آفتاب: حجتالاسلام پورمحمدی، رئيس سازمان بازرسی كل كشور در شورای قضایی استان زنجان و در جمع قضات و رؤسای محاکم شهرستانهای این استان تصریح کرد: در حال رایزنی و گفتو گو با مجلس برای کمک به تنقیح و بازنگری در قوانین هستیم و در این بین، شورای قضایی استانها نیز در شناسایی نقاط ضعف و کور قوانین میتواند نقش ایفا کند.
حجتالاسلام پورمحمدی در شورای قضایی استان زنجان با اشاره به حجم کم پروندههای دادگستری این استان، گفت: این امر بیشتر ناظر به دینداری و نشاندهنده نگاه و اعتقاد مردم و التزام عملی آنها به دستورات دینی است و نقش روحانیون و علما دراینباره بسیار مؤثر است.
رئیس سازمان بازرسیکل کشور ضرورت توجه به اصل رضایتمندی مردم و ارباب رجوع را یادآور شد و گفت: هرچند در دادگستریها، 50 درصد مراجعان راضی و 50 درصد ناراضی هستند اما با صبر و حوصله و با تکیه به اصل قانونمداری میتوان مسایل و موارد را برای اربابرجوع و مردم و آنهایی که حتی احکام به ضررشان است توضیح داد و رضایت آنان را تا حدودی جلب کرد.
پورمحمدی تنقیح و بازنگری قوانین را کاری مهم و اساسی برشمرد و اظهار داشت: مجلس شورای اسلامی در این زمینه مصوبهای گذرانده که به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
وی افزود: در این بازنگری، همه باید به مجلس کمک کنیم تا قوانین، روانسازی و متناسبسازی شده و از هماهنگی و همپوشانی برخوردار شود.
پورمحمدی با بیان اینکه قوانین تودرتو و پیچیده فرصت را برای سوء استفاده فراهم میکند، گفت: ورود سازمان بازرسی کل کشور به دستگاهها از کانال قوانین است و برای این است که مشخص شود آیا قوانین رعایت میشود یا نه.
وی تصریح کرد: در حال رایزنی و گفتو گو با مجلس برای کمک به تنقیح و بازنگری در قوانین هستیم و در این بین، شورای قضایی استانها نیز در شناسایی نقاط ضعف و کور قوانین میتواند نقش ایفا کند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه آنچه که مجلس در تنقیح قوانین از ما انتظار دارد ناظر به قوانین قضایی نیست، افزود: اگر در بخش قضایی و حقوقی، ضعفها و نقایص قوانین برطرف شود شاهد کاهش حجم پروندهها در محاکم خواهیم بود.
پورمحمدی همچنین در جمع قضات و رؤسای محاکم شهرستانهای مختلف استان زنجان، گفت: اجرای عدالت و حق و رفع خصومت از وظایف دستگاه قضایی است و امروزه در دنیا و در جوامعی که مظاهر توسعه و پیشرفت در آنها بیشتر نمود یافته، جایگاه داوری و اجرای عدالت و حق شاخص و وجه تمایز جوامع پیشرفته امروزی(اعم از واقعی و ادعایی) است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به نقش دستگاه قضایی در اجرای عدالت و تأمین امنیت جامعه، اظهار داشت: هرچند سایر دستگاهها در تأمین امنیت دخیل هستند اما به تنهایی و بدون پشتیبانی و حمایت دستگاه قضایی در این زمینه چندان موفق نخواهند بود.
پورمحمدی میزان نظم و انضباط و رعایت حقوق یکدیگر و احترام به قانون را از شاخصهای مهم توسعه و پیشرفت جوامع ذکر کرد و گفت: در اجرای هر یک از این موارد، دستگاههای زیادی نقش ایفا میکنند اما نقش دستگاه قضایی در این زمینه با توجه به جایگاه و اهمیتی که دارد نقش مهم و ویژهای است و هیچ یک از این دستگاهها نمیتوانند جای آن را پر کنند.
وی با بیان اینکه هزینهای که بیانضباطی و بینظمیها بر جامعه تحمیل میکنند بسیار بیشتر از قانونشکنیها است افزود: تصرفات فراوانی را در ابعاد حقوق عمومی شاهد هستیم که متأسفانه بهصورت امری عادی و رایج درآمده و نسبت به آن هیچ حساسیتی وجود ندارد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور التزام و رعایت نظم و انضباط و اجرای صحیح قانون و برنامه را باعث جلوگیری از هدررفت سرمایههای مادی و معنوی جامعه دانست و گفت: نقش دستگاه قضایی در بهسامان دادن امور جامعه و ایجاد نظم، انضباط و قانونمداری تأثیرگذار است و مهم این است که دستگاه قضایی نسبت به این تأثیرگذاری آگاه و آَشنا باشد.
پورمحمدی، جوانبودن جامعه و برخورداری از فرهنگ متعالی اسلامی را از مقتضیات جامعه ایران اسلامی ذکر کرد و گفت: این مقتضیات ایجاب میکند که با برنامه باشیم و الزامات برنامه و قوانین را جدی بگیریم تا بتوانیم در راستای تحقق اهداف توسعهای و برآوردن انتظارات و توقعات جامعه توفیق داشته باشیم.
وي تذکردادن، نصیحتکردن، نقدکردن و ترویج امر به معروف و نهی از منکر را برای جامعه ضروری برشمرد و گفت: جامعهای که از نقد سازنده فرار کند خودش را در لبه پرتگاه قرار میدهد.
وی با عنوان اینکه باید فرهنگ نقد سازنده، هشدار و تذکر نه سیاهنمایی و بدگویی در جامعه رواج یابد، اظهار داشت: ما دستگاه قضایی به عنوان رکن مؤثر در پیشرفت کشور و اجرای برنامه و قانون باید جدیتر عمل کنیم و ابتدا باید نسبت به این وظیفهای که داریم بیشتر شناخت پیدا کنیم و دوم اینکه از این رفتار، تصویر منفی نداشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه فرهنگ نقد سازنده در بخشهای مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و ورزشی جامعه وجود دارد،گفت: این فرهنگ در بخشهای اجرایی جامعه نیز باید رشد پیدا کند و در این زمینه دستگاه قضایی میتواند نقش مهمی ایفا کند.
پورمحمدی گفت: در مجموع، کشور ما از جهت رعایت قانون و مقررات، عقب ماندگیهایی دارد و در این جهت باید با استفاده از راهکارهای مختلف تلاش و تمرین قانونمداری کرد.
وی بر اجرای سیاستهای پیشگیرانه در دستگاه قضائی تأکید کرد و افزود: محاکم و دستگاه قضایی اگر در بخشهایی مشاهده میکنند جرائم و تخلفات زیاد شده میتواند با همکاری سازمان بازرسی کل کشور نسبت به آسیبشناسی و ریشهیابی علل وقوع تخلفات و جرائم اقدام کرده و پیشنهادهای پیشگیرانه را به مبادی ذیربط اعلام نمایند.
پورمحمدی در پایان سخنان خود، از زحمات و تلاشهای محمدرسول حاجی محمدی سرپرست ادارهکل بازرسی زنجان قدردانی و داوود محمدی را به عنوان مدیرکل بازرسی استان زنجان معرفی کرد.