آفتابنیوز : آفتاب: محمدعلی نجفی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران گفت: انگیزه نمایندههای مجلس برای طرح انتخاب شهردار توسط مردم، اعمال کنترل و نفوذ بر روی شهرداریها بوده چرا که بنا به اعلام نمایندههای مجلس، شهرداریها به تقاضای نمایندگان مجلس عمل نکرده و اعتقاد دارند که تحت نظر شورای شهر هستند و پارلمان جداگانهای دارند.
نجفی به طرح انتخاب مستقیم شهردار توسط مردم که از طرحهای پیشنهادی نمایندگان مجلس بوده اشاره کرد و یادآور شد: نگرانی بسیاری از مسئولان کشور در گذشته به تعدد انتخابات و تحمیل هزینههای فراوان به کشور اختصاص داشته و به همین علت پیشنهاد چنین طرحی از سوی نمایندههای مجلس جای تعجب دارد.
وی افزود: از برگزاری بخشی از انتخابات در کشور ناگزیر هستم چرا که باید حداقلهای مربوط به مولفههای مردمسالاری در نظام جمهوری اسلامی ایران حفظ شود اما تصویب یک انتخابات جدید که نکته مثبتی هم در آن وجود نداشته باشد، مشکلات را افزایش میدهد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران به بیفایده بودن انتخاب شهردار توسط مردم تاکید کرد و ادامه داد: به دلیل آنکه انتخابات در ایران در چارچوب احزاب سازماندهی شده انجام میشود و از یک خط روشن سیاسی و اجتماعی تبعیت نمیکند انتخاب شهردار توسط مردم به طور دقیق انجام نمیشود.
به گفته نجفی اگر طی دو هفته متوالی، دو نوع انتخابات برگزار شود، به دلیل آنکه مردم اغلب توجه کافی به مباحث اجتماعی و فرهنگی کاندیداها نداشته و تحت تاثیر تبلیغات سیاسی افراد تصمیمگیری میکنند، در نتیجه انتخابات متوالی در مورد یک موضوع نتیجه انتخابات را تحت تاثیر قرار میدهد.
این عضو شورای شهر تهران گفت: اگر انتخاب شهردار و شوراها توسط مردم انجام شود، دو گروه انتخاب شده از نظر مواضع کاری، اجرایی و گرایشات بسیار با یکدیگر متفاوت بوده در نتیجه یک درگیری و تقابل به داخل شهر وارد شود و حداقل هماهنگی موجود میان شورا و شهرداریها تضعیف میشود.
نجفی مهمترین نتیجه انتخاب شهردار توسط مردم را تضعیف نقش نظارتی شوراها دانست و خاطر نشان کرد: قویترین ابزار نظارتی شورا نسبت به شهرداری این است که در انتخاب شهرداران ، نقش مستقیم دارند و شهرداران نیز به دلیل وجود چنین گزینشی خود را ملزم میدانند که مصوبات شورای شهر را اجرا کنند، اما انتخاب شهردار توسط مردم به تضعیف جایگاه شوراها کمک کرده و بر نظارتشان بر روی اجرای مصوبات شورای شهر تاثیر منفی میگذارد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران طرح فوق را سازنده ندانست و افزود: با وجود ایرادات وارده بر این طرح، احتمال تصویب این طرح کم است و در صورت تصویب نیز احتمال رد آن پس از 4سال وجود دارد.
نجفی با این گفته که نمیخواهم کسی را متهم کنم، ادامه داد: به طور حتم نمایندههایی که پیشنهاد چنین طرحی را دادهاند، رویکردهای متفاوتی نسبت به شهر و شورای شهر داشتهاند اما این احتمال وجود دارد که چون نمایندههای مجلس در برابر شهرداری و شوراها اختیار چندانی نداشته و شهرداریها مستقل از نفوذ نمایندههای مجلس عمل میکنند، انگیزه نمایندهها نیز اعمال کنترل و نفوذ بر روی شهرداریها باشد چرا که بنا به اعلام نمایندههای مجلس، شهرداریها به تقاضای نمایندگان مجلس عمل نکرده و اعتقاد دارند که تحت نظر شورای شهر هستند و پارلمان جداگانهای دارند.
وی وجود تخلف در بین برخی از شوراها را دلیلی بر انتخاب شهرداران توسط مردم ندانست و ادامه داد: وجود تخلف در بین هزاران عضو شورای شهر و عضو روستاها طبیعی و قابل فهم است؛ باید کاری کرد که میزان تخلفات کمتر شده و با آنها برخورد شود تا سوء استفادهها به حداقل برسد.
عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: به دلیل تخلف حداقلی، نباید کل سیستم شورا و شهرداریها را زیر سئوال برد.