اين ديدارها به گفته برخي صاحبنظران براي تسريع روند مذاكرات هستهاي ايران و اروپا در حال برگزاري است، اما رئيس سازمان انرژي اتمي ايران با ارزيابي منفي از روند فعلي گفتوگوها ميگويد اين روند گفتوگو با اروپا انتظارات ما را برآورده نميكنند.
درحالي كه تاكنون دو دور از مذاكرات بين ايران و هيأت اروپايي برگزار شده و تا ماه مارس نيز دو دور ديگر اين مذاكرات انجام خواهد شد، اما اين مذاكرات تحليلها و اظهارنظرات مختلفي را در بر داشته است.
آقازاده در سفر به بروكسل با مونتيرو وزير امورخارجه پرتغال ديدار كرد و در اين گفتوگو نيز تعليق غنيسازي اورانيوم را خوشايند دولت و ملت ايران ندانست. وي همچنين در ادامه باتوجه به ديدارهايي كه در سفرش با مسؤولان انرژي اتمي بلژيك، وزير امورخارجه اين كشور و خاوير سولانا خواهد داشت، لازم دانست كه اروپا طي مدتي كوتاه، اين مذاكرات را به نتايج روشني برساند، وزير امورخارجه پرتغال نيز در همين ديدار طرف مذاكره با ايران را تنها سه كشور آلمان، انگليس و فرانسه ندانست و اعلام كرد: اين اتحاديه اروپاست كه با ايران گفتوگو ميكند و براين نكته تأكيد كرد كه اروپا تلاش ميكند مذاكرات را با اعتمادسازي ايران به نتيجه مطلوب برساند.
يوشكا فيشر نيز در حاشيه نشست وزراي خارجه اتحاديه اروپا با تأكيد بر حل مسأله هستهاي ايران از طريق ديپلماتيك گفت: هنوز تمايل داريم ايران به سلاح هستهاي دست پيدا نكند و مذاكرات برسر همكاري نزديك و بهرهگيري از انرژي هستهاي صلحآميز است.
اين اظهارنظرات مقامهاي اروپايي در حالي مطرح ميشود كه جك استروا در سخنانش گفته بود كه اميدوار بوده كه رايس سياستش را تغيير دهد اما تاكنون اين اتفاق رخ نداده و شنيدهها حاكي است با تمام تلاش كه اروپاييان براي پيوستن آمريكا به مذاكرات هستهاي با ايران انجام دادهاند، اما آمريكا اين درخواست را رد كرده است، اما در همين حال ديگر كشورهاي خارجي كه با ايران ارتباط دارند، از نيات مثبت ايران در اين زمينه ابراز رضايت كرده و خواستار انتظار براي رسيدن به نتايج در ايران شدند.
جان هاوارد نخستوزير استراليا از جمله اين افراد است كه در اجلاس داووس بر ضرورت همكاري و تعهد كامل ايران در قبال برنامههاي هسته اي تأكيد كرد.
محمد البرادعي نيز از جمله افرادي است كه پس از اظهارنظرات اغراقآميز در زمينه اقدامات نظامي در قبال ايران، اينگونه سخنان را غيرمفيد دانست و بهترين ابزار براي رفع نگراني از برنامه هستهاي ايران را مذاكره دانست.
در حالي كه نشست دوروزه 25 كشور عضو اتحاديه اروپا در بروكسل در حال برگزاري است، قرار است اين اعضا در مورد مسأله پرونده هستهاي ايران نيز بحث و گفتوگو كنند، اما در همين زمينه فعالان سياسي ايران نيز نظرات متفاوتي دارند، آقازاده قبل از ترك ايران انتشار برخي اخبار را براي ايجاد فضاهاي رواني و دنبال كردن اهداف و نيات پشت پرده دانست و محتواي برخي از آنها را نادرست خوانده در ادامه اظهارنظرات سياستمداران ايراني، سخنگوي رياست جمهوري، رمضانزاده با اعلام اين مطلب كه نقشي را براي آمريكا در مذاكره با ايران قائل نيستيم، گفت: چشمانداز روابط با آمريكا به نوع نگاه دولتمردان اين كشور باز ميگردد كه ما فعلاً شاهد تغييري در نگرش نبودهايم.
رئيس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس نيز كه با رئيس كميسيون سياست خارجي مجلس ايتاليا ديدار داشت و با اشاره به روند مذاكرات هستهاي استفاده از فناوري صلحآميز هستهاي براي مقاصد صلحجويانه را حق طبيعي و مسلم ملت ايران مطابق با بند چهارم معاهده NPT دانست.
بروجردي با سياسي خواندن برخي نگرشهاي آمريكا و كشورهاي اروپايي در مقطع كنوني خاطرنشان كرد كه مجلس و دولت جمهوري اسلامي ايران بر روند فعاليتهاي هستهاي صلحآميز تأكيد دارند، از سوي ديگر رشيد جلالي جعفري عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي استفاده از فناوري بومي هستهاي را يك موضوع روشن و مشخص دانست و گفت ما هيچ ضعفي در بخش اعتمادسازي نداريم و در صدد گسترش اين فضا هستيم، اروپاييها نيز بايد تا زمان نگذشته از اين فرصت استفاده كنند و اشتباهات را جبران كنند، اين امر بديهي است كه اگر قرار باشد از اين موضع سوءاستفاده شود، تحمل نميكنيم.
كانديداي احتمالي اصولگرايان، علي لاريجاني از ديگر فعالان سياسي است كه در اين زمينه به اظهارنظر پرداخته است و با بيان اين مسأله كه ايران در جريان پرونده هستهاي به طرف اروپايي خوشبين نبوده و نيست، گفت: موفقيت در پرونده هستهاي ايران نيازمند پشتيباني ملي است.