کد خبر: ۱۰۳۵۹۳
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۷

تکرار طرح شكست خورده بنگاه‌های زودبازده با اعتبار 11 هزار ميليارد تومانی

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: طرح بنگاه‌های زودبازده با همه انتقادهایی که به آن شد و با همه میزان انحراف‌هایی که در مورد آن اعلام شد ادامه پیدا خواهد کرد؛ آن هم با 11 هزار میلیارد تومانی که هدفش ایجاد حدود 600 هزار شغل جدید است.
 
سازمان بازرسی كل كشور سال گذشته در گزارشی، انحراف طرح‌های زود‌بازده را بيش از 30 درصد اعلام نمود و بانک مركزی در زمان رياست مهندس مظاهری در سال 87 انحراف طرح‌های زودبازده را 44 درصد اعلام كرده بود، در حالی‌كه وزارت كار احمدی‌نژاد به عنوان متولی اين طرح؛ انحراف بودجه اشتغال‌زايی بنگاه‌های زود‌بازده را فقط 4 درصد اعلام نموده است. 

این در حالی است که حتی اقتصاددانی مانند جمشید پژویان به عنوان رئيس شورای رقابت که رابطه خوبی هم با دولت دارد اجرای این طرح اشتباه را عنوان کرده است. 

با وجود این، به نظر می‌رسد طرح سرشماری بنگاه های زودبازده که پیش از این اعلام شده بود در آن هم بار دیگر میزان انحراف به مانند بررسی قبلی وزارت کار تنها 4 درصد بوده نتایجی نداشته که مانع تصمیم‌گیری اختصاص 11 هزار میلیارد تومان برای این طرح شود. 

اين اخبار در حالی به گوش می‌رسد كه در اثر پرداخت تسهيلات تكليفی به طرح‌های زودبازده از سال 84 تا كنون؛ مطالبات معوق بانك‌ها به بيش از 420 هزار ميليارد ريال رسيده و بانك‌ها هنوز نتوانسته‌اند وام‌های پرداختی دور اول بنگاه‌های زودبازده را دريافت نمايند و در حالي‌كه با كمبود منابع مواجه هستند مجددا به پرداخت وام‌های جديد تكليف می‌شوند. 

مشكل مهم ديگری كه از آن غافل شده؛ خصوصی شدن 4 بانک مهم دولتی است كه دولت بابت فروش سهام آنها پول خوبی هم به جيب زده است و در حال حاضر قاعدتا بايد از دست تسهيلات تكليفی و اجباری دولت رها شوند اما دوباره با تكليف دولت به اين بانك‌ها برای پرداخت وام‌های زودبازده؛ آنها را با مشكلات جديدی مواجه خواهد ساخت. 

پرداخت وام به طرح هاي كارشناسی نشده خود اشتغالي و زودبازده سابقه طولانی در كشورمان دارد اما هنوز دولت از نتيجه طرح‌های قبلی عبرت نگرفته و كماكان بر مدار تكرار اشتباهات می‌چرخد. 

زمانی که طرح خوداشتغالی در دهه 70 با اعتبار حداکثر 50 میلیارد تومان در سال (طبق آمارها) که البته وزیر کار وقت این میزان را حداکثر 500 میلیون تومان در سال می‌داند، اجرا شد، این طرح توانست سالانه 20 هزار شغل جدید از 700 هزار شغل مورد نیاز آن سال ها را ایجاد کند اما نرخ بیکاری نه تنها کاهش نیافت بلکه این نرخ از 12.5 درصد سال 70، در سال 80 با 1.7 درصد افزایش به 14.2 درصد افزایش یافت. 

یا آن زمان که طرح بنگاه‌های زودبازده از ابتدای سال 85 تا پایان سال 88 با اعتبار 20 هزار میلیارد تومان عملیاتی شد، این طرح توانست تنها یک میلیون شغل جدید ایجاد کند و در نهایت این بار هم نرخ بیکاری نه تنها کاهش نیافت بلکه از 11.5 درصد در پایان سال 84 ، در پایان سال 88 با 0.4 درصد افزایش به نرخ 11.9 درصد رسید. 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین