان در قطعنامه مطرح شده باشد.
 
جرگه ملی مشورتی صلح در قطعنامه خود از شورشیان هم خواسته که از اقداماتی که منجر به قتل مردم و تخریب زیربناهای کشور می‌شود، دست بردارند و ارتباط خود را با شبکه‌های القاعده و تروریستی قطع کنند. 

این قطعنامه همچنین از دولت و نیروهای بین‌المللی خواسته که امنیت و مصونیت کسانی را که به روند صلح می‌پیوندند، تضمین و تامین نمایند و زمینه بازگشت ایشان را به زندگی مصون مساعد کند. 

در این قطعنامه همچنین از دولت خواسته شده که روند مصالحه با مخالفان را به عنوان استراتژی دائمی و ملی جزو برنامه‌های خود کند و برای اجرای آن اداره‌ای را تحت عنوان «شورای عالی صلح» تشکیل دهد. 

رئیس‌جمهوری افغانستان به عنوان آخرین سخنران روز پایانی جرگه مشورتی صلح، از طالبان خواست این فرصت را از دست ندهند. 

وی خطاب به مخالفان دولت خود گفت: «بیایید به خاک خود صلح و امن بیاورید.»
کرزی از ناراضیان طالبان و حزب اسلامی یاد کرد و از آنها خواست که به زندگی صلح‌آمیز بازگردند. 

وی همچنین از شورشیان خواست که از فرصتی که با دعوت اعضای جرگه برای پیوستن به روند صلح فراهم شده است، استفاده کنند. 

کرزی به درخواست مطرح شده در قطعنامه در باره زندانیان مربوط به گروههای مسلح شورشی، پاسخ صریحی داشت. وی گفت برای آزادی کسانی که تنها به اتهام وابستگی به گروه طالبان زندانی شده‌اند، فوراً اقدام می‌کنیم. 

رئیس‌جمهوری از پایان موفقیت‌آمیز نشست مشورتی صلح اظهار خوشحالی کرد و نتایج کار جرگه را پیامی برای فردای صلح‌آمیز، آبرومند و باعزت خواند.
کرزی گفت که او و فرد فرد ملت در دو روز گذشته منتظر اعلام نتایج کار جرگه بوده است. 

رئیس جمهوری قطعنامه جرگه را «جامع، کامل و برحق» خواند و گفت که این قطعنامه هدایتی برای دولت افغانستان است. 

کرزی به اعضای جرگه گفت که دولت برای اجرای پیشنهادهای مطرح شده در قطعنامه جرگه مشورتی صلح، از آغاز تا انجام آن مکلف است. 

وی از «برهان الدین ربانی» به دلیل به عهده گرفتن ریاست جرگه صلح و همچنین از برگزارکنندگان جرگه صلح تشکر کرد. وی همچنین از کشورهای کمک‌کننده و حامیان بین المللی دولت خود تشکر کرد. 

کرزی که هنگام سخنرانی کوتاهش خوشحال به نظر می‌رسید، جرگه را «قدم اول و نیک» برای صلح در کشورش خواند. اما بنا بر این گزارش، طالبان جرگه را «برنامه‌ای آمریکایی» خوانده‌اند. 

همچنین حضور زنان در این جرگه هر چند بیشتر از آن بود که پیش از برگزاری آن پیش‌بینی می‌شد، اما در نشست‌های افتتاحییه و پایانی جرگه صدایی از آنها شنیده نشد. 

در نشست پایانی جرگه، پیش از سخنرانی کرزی یکی از اعضای زن جرگه که خواست صحبت کند، با وجود تشویق‌های کرزی، به او فرصت سخن گفتن داده نشد.
به این ترتیب، حضور زنان در جرگه تا حد زیادی به سطح «نمادینی» تنزل کرد و بیشتر سخنرانان از میان افراد برجسته، به ویژه مجاهدین سابق برگزیده شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین