آفتاب: نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس معتقد است بودجه سازمان ملی جوانان 3 برابر شده اما عملکرد آن نزول کرده است. او میگوید مشکل جوانان ما در حال حاضر معیشت، اشتغال، ازدواج و مشکل افسردگی است اما سازمان ملی جوانان به جز برگزاری چند جشنواره در دو سال اخیر هیچ فعالیت چشمگیر دیگری نداشته است، برگزاری جشنواره هم به طور قطع مشکلات جوانان را حل نمیکند. قنبری مطالب سایت ساج در رابطه با شرایط ازدواج جوانان را سخیف ارزیابی میکند و میگوید، مطالب این سایت نشان دهنده این است که سازمان ملی جوانان پیش داوریها اعصار و قرون گذشته در ارتباط با شرایط ازدواج را تبلیغ می کند و هیچ تحقیق جدی در رابطه با مشکلات ازدواج جوانان انجام نداده است.
وی معتقد است سازمان ملی جوانان، مشکلات جوانان را نمی شناسد و هیچ اقدامی برای حل مشکلات آنها انجام نداده است.
داریوش قنبری گفت: مدتهاست که ایده تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان در ذهن من شکل گرفته بود زیرا سازمانی با این همه اعتبارات کاری مفیدی برای حل مسائل حوزه جوانان انجام نمیداد و با یک بررسی اجمالی از فعالیتهای سازمان ملی جوانان به این نتیجه رسیدهام که این سازمان کارآمد نیست.
وی گفت: در سال 1384 بودجه سازمان ملی جوانان 11 میلیارد تومان بود و این بودجه در سال 1389 به 39 میلیارد تومان رسید یعنی در حال حاضر بودجه تقریبا سه برابر شده است و با این حجم اعتبارات انتظار میرود فعالیتهای این سازمان نیز به دو یا 3 برابر افزایش پیدا کند اما متاسفانه هیچگونه پیشرفت و رشدی در عملکرد سازمان مشاهده نمیشود حتی میتوانیم بگوییم سازمان ملی جوانان در عرصههای مختلف دچار رکود نیز شده است.
قنبری ادامه داد: در حال حاضر سازمان ملی جوانان بسیار دولتی شده و سعی میکند به هر شکلی که شده برای دولت تبلیغات کند در حالی که در گذشته سازمان ملی جوانان به صورت یک سازمان مردم نهاد اداره میشد، اما اکنون سازمان ملی جوانان تنها هدفی که دارد تبلیغات به نفع دولت و به سمت سیاسیکاری روی آورده است.
وی گفت: سازمان ملی جوانان به جز برگزاری چند جشنواره در دو سال اخیر هیچ فعالیت چشمگیر دیگر نداشته است و معلوم نیست این جشنوارهها هم چه هدفی را دنبال میکنند و ضمن اینکه این جشنواره ها در حل مسائلی که به حوزه جوانان مرتبط است هیچ کمکی نمیکنند.
قنبری گفت: گمان میکنم چون مدیر فعلی سازمان ملی جوانان سابقه کارهای فرهنگستانی دارد الان هم دید فرهنگستانی به سازمان ملی جوانان دارند و فکر میکند با برگزاری چند جشنواره و حیف و میل کردن اعتبارات سازمان به حل مسائل حوزه جوانان پرداخته است.
او ادامه داد: من اخیرا شنیدهام که پولهای هنگفتی در این جشنواره هزینه شده حتی شنیده شده است که در یکی از این جشنوارهها خودروی مگان بهعنوان جایزه به برخی هدیه داده شده است. از طرفی دیگر معلوم نیست نحوه انتخاب و گزینش افرادی که جایزه به آنها تعلق گرفته است به چه شکل بوده و چرا سازمان ملی جوانان جوایز این چنینی از هزینه بیتالمال تهیه میکند و به افراد خاص هدیه میدهد.
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس گفت: سازمان ملی جوانان جشنوارههای دیگری بیارتباط با مساله جوانان نیز برگزارکرده که از جمله آنها جشنواره جوانان ایران و لبنان است و این جای تعجب است که در زمانی که مسائل اساسی جوانان ما معیشت، اشتغال، ازدواج، سلامت روحی و جلوگیری از افسردگی جوانان ما است، چرا سازمان ملی جوانان جشنوارههای غیر مرتبط برگزار میکند.
قنبری با بیان اینکه از سازمان ملی جوانان انتظار میرود که در بحث اوقات فراغت جوانان وارد شود و اقدامات مفید و موثری برای پر کردن اوقات فراغت آنها انجام دهد، گفت: در حال حاضر تعطیلات تابستانی آغاز شده است. دانشجویان و دانش آموزان ما بیکار هستند و سه ماه را بالاجبار به حالت بیکاری میگذرانند و هیچ فکری برای پر کردن این اوقات فراغت صورت نگرفته است در حالی که رئیس سازمان ملی جوانان معاون رئیسجمهور است و این اختیار را دارد که از طریق دولت هماهنگیهای صورت دهد که دستگاههای دولتی امکانات خود را در فصل تابستان در اختیار سازمان ملی جوانان قرار دهد و سازمان نیز با یک برنامهریزی درست برای پر کردن اوقاغت فراغت جوانان وارد عمل شود.
چرا سازمان ملی جوانان برای رشد و توسعه کشور و پرکردن اوقات فراغت جوانان اردوی عمران ملی برگزار نمیکند؟
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس توضیح داد: سازمان ملی جوانان مثلاً میتواند اردوهای عمران ملی برگزار کند و دانشجویان را به مناطق کمتر توسعه یافته ببرد و از اندوختههای جوانان که به شکلی بلا استفاده باقی مانده برای عمران آبادانی آن مناطق استفاده کنند.
او ادامه داد: جوانان ما باید از مطالبی که در دانشگاهها آموختهاند استفاده کنند، نباید عاطل و باطل بچرخند بلکه سازمان ملی جوانان موظف است زمینهای را برای آنها فراوان کنند که آنها از استعدادهای خود جهت عمران شکوفایی کشور استفاده کنند.
قنبری گفت: چندی پیش به یکی از کشورهای همسایه سفر کرده بودم در آنجا مشاهده کردم که برای اوقات فراغت کارمندان وظایفی تعریف شده است زمینهای منابع ملی در اختیار آنها قرار گرفته تا در اوقات فراغت در این زمینها درختکاری کنند چون آن کشور اقلیمی خشکی مانند کشور ما داشت مسوولین دولتی آن کشور تلاش کرده بودند تا با این اقدام در جهت بیابان زدایی و زیبایی کشور خود تلاش کنند. ما نیز باید از تعطیلات تابستان و ایام نوروز استفاده کنیم و از تمام دانشجویان و دانش آموزان خود در جهت پیشرفت ایران سود ببریم.
قنبری تصریح کرد: برگزاری کلاسهای آموزشی در عرصههای زراعت، کشاورزی، صنایع دستی، کامپیوتر، زبان انگلیسی و غیره در روستاها و مناطق دور افتاده کشور میتواند مفید باشد و جوانان به شکل داوطلبانه میتوانند در این کلاسها شرکت کنند و سازمان ملی جوانان میتواند این ظرفیت را فراهم کند که جوانان در مناطق کمتر توسعه یافته زمینه رشد داشته باشند.
وی گفت: در یک کلام ارزیابی من از سازمان ملی جوانان این است که این سازمان بیشتر به جای اینکه در زمینه مسائل جوانان فعالیت کند تبدیل به یک ارگان تبلیغاتی برای دولت شده است.
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس گفت: وجود مدیران این چنینی در درون سازمان باعث شده این سازمان درک عمیقی از مشکلات جوانان نداشته باشد و به جای بررسی مسائل ریشهای به دنبال مسائل سطحی و سخیف باشند.
او ادامه داد: من فکر میکنم جوانان مظلوم واقع شدهاند از یک طرف یک عنوان پرطمطراق و تبلیغاتی روی یک سازمان گذاشتند و گفتند سازمان ملی جوانان و از طریق آن میخواهند بگویند دولت به جوانان توجه دارند و برای آنها سازمان تشکیل داده است اما از طرف دیگر این سازمان هیچ اقدام مفیدی در راستای حل مشکلات جوانان انجام نمیدهد و کارهایش بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد آن هم تبلیغات برای یک سری افراد خاص و در راستای اهداف همان افراد. من فکر میکنم این سازمان با وضعیت کنونی از فلسفه وجودی خود منحرف شده و لازم است مجلس بهعنوان قوهای که حق نظارت دارد در این زمینه دخالت کند و جلوی این اقدامات سازمان ملی جوانان را بگیرد.
قنبری در پاسخ به این سوال که تاکنون دوبار طرح تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان مطرح شده است اما در مجلس رای نیاورده شما فکر میکنید این بار نمایندگان مجلس به این طرح رای مثبت دهند یا خیر، گفت: من فکر میکنم الان دیگر فصل ارزیابی عملکرد سازمان ملی جوانان فرا رسیده است شاید در گذشته این بهانه وجود داشت که این سازمان یک سازمان تازه تاسیس است و باید اقدامات بیشتری انجام دهد تا بتوان عملکرد آن را مورد ارزیابی قرار داد اما دیگر زمان سپری شده و به اندازه کافی سازمان ملی جوانان فرصت داشته است که عملکرد مثبتی از خود ارائه دهد به همین دلیل خوشبین هستم که مجلس با طرح تحقیق و تفحص موافقت کند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه مسائل حوزه جوانان در حال حاضر نسبت به گذشته بغرنجتر شده است احساس من این است که توجه نمایندگان به طرح تحقیق و تفحص جلب می شود البته طرح تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان آزمونی برای نمایندگان مجلس نیز به حساب میآید زیرا در حال حاضر یکی از مهمترین معضلات ما بحث جوانان است و جوانان باید در مجلس طرح و برنامه داشته باشند یکی از برنامهها میتواند همین باشد که نهادهای مسئول و متولی جوانان توجه بیشتری داشته باشند و مجلس هم نظارت لازم را بر عملکرد آنها انجام دهد.
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس افزود: اگر نمایندگان مجلس به این طرح پاسخ مثبت ندهند عملکرد مجلسیان در حوزه جوانان زیر سوال میرود و نمایندگان مجلس باید نسبت به عملکرد خودشان در حوزه جوانان پاسخگو باشد.
او توضیح داد: قطعا نمایندگان مجلس از این طرح حمایت کردند زیرا با وجود اینکه طراح طرح تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان من بوده ام اما این به معنای آن نیست که نمایندگان دیگر نسبت به مسائل جوانان بی توجه هستند زیرا مسائل حوزه جوانان امروز یکی از مهمترین و حادترین مسائل روز کشور است که نمایندگان قطعا به آن عنایت وتوجه لازم را دارند.
قنبری در پاسخ به این سوال که فراکسیون جوانان مجلس چند عضو دارد و تاکنون چند بار تشکل جلسه داده است، گفت: متاسفانه تعداد اعضای فراکسیون زیاد نیست و شاید بتوان گفت فراکسیون جوانان مجلس نیز عملکردش مانند سازمان ملی جوانان است زیرا تاکنون حتی یک بار تشکیل جلسه نداده است و من بهعنوان هیات رئیسه فراکسیون جوانان معتقدم که این فراکسیون به وظایف خود عمل نکرده است در حالی که انتظار میرفت که این فراکسیون در حوزه مسائل جوانان فعالیت بیشتری انجام دهد.
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس گفت: چندی پیش نیز در سایت ساج که سامانه ازدواج جوانان نامیده میشود یک سری اطلاعات سخفیف در رابطه با ازدواج جوانان مطرح شده بود و شرایطی برای زوجین در نظر گرفته شده بود که با هنجارهای اجتماعی کنونی جامعه ایران همخوانی نداشت بنابر این وقتی سازمانی با این همه اعتبارات اینگونه در حوزه جوانان فعالیت میکنند طرح تحقیق و تفحص از آن معنا پیدا میکند.
قنبری افزود: این انتظار وجود دارد که سازمان ملی جوانان در ارتباط با حوزههای کاری خود علمی وارد عمل شود و تحقیقات لازم را در حوزه جوانان انجام دهد اما متاسفانه سایت ساج نشان داد که سازمان ملی جوانان هیچ کار تحقیقاتی در حوزه ازدواج جوانان انجام نداده و مسائل ناجور و نادرستی را در ارتباط با جوانان مطرح میکند که نه نتیجه تحقیق علمی بلکه نتیجه پیش داوریها اعصار و قرون گذشته در ارتباط با شرایط ازدواج بوده است.
وی ادامه داد: این فراکسیون یکی از کم کارترین فراکسیون های مجلس است و عمدتا اقداماتی مناسب در حوزه جوانان انجام نداده است طرح تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان نیز که توسط بنده ارائه شده است شخصی بوده و فراکسیون در آن دخالت نداشته است اما من امیدوارم که بسیاری از اعضای فراکسیون جوانان و نمایندگان مجلس از این طرح حمایت کنند.
نائب رئیس فراکسیون جوانان مجلس در واکنش به این گفته خبرنگار ایلنا که بنابراین نه تنها سازمان ملی جوانان در زمینه جوانان به وظایف خود عمل نکرده بلکه مجلس هم در این زمینه کوتاهی کرده است، تصریح کرد: من حقیقتا نمره قابل قبولی به عملکرد نظارتی مجلس در مورد مسائل جوانان نمیدهم.
او ادامه داد: متاسفانه به موضوع جوانان که موضوع روز کشور است کمتر توجه می شود و ظاهرا هم دولت و هم مجلس وظایف خود را در قبال جوانان فراموش کردند، فقط در دوران انتخابات است که جوانان به یاد آورده میشوند و مسوولان از آن تعریف میکنند آن هم به شکل تعارف وبرای مقاصد خاص بعداز آن هم جوانان فراموش میشوند.
قنبری ادامه داد: در حال مهمترین معضل جوانان بیکاری است اما برنامهای برای این معضل تدوین نشده است در حال حاضر ما شاهد خلل عظیم در بخش اشتغال جوانان هستیم و دولت وظایف خود را براساس اصل 28 قانون اساسی در راستای اشتغال جوانان انجام نداده است، حتی بنگاههای کوچک زودبازده نیز اکنون به دست فراموشی سپرده شده است و عملا دولت در حال حاضر فاقد یک استراتژی در بحث اشتغال است مجلس هم تلاش چندانی به عمل نمیآورد که این اصل 28 قانون اساسی در رابطه با اشتغال جوانان به رسمیت شناخته شود.
نائب رئیس فراکسیون جوانان ادامه داد: البته من در این زمینه در حدود یک ماه پیش تذکری را ارائه کردم که ابوترابی قول داد وزرای اقتصادی دولت را به مجلس فراخواند و استراتژی دولت در بحث اشتغال را برای نمایندگان تشریح کند منتهی از آن زمان تاکنون مدت زیادی گذشته و متاسفانه فعلا اقدام مفید وعمل چندان حایز اهمیتی صورت نگرفته است.
قنبری تاکید کرد: بالاترین قانون در کشور قانون اساسی است و براساس اصل 28 حق اشتغال برای همه ایرانیان به رسمیت شناخته شده است دولت هم ملزم شده تا مقدمات لازم برای اجرای این حق را برای همه فراهم کند یعنی کاری کند که همه بتواند یک شغل آبرومند داشته باشند بنابراین به لحاظ قانونی خلایی وجود ندارد اما مشکل مجلس در بحث نظارت بر اجرای قانون است، مجلس اهرمهای نظارتی را در رابطه با این مساله مهم فراموش کرده و دولت هم بیتفاوت شده ودر ارتباط با مهمترین معضل به روز کشور که اشتغال جوانان است برنامهای قابل قبولی ندارد.
قنبری گفت: سازمان ملی جوانان هم اکنون فقط به دنبال مسائل و مشکلات حاشیه ای جوانان است و به مسائل مهم توجهی ندارد و به مشکلات جوانان بسیار سطحی نگاه میکند و این هم ناشی از ناآگاهی مسوولان و مدیران سازمان نسبت به شناسایی دقیق مسائل جوانان است مثلاً میبینیم سازمان ملی جوانان به جایی که بیاید و ریشهیابی کند که مشکل اصلی جوانان در ازدواج چیست و چرا نرخ ازدواج پایین آمده و جوانان اشتیاقی برای ازدواج ندارند و مشکل اشتغال را بهعنوان ریشه این مسائل عنوان کند مسائل حاشیهای را پررنگ می کند مثلاً جشنواره برگزار میکند که خودنمایی کند که ما کار انجام میدهیم، بنگاه همسریابی راه میاندازند یا آموزشهای ازدواج را به شکل سخیف در سایت ساج مطرح کنند.
وی ادامه داد: اینها همه مسائلی است که نشان میدهند مسوولان سازمان ملی جوانان شایستگی لازم را برای حل مشکلات جوانان ندارند آنها تجربه و تخصص لازم را ندارند.