آفتابنیوز : آفتاب: هفتم تيرماه سالروز شهادت تعداد زيادي از فرزندان رشيد انقلاب است. سر شناس ترین این افراد، دکتر بهشتی و محمد منتظری بودند.
آیت الله دکتر بهشتی از نظر مقام معظم رهبری چنین توصیف شده است:
* مرحوم شهید بهشتی یکی از آن شخصیت هایی بود که یک حالت استثنایی در آنها مشاهده میشود. می دانید آدم ها دو جور هستند، یکی آدمهایی هستند که هیچ ویژگی استثنایی در آنها نیست، با استعدادند، با فکرند، ارزشمندند، اما عادی و معمولی اند...
لکن بعضی هستند که از معمول انسان ها یک چیزی بیشتر دارند، یک برجستگی در اینها وجود دارد، این برجستگی خیلی هم زود فهمیده نمی شود، در گذشت زمان مشهود می شود و بهشتی از این قبیل بود. او دارای فکر بلندی بود، مغز قوی و فعالی داشت، علاوه بر این دارای اراده و روحیه ممتازی بود، بر خود و احساسات خویش شدیداً غالب بود ، یک فرد بیشتر متفکر بود تا احساساتی، اگر چه گاهی اوقات احساسات او هم یک جمعیت میلیونی را به جوش می آورد، یعنی اینجور احساساتی هم گاهی می شد ، اما در همان وقت هم می توانست مطمئن باشد که دارد منطقی حرف می زند، از آن قبیل آدم هایی نبود که احساساتشان آنها را سوار بر یک اسب سرکشی بکند که مهارش در دستشان نیست، بلکه از آن قبیل انسان هایی بود که در اوج احساساتشان هم آدم می دانست که دارد منطقی و متین و محاسبه شده حرف می زند...
این مرد، مردی شدیداً متعبد بود، یعنی دین و شریعت را به درستی و از بُن دندان قبول داشت، با کمال خلوص و صمیمیت عامل به شرع و معتقد به دین بود. از تظاهر، از ریاکاری، از کارهایی که برخلاف صمیمیت و خلوص هست شدیداً بیزار و روگردان بود، خودش نداشت و از هر کسی که دارای این صفات بود بدش می آمد... از جمله خصوصیات آقای بهشتی این بود که کارها را از بنیان شروع می کرد، با رژیم هم که مبارزه می کرد، مبارزه ای بنیانی بود...
* بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مرد، به خاطراینکه در دوران زندگیش کسی به عمق و والایی شخصیت این مرد پی نبرد. شهید بهشتی واقعاً انسان برجسته ای بود در همه ابعاد.
* اشخاص درباره شهید بهشتی خیلی صحبت کرده اند خیلی چیزها گفته شده و گفتنی ها گفته شده؛ آنچه که ما کم داریم شناخته شدن شخصیت این عزیز هست. در آثار علمی او، در آثار وجودی او، در مشخص شدن مفاهیم کلمات او در طول زمان.
* همه چیز را می شد روی دوش او گذاشت و در همه مشکلات می شد به فکر او متکی شد.
... وقتیکه انسان یک فکر و شورایی را می کرد و یک کاری را می خواست اقدام بکند و می ترسید که مبادا گوشه ای از آن عیب پیدا بکند وقتی در جلسه بهشتی بود آدم خاطرش آسوده بود.
* به دلیل اینکه شهید مظلوم بهشتی ، دارای شخصیت ممتازی بود همواره مورد حمله لیبرالها و منافقین واقع می شد به قول شاعر: «اول بلا به مرغ بلند آشیان رسید» آنکس که آشیانش و پروازش بلندتر و شخصیت اش برجسته تر است بیشتر از همه مورد تهاجم دشمنان قرار می گیرد . دشمنی با کسی که تأثیر در روند این مبارزه ندارد کاری ندارد.
شهید بهشتی بزرگترین تأثیر را داشت، یعنی از شخص امام که بگذریم، در میان مردم دیگری که در کار مبارزه ، رهبری این مبارزه و اداره این انقلاب نقش داشتند، از همه مهمتر و مؤثرتر مرحوم شهید بهشتی بود. طبیعی بود که او را بیشتر مورد تهاجم قرار بدهند.
یار دیرینه شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی، آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز درباره آن شهید سخنانی دارند که به گوشه هایی از آن ها اشاره می شود:
* آقای بهشتی از شاگردان قوی جلسات استاد مرحوم علامه طباطبایی بودند و مسائل عمیق ، اساسی و بنیانی که در آنجا طرح می شد روی سازندگی شخصیت ایشان اثر داشت.
* امام خمینی انصافاً نـَفـَسشان به هر کسی می رسید ، یک سازندگی داشت و از جمله این افراد آقای بهشتی بود.
* آقای بهشتی واقعاً چند شخصیتی بود؛ یعنی می شود گفت در این رشته هایی که مورد نیاز جامعه است یک متخصص بود.
* تحقیقاً یکی از خسارت های ما این است که شهید بهشتی چنان توفیقی پیدا نکرد که با فرصت بنشیند و حرف ها و افکارش را در زمینه های مختلف تنظیم کند.
* یکی از تفاوت های شهید بهشتی با دیگران ، این بود که دیگران حاضر بودند برای کارهای سطحی تری وقت صرف کنند اما ایشان می گفت کار را باید از ریشه شروع کنیم.
* شهید بهشتی یک سعه صدری داشت، یک منطقی داشت که بر پایه شخصیت ایشان می شد یک عده ای بیشتر تاب بیاورند و اختلافاتشان را حل کنند.
* تعادلی در وجود آقای بهشتی بود که مواظب جهات مختلف بودند و جامعیت اسلام هم ، این را اقتضا می کند.
* ما نباید اجازه بدهیم که افکار اجتماعی سیاسی و اقتصادی شهید بهشتی از دست برود یا علامت سئوال روی آنها بگذارند، اینها افکار جالبی است.
* چیزی آن روز احساس می شد و این احساس شهید بهشتی را به یک وادی جدید انداخت که آن احساس در همه شاید نبود و آن احساس پل زدن بین دانشگاه و حوزه، و سرنوشت طلبه ها بر اساس این نیاز بود.
* در تاریخ اسلام از ائمه معصومین که بگذریم شخصیتی مانند آیة الله بهشتی خیلی کم داریم. او مجتهد، فقیه، فیلسوف مکتب شناس، سیاست دان، سخن دان، سخنران، اهل قلم و نویسنده و مدیر بود و به چهار زبان زنده روز ( عربی، فارسی، انگلیسی، آلمانی) تکلم می کرد.
* شهید مظلوم بهشتی واقعاً یک امت بود و می توانست برای این انقلاب محورعظیم باشد.
خدا رحمت کند آن روحانی ظلم ستیز را
روحش شاد باد آن استعمار ستیز فرهیخته را
و یادش گرامی که اگر مومن واقعی نبود مورد بغض منافقین قرار نمیگرفت