کد خبر: ۱۰۱۷۲۶
تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد ۱۳۸۹ - ۱۴:۳۸

نقش مشايي در قرارداد خط لوله صلح چه بوده؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: به گزارش آفتاب به نقل از البرز در جلسه علني روز يکشنبه مجلس سئوال سيروس سازدار نماينده مرند و جلفا درباره خط لوله صلح از وزير نفت مطرح شد. 

سازدار در توضيح سئوال خود گفت: با وجود آنکه بسياري از طرح هاي وزارت نفت به علت کمبود سرمايه متوقف شده چرا اين وزارتخانه با هزينه اي حدود 3 ميليارد دلار به احداث خط لوله 900 کيلومتري با قطر 56 اينچ در سيستان و بلوچستان اقدام کرده است؟

وي ادامه داد: چرا قبل از آنکه با کشوري قرارداد منعقد شود اقدام به لوله گذاري شده و چه عجله اي در اين کار وجود داشته است. احداث خط لوله در سال 84 تصويب شد در حاليکه شرکت ملي نفت در سال 83 اقدام به لوله گذاري کرده است.

نماينده مرند و جلفا تصريح کرد: اگر احداث اين خط لوله براي گازکشي به استانهاي کرمان و سيستان و بلوچستان بوده چرا نام خط لوله صلح بر آن گذاشته شد؟

وي ادامه داد: ايران، پاکستان و هند براي اجراي اين خط لوله 4 شرکت را معرفي کردند که يک شرکت مشترک بود.

سازدار گفت: اين شرکت با نام گافلين گلاين در فهرست شرکت هاي ممنوع المعامله وزارت نفت بوده که بارها عليه منافع ملي جمهوري اسلامي ايران شهادت داده است.

عضو فراکسيون خط امام ادامه داد: وزير وقت نفت در سوم بهمن سال 85 تيم مذاکره کننده را حذف و فردي را به نام نماينده خود معرفي مي کند اما اين فرد مسئوليت قرارداد را بر عهده نمي گيرد.

سازدار ادامه داد: شرکت گافلين گلاين قيمت گاز را در قرارداد تعيين مي کند و فردي پاکستاني که در قرارداد کرسنت نيز حضور داشته در اين قرارداد هم دخالت داشته است.

مسعود ميرکاظمي وزير نفت در پاسخ به سئوال نماينده مرند و جلفا با اشاره به اهميت احداث خط لوله صلح اظهار داشت: اين خط لوله امکان انتقال 60 ميليون متر مکعب گاز را از عسلويه به سيستان و بلوچستان را داراست. که با نصب 9 ايستگاه تحت فشار در مسير ظرفيت انتقال از طريق آن به 110 ميليون متر مکعب خواهد رسيد.

وزير نفت ادامه داد: اين خط لوله 3 مصوبه دولت در سالهاي 81،84 و 86 را دارد و در بودجه 85 رديف بودجه اي براي آن در نظر گرفته شد و در برنامه چهارم توسعه نيز به آن اشاره شده است.

وي ادامه داد: دليل 56 اينچ بودن اين خط لوله نيز اين است که اين خط لوله از عسلويه پس از طي مسير استانهاي بوشهر، فارس، کرمان و هرمزگان به سيستان و بلوچستان مي رسد و بخشي از گاز اين استانها را تامين مي کند.

ميرکاظمي تصريح کرد: اين خط لوله پس از رسيدن به ايرانشهر به خط لوله اي از خراسان جنوبي وصل و سپس به چابهار مي رود و در آنجا به مرز پاکستان وصل مي شود.

وزير نفت احداث اين خط لوله را کاملا منطقي دانست و گفت: بر اساس تعهدات وزارت نفت تا سال 93، 50 ميليون متر مکعب و در افق 1400 بيش از 80 ميليون متر مکعب گاز بايد از طريق اين خط لوله به مناطق مختلف کشور منتقل شود.

وي با اشاره به اينکه ايران دومين دارنده کشور ذخاير گاز در جهان است گفت: صادرات گاز به پاکستان نهايي شده و طرف پاکستاني اعلام کرده که در يک ماه آينده با آمدن به ايران قراردادهايي را به قرارداد صلح اضافه خواهد کرد، ضمن آنکه خط لوله صلح قرار است سال 2014 به پاکستان وصل شود.

ميرکاظمي ادامه داد: در آينده بايد حداقل 150 ميليون متر مکعب صادرات گاز داشته باشيم و ترکيه نيز درخواست افزايش خريد گاز را به ايران داده است.

وزير نفت در خصوص اينکه چرا نام اين قرارداد خط لوله صلح گذاشته شده گفت: اين خط لوله قرار بود بين پاکستان و هند امتداد يابد و با وجود فشار آمريکا بر هند، احزاب مخالف آمريکا در هند به دولت اين کشور فشار آورده اند که چرا در اين قرارداد شرکت نکرده است.

وي گفت: سابقه مذاکره درباره خط لوله صلح به 15 سال مي رسد و فرد مذاکره کننده که در توضيحات نماينده سئوال کننده به خاني از پاکستان موسوم شده است وزير وقت انرژي پاکستان بوده است.

ميرکاظمي خطاب به سازدار گفت: مذاکره براي قرارداد صلح در زماني که هم حزبي هاي شما سرکار بودند انجام شد که البته کار خوبي هم بود.

وزير نفت درباره صادرات گاز گفت: اين منطقي نيست که 650 ميليون متر مکعب گاز توليد شده در داخل کشور کاملا به مصرف داخلي برسد و اتفاقا بايد اين سئوال مطرح شود که چرا مقدار بيشتري صادر نمي کنيم؟

سازدار در ادامه سئوال خود از وزير نفت اظهار داشت: چرا در اين قرارداد قانون فرانسه حاکم بود با وجود اينکه قرار بود دراين قرارداد هند نيز حضور داشته باشد و در نهايت اين خط لوله به چين برسد اما اين اتفاق نيفتاد.

وي ادامه داد: چرا قراردادهاي به اين مهمي که بر اساس اصل 77 قانون اساسي بايد به مجلس بايد محرمانه امضا مي شود مگر مجلس نامحرم است.

سازدار به ميرکاظمي گفت: مرا به حزب و گروهي خاص متهم نکن 2 بار اين سئوال در کميسيون انرژي مطرح شد اما با وجود اينکه اکثر اعضاي کميسيون هم حزبي هاي شما بودند، از توضيحات شما قانع نشدند.

نماينده مرند و جلفا با طرح اين سئوال که نقش آقاي رحيم مشايي در قرارداد خط لوله صلح چه بوده از نمايندگان خواست نسبت به قراردادهاي نفتي حساس باشند.

وي به کرات از رحيم مشايي به عنوان کسي که نقشي در قرارداد خط لوله صلح دارد نام برد و از وزير نقش وي در اين قرارداد را جويا شد که البته ميرکاظمي پاسخي به اين سئوال نداد.

پس از پايان اين پرسش و پاسخ سازدار اعلام کرد که از توضيحات وزير نفت قانع نشده است.

طبق آيين نامه مجلس پس از اعلام نظر نماينده نسبت به قانع نشدن از توضيحات وزير مجلس وارد راي گيري مي شود که در اين راي گيري نمايندگان با 129 راي موافق، 52 راي مخالف و 15 راي ممتنع اعلام کردند از توضيحات وزير نفت به سئوال سازدار نماينده مرند قانع شدند.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین