آفتابنیوز : آفتاب: من از باب یک شهروند عادی این مملکت چنین توقع حقی را از ایشان دارم. این چه ادبیاتی است که مثلاً خورد که خورد بگذار بخورد تا دردش بیاید، توقعما از رئیس جمهور این است که ادبیاتش متین و فاخر و با تعابیر جا افتاده و البته صحیح و منصفانه باشد.
رئیس قوه قضاییه در جلسه مسئولان عالی قضایی با انتقاد شدید از اظهارات محمود احمدینژاد در رابطه با اینکه قوه قضاییه مسأله آزادی خبرنگاران را تحت تاثیر قرار میدهد، گفت: قبل از ورود به مباحث دستور جلسه مطلبی را باید عنوان کنم و آن اینکه دیروز در روز خبرنگار مطالبی غیرمنصفانه راجع به قوه قضاییه مطرح شده و متاسفانه شخص رئیس جمهور هم در این مطالب غیرمنصفانه شرکت کردهاند.
رئیس دستگاه قضا افزود: در آن جلسه مطرح شده است که قوه قضاییه مسأله آزادی خبرنگاران را تحت تاثیر قرار داده و گاهی خبرنگاران برای پاسخگویی به مطالبی که درج و نقل میکنند محکوم یا روزها و ماهها در راهروهای دادگاه ها کشانده میشوند.
وی با تاکید براینکه از خبرنگاری که مطالب خلاف واقع میگوید شاید چندان انتظاری نباشد تا از شخص رئیس جمهور، ابراز داشت: البته لحن خبرنگار و پاسخ رئیس جمهور نشان میدهد که مسأله از پیش طراحی شده است و ناشی از تحریک محرکان و تشویق مشوشان. آنچه در این مسأله مهم است نحوه گفتار و نسبتهایی است که شخص رئیس جمهور به قوهقضاییه دادهاند.
وی ادامه داد: ایشان مدعی میشوند که قوه قضاییه میگردد تا خبرنگاری که به نقد دستگاهی یا مسئولی پرداخته را یک جوری محکوم کند بعد به فردی اشاره میکند که هیأت منصفه گفتهاند او جرمی مرتکب نشده ولی قاضی او را محکوم کردهاست بعد هم اشاره و اشکالی به دادستان که مدعیالعموم است و در مواردی که به شخص رئیس جمهور توهین شود باید بدون شکایت به مسأله رسیدگی کند و ما تاکنون ندیدهایم که دادستان وارد شود نیازی هم البته نداریم ما خادم مردم هستیم.
آملی لاریجانی با اشاره به اینکه توقعما از رئیس جمهور این است که ادبیاتش متین و فاخر و با تعابیر جا افتاده و البته صحیح و منصفانه باشد، اظهار داشت: ایشان اضافه میکند در مواردی هم که حتی اسمی از کسی برده نشده است قاضی میگوید این مطلب به فلان شخص میخورد، در حالی که وقتی مطلبی نوشته میشود و نقد میشود اگر به کسی هم خورد، خورد. باید بخورد تا دردش بیاید. اینها تقریباً مطالب روز گذشته ایشان است. اولاً توقعما از رئیس جمهور این است که ادبیاتش متین و فاخر و با تعابیر جا افتاده و البته صحیح و منصفانه باشد.
وی افزود: من از باب یک شهروند عادی این مملکت چنین توقع حقی را از ایشان دارم. این چه ادبیاتی است که مثلاً خورد که خورد بگذار بخورد تا دردش بیاید و در جلسه رسمی آن هم رئیس جمهور این کشور چنین سخنانی قابل توجیه نیست و دوستانه عرض میکنم صحیح نیست.
رئیس دستگاه قضا در ادامه تاکید کرد: مطلب اصلی چیز دیگری است و آن اینکه این نسبتها به قوه قضاییه خلاف است اینکه گفته شود میگردند تا کسی را محکوم کنند نسبت کاملاً خلافی است. البته قوه قضاییه برخلاف میل خیلیها کار میکند و قوه قضاییه شخص بنده نیست. بسیاری اوقات برخلاف میل من هم رأی میدهند.
آملی لاریجانی ادامه داد: قاضی مستقل است و رأیی که انشاء میکند در اختیار خودش است و البته مسئول رأیی است که صادر میکند. و نباید متوقع باشیم که قضات باب میل ما رأی بدهند. این چه توقع نادرستی است که رأی حسب میل ما باشد و گرنه متهم شوند به اینکه قوه قضاییه میگردد تا کسی را محکوم کند.
وی افزود: این که گفتهاند شخصی در نوشتهاش با اینکه اسم از کسی نبرده است اما باز هم محکوم شده، ناشی از عدم درک صحیح مفاد قانون و کیفیت صدور رأی است.
رئیس قوه قضاییه با استناد به مواد قانونی گفت: در ماده 698 قانون مجازات اسلامی تصریح شده است که هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا توزیع هرگونه اوراق چاپی یا خطی با امضا یا بدون امضا اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل قول به شخصی حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از 2 ماه تا 2 سال و یا شلاق تا 74 ضربه محکوم شود.
وی ادامه داد: این قانون تصریح میکند که یا به صورت صریح یا تلویحاً، ظاهراً معنای تلویح را نمیدانند. تلویح یعنی اسم نبرند اما طوری بگویند که به کسی تطبیق شود نص قانون این است «یا تلویحاً». بنابراین برای وقوع جرم و اثبات مجازات لازم نیست اسم بیاورند. قاضی بر اساس همین قوانین حکم میکند. البته ممکن است قاضی هم اشتباهی بکند. بحث بر سر روشهاست.
لاریجانی تاکید کرد: این درست نیست که در یک جلسه رسمی بدون بررسی رأی و ادله آن و بررسی قانون قضات را محکوم کنیم. انتظار از مقامات رسمی کشور این نیست این را هم اضافه کنم که واضح است که نقد بابش با توهین و نشر اکاذیب جداست.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه آنچه قابل قبول است این است که در کشور باید باب نقد باز باشد، ابراز داشت: قضات ما نیز در مجموع تحملشان در این امور کم نیست . گاهی حکمی دادهاند که کاملاً مستند است اما مورد انتقادات شدید واقع شدهاند، ولی تحمل کردهاند. بحث اصلی این است که آیا بگذاریم هر کسی هرجور خواست حرف بزند. پس قوانین را برای چه کسی نوشتهاند. قوانین را نوشتهاند که مردم رعایت کنند. بنا نشود هرکسی به هرکسی توهین کند و هر تهمتی بزند.
وی ادامه داد: آیا این نحوه آزادی مطلوب است که برخی خبرنگاران برای اینکه روزنامهها جلب توجه و نظر مردم را بکنند هر چه خواستند بنویسند؟ فراموش نکنیم که همین مطبوعات در تاریخ صدساله اخیر بارها ابزار دست برخی شدهاند تا نگذارند رجال سیاسی وظایف خود را پیش ببرند.
وی ادامه داد: با همین مطبوعات به نحوی جلوی آزادی را گرفتند که هر کسی خواست سخن حقی هم بگوید در مقابلش ایستادند. مرحوم مدرس را همین طور کوبیدند.
لاریجانی گفت: کسانی که چکمه پوشیدند و مجلس را به توپ بستند با مقدماتی این کار را کردند و حالا میبینیم که به رئیس مجلس توهین میکنند. اکنون کار به جایی رسیدهاست که میگویند مجلس را به توپ میبندیم. همه ما صددرصد وظیفه داریم مسیر قانون را طی کنیم.
وی با تاکید بر اینکه این بساط باید جمع شود که افرادی لاابالی باشند و هرچه خواستند بگویند، افزود: در این مسائل اگر قوه قضاییه وارد نشود مسئول است. این چه کاری است که عدهای را تشویق میکنید که این مسیر غیرقانونی را بروند و اسمش را نیز نقد میگذارید. یعنی قاضی ما فرق بین نقد و توهین را نمیفهمد؟ فرق بین نقد و اشاعه کذب را نمیفهمد؟! بعد اعلام میکنند هیأت منصفه گفتهاند جرم نیست ولی قاضی گفته جرم است.
رئیس دستگاه قضا ادامه داد: اولاً یک قاضی نبوده بلکه در دادگاه کیفری استان 3 تا قاضی است و بالاتفاق جرم تشخیص دادهاند و آن هم قضاتی که علیالاصول اهل دقت هستند.
وی افزود: ثانیاً این مسأله چند سال پیش در شورای نگهبان مطرح بود، آنجا در قانون نوشته بودند که هیأت منصفه اگر رأی به مجرمیت شخصی داد قاضی میتواند تبرئه کند ولی اگر رأی به تبرئه داد قاضی دیگر نمیتواند جرم تلقی کند، این قانون، ظاهراً در مجلس ششم به تصویب رسیده بود. ما در شورای نگهبان به آن ایراد شرعی گرفتیم، ایراد هم همین بود که الان میگویم که قاضی در حکمش مستقل است، قاضی تابع هیأت منصفه نیست بنابراین اطلاق الزام قاضی به اینکه نمیتواند در صورت مذکور حکم به مجرمیت کند، خلاف شرع است. شما نمیتوانید الزام کنید که هرچه هیأت منصفه بگوید، قاضی باید تبعیت کند.
آملی لاریجانی در ادامه صحبتهای محمود احمدینژاد مبنیبر اینکه دادستان در موارد توهین به رئیس جمهور ورود نکرده است را خلاف واقع عنوان کرد و افزود: اما این سخن رئیس جمهور که گفته است دادستان در موارد توهین به رئیس جمهور ورود نکرده و متاسفانه این حرف را چند بار تکرار کردهاند مسأله خلاف واقعی است. من قبلاً به خودشان هم تذکر دادهام.
وی ادامه داد: دادستان اعلام کرده که ایشان در چند مورد اقدام کرده است 4 مورد خود دادستان از باب مدعیالعموم و 16 مورد هم حسب شکایت رئیس جمهور وارد عمل شدهاند. حالا اینکه شکایتها به محکومیت بیانجامد یا نه ربطی به دادستان ندارد. پس این چه سخن خلاف واقعی است که میگویید. توقع از نهادهای رسمی این است که منصفانه و مستند سخن بگویند
وی در پایان تاکید کرد: در نهایت مجدداً تکرار میکنم همگان بدانند مسیر ما، مسیر قانون است. بساط توهین باید جمع شود، این مسأله که توهین با نقد فرق میکند را نه تنها همه قضات و مسئولان بلکه عموم مردم هم میدانند و میدانند که آیا در حرف زدن و سخن گفتن یا نوشتن شما نشر اکاذیب میکنید یا نقد میکنید.