آفتابنیوز : آفتاب: معاون وزیر نفت با اشاره به افزایش 5 برابری فروش بنزین آزاد از آغاز قریب الوقوع واردات گازوئیل به داخل کشور خبر داد و افزود: برای تکمیل طرحهای پالایشگاهی در مجموع به 46 میلیارد دلار منابع مالی و اعتباری نیاز است.
علیرضا ضیغمی امروز در اولین نمایشگاه و کنفرانس بهینهسازی انرژی در تهران با تاکید بر اینکه با ساخت پالایشگاههای جدید و افزایش ظرفیت پالایشگاههای موجود ظرفیت پالایش نفت ایران به 3.3 میلیون بشکه در روز افزایش مییابد، گفت: در حال حاضر روزانه حدود 220 میلیون لیتر انواع فرآوردههای نفتی در سطح پالایشگاههای کشور تولید میشود که بیش از 67 درصد از این میزان سوخت مایع از طریق شبکه خطوط لوله منتقل میشود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی با یادآوری اینکه در شرایط فعلی 21 درصد از حمل فرآوردههای نفتی از طریق ناوگان نفتکش جاده پیما، حدود 5 درصد از طریق راهآهن و مابقی از مسیرهای دریایی جابه جا میشود، تصریح کرد: برای افزایش ایمنی و پایداری انتقال سوخت مایع در سطح کشور قرار است وسعت شبکه انتقال فرآوردههای نفتی با افزایشی 5 هزار کیلومتری به حدود 16 هزار کیلومتر برسد.
وی همچنین از افزایش ظرفیت ذخیرهسازی سوخت مایع کشور به 16 میلیارد لیتر خبر داد و افزود: در حال حاضر عملیات اجرایی ساخت 5 میلیارد لیتر ظرفیت جدید ذخیرهسازی در سطح کشور در حال انجام است.
معاون وزیر نفت با اشاره به آغاز قریبالوقوع واردات روزانه 3 تا 4 میلیون لیترگازوئیل برای افزایش موجودی سوخت ذخیره شده در نیروگاهها، بیان داشت: در حال حاضر مشکلی برای تامین گازوئیل کشور از محل تولیدات پالایشگاههای داخلی وجود ندارد.
ضیغمی با یادآوری اینکه هم اکنون ناوگان حمل و نقل حدود 56 درصد سوخت مایع کشور را مصرف میکند، تبیین کرد: پس از حملو نقل، صنایع با سهم 15 درصدی، خانگی و تجاری با 19 درصد و صنایع کشاورزی با 6 درصد بزرگترین مصرف کنندگان سوخت مایع در کشور هستند.
وی در تشریح مقایسه قیمت فرآوردههای نفتی ایران در مقایسه با کشورهای حاشیه خلیج فارس توضیح داد: قیمت بنزین از حدود 16 تومان از سال 1997 میلادی هم اکنون به 100 تومان به ازای هر لیتر در کشور افزایش یافته است.
ضیغمی ادامه داد: اما قیمت یک لیتر بنزین در بازار خلیج فارس از 70 تومان در سال 1997 میلادی در سال 2008 به حدود 580 تومان افزایش پیدا کرد.
این مقام مسئول قیمت واقعی هر لیتر بنزین عرضه شده در داخل کشور را با احتساب هزینههای حمل و نقل و عوارض حدود 700 تومان عنوان کرد و اظهار داشت: این در حالی است که در حال حاضر قیمت هر لیتر بنزین در ترکیه 2 هزار و 200 تومان، پاکستان 800 تومان، افغانستان 800 تا یکهزار تومان و روسیه یکهزار و 100 تومان است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه هم اکنون قیمت هر لیتر گازوئیل در داخل کشور 165 ریال است، تصریح کرد: اما هم اکنون قیمت هر لیتر گازوئیل در بازار فوب خلیج فارس به حدود 380 تومان به ازای هر لیتر افزایش یافته است.
وی همچنین از نیاز به بیش از 46 میلیارد دلار برای ساخت و تکمیل طرحهای مختلف پالایشگاهی، مخازن ذخیرهسازی و خطوط لوله انتقال فرآوردههای نفتی خبر داد و گفت: در برنامه چهارم توسعه در این بخش حدود 8 میلیارد و 200 میلیون دلار جذب شده است.
ضیغمی با اشاره به نیاز 6.3 میلیارد دلاری برای حفظ و نگهداشت تولید در پالایشگاههای موجود، تبیین کرد: تاکنون 2.1 میلیارد دلار منابع در برنامه چهارم جذب شده و مابقی این منابع باید در برنامه پنجم توسعه جذب شود.
وی همچنین از نیاز به 1.4 میلیارد دلار منابع برای تکمیل طرحهای بنزین سازی پالایشگاههای موجود کشور خبر داد و افزود: در بخش اجرای طرحهای توسعه و بهینه سازی پالایشگاههای موجود نیز به حدود 3 میلیارد دلار منابع مالی و اعتباری نیاز است.
معاون وزیر نفت با یادآوری اینکه در صورت تکمیل طرحهای بهینه سازی پالایشگاههای موجود 26 میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین ایران اضافه میشود، تاکید کرد: همچنین اخیرا مذاکراتی با شرکت نیکو برای تامین منابع مالی پالایشگاه ستاره خلیج فارس انجام گرفته است که در صورت تکمیل این طرح هم روزانه 35 میلیون لیتر بنزین و 15 میلیون لیتر گازوئیل تولید خواهد شد.
وی همچنین از افزایش تعداد جایگاههای سی ان جی به یک هزار و 800 جایگاه تا پایان امسال خبر داد و گفت: در حال حاضر حدود یکهزار و 370 جایگاه سی ان جی در سطح کشور فعال هستند که به زودی یکی از بزرگترین طرحهای افزایش ظرفیت سی ان جی کشور در مراسم رسمی در مدار بهرهبرداری قرار میگیرد.
ضیغمی همچنین با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون به طور متوسط روزانه نزدیک به 10 میلیون لیتر بنزین با نرخ نیمه یارانهای در کشور توزیع شده است، تاکید کرد: این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته متوسط مصرف روزانه بنزین آزاد حدود 2 میلیون لیتر در روز بوده است.