کد خبر: ۱۰۴۵۱۷
تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۲۵

ساخت‌و ساز در پایتخت 48 درصد کاهش یافت

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مرکز آمار ایران گزارش داد: در سال 88 میزان پروانه های ساختمانی صادر شده در شهر تهران به 10 هزار و878 فقره رسیده است که این رقم در مقایسه با سال 87 نشان از کاهش 1/48 درصدی صدور پروانه ساخت‌و ساز در شهر تهران دارد.
به گزارش اکونیوز، در گزارش مرکز آمار در مورد تعداد واحد‌های مسکونی احداث شده در شهر تهران آمده است: تعداد واحدهای پیش‌بینی شده در پروانه صادر شده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری تهران بالغ بر 74هزار و 234 واحد بوده است که این رقم در مقایسه با سال 87 معدل 6/45 درصد کاهش پیدا کرده است و این تعداد واحد ساختمانی معادل 9/11 درصد از کل واحدهای مسکونی پیش‌بینی شده در سال 88 را نشان می‌دهد. 

البته ذکر یک نکته در مورد گزار مرکز آمار ایران ضروری است که این امارها همانطور که عنوان شده است نشان دهنده پیش بینی احداث ساختمان در سال 88 است و نشان دهنده میزان واحدهای به اتمام رسیده در این سال نیست، این آمار در گزارشات بانک مرکزی با عنوان تعداد واحدهای مسکونی آغاز شدهد در سال 88 ذکر خواهد شد و اگر چه این امارها نشان می‌دهد در سال‌های اتی میزان عرضه قطعی مسکن افزایش یا کاهش خواهد یافت ولی این ارقام نمی‌تواند گویای میزان پاسخ‌گویی به تقاضای بالفعل بازار در سال مورد گزارش باشد. 

رکود بازار مسکن در سال 88 با خروج شدید سرمایه‌های بخش خصوصی از این بازار همراه شده است و با توجه به کاهش شدید تعداد پروانه‌های ساخت‌و ساز در پایتخت می‌توان به صحت این مسأله پی‌برد. 

قابل ذکر است در گزارش منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران از وضعیت کل پروانه‌های ساختمانی صادر شده توسط شهرداری‌های کشور طی سال 88 نشان می‌دهد در این سال 205 هزار و317 پروانه ساختمانی در کل کشور صادر شده است که این رقم در مقایسه با سال 87 نشان از کاهش 3/8 درصدی ساخت وساز در کل کشور دارد. البته قابل ذکر است که از این میزان پروانه ساخته شده معادل 90 درصد یا 184هزار و883 مورد مربوط به احداث ساختمان بوده است و 10 درصد مربوط به توسعه بنا و به این ترتیب باید گفت مقایسه این امار نشان می‌دهد در سال 88 میزان ساخت ساختمان جدید در مقایسه با سال 87 حدود 2/9 درصد کاهش پیدا کرده است. 

کاهش رونق ساخت‌و ساز در شرایط کنونی که بازار مسکن در شرایط رکود به سر می‌برد بازتابی نخواهد داشت ولی در صورتی که دولت نتواند در سال 89 وعده خود را مربوط به احداث یک میلیون واحد مسکونی در کشور را اجرایی کند باید نگران بود که انباشت مازاد تقاضا در بازار مسکن در سال‌های آتی با انفجار قیمت‌ها همراه باشد. 

آخرین برآوردها نشان می‌دهد حداقل مازاد تقاضا در بازار مسکن در پایان سال 88 در حدود 2 میلیون واحد مسکونی بوده است که این رقم با توجه به برآورد افزایش سالانه یک میلیون واحدی تقاضای مسکن در کشور در سال جاری به 3 میلیون واحد می‌رسد و در بهترین حالت با اجرای وعده دولت در پایان سال 89 می‌توان انتظار میزان مازاد تقاضای بازار مسکن نسبت به ابتدای سال 89 ثابت باقی بماند. 

در گزارش مرکز آمار ایران امده است تعداد واحد مسکونی پیش‌بینی شده در پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان در سال 88 بالغ بر 621492 واحد بوده است که نسبت به سال 87 در حدود 1/6 درصد کاهش داشته است.
 
با توجه به تعداد پروانه‌های صادرشده برای احداث ساختمان در کل کشور، متوسط تعداد واحد مسکونی در این دسته از پروانه ها4/3 واحد محاسبه شده است. 

همچنین در گزارش مرکز آمار ایران ذکر شده است که از کل واحدهای مسکونی که در سال 88 پروانه ساخت اخذ کرده‌اند معادل 574 هزار و 549 واحد کاربری مسکونی، 45 هزار و 457 دستگاه کاربری مسکونی و کارگاهی توام، 959 واحد کاربری بازرگانی و باقی نیز کاربری صنعتی،آموزشی، بهداشتی و... داشته‌اند. 

پروانه‌های صادر شده برای احداث ساختمان مسکونی بر حسب نوع اسکلت و مصالح به کار رفته در بنای آنها نشان می‌دهد که 4/33 درصد برای احداث ساختمان‌های اسکلت فلزی،9/39 درصد برای احداث ساختمان‌های بتونی7/24 درصد برای احداث ساختمان‌های آجر واهن و 2 درصد برای احداث ساختمان‌هایی با دیگر مصالح بوده است. 

همچنین ترکیب پروانه‌های ساختمانی صادر شده از نظر طبقات نشان می‌دهد در حدود 8/34 درصد از این پروانه‌ها برای احداث ساختمان‌های یک طبقه، 3/28 درصد برای ساختمان‌های دو طبقه، 2/16 درصد برای ساختمان‌های سه طبقه، 3/8 درصد برای ساختمان‌های 4 طبقه و 4/12 درصد برای احداث ساختمان‌های 5 طبقه به بالا بوده است. 

باید توجه داشت همانطور که عنوان شد تعداد 621 هزار واحدی که در سال 88 پروانه ساخت اخذ کرده‌اند و با توجه به افتی که در حجم سرمایه‌گذاری بازار مسکن در سال 88 رخ داده است برآورد می‌شود میزان مسکن به اتمام رسیده در این سال زیر 500 هزار دستگاه بوده است که نشان دهنده تامین کمتر از تنها نیمی از تقاضا جدید بازار مسکن است. 

از دیگر نکات قابل توجه در مورد واحدهای مسکونی که در سال 88 مجوز اخذ کرده‌اند آن است که از نظر ترکیب تعداد واحد معادل 7/45 درصد تک واحدی، 6/28 درصد 2 واحدی،7/8 درصد 3 واحدی، 6/6 درصد 4 واحدی و 4/10 درصدی نیز 5 واحدی به بالا بوده اند و این ترکیب در شهرهای بزرگ البته به شکل معکوس است بوده و ساختمان‌های پرواحد سهم بیشتری در ساخت‌و ساز داشته‌اند. 

به گزارش خبرآنلاین البته به‌طور حتم این ترکیب ساخت‌و ساز در کشور با اجرای طرح‌های مربوط به مسکن مهر تغییر اساسی خواهد داشت و به احتمال زیاد در سال 89 شاهد افزایش شدید سهم ساختمان‌های پرواحد در ترکیب ساخت‌وساز خواهیم بود زیرا بخش عمده‌ای از طرح مسکن مهر به انبوه‌سازی مربوط می‌شود و به این ترتیب می‌توان پیش‌بینی کرد سیمای شهری در بسیاری از نقاط کشور تغییرات بسیاری را شاهد خواهد بود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین