آفتابنیوز : آفتاب: یک استاد دانشگاه و کارشناس روابط بینالملل معتقد است که محمود احمدینژاد تمایل بسیار دارد تا با آمریکا گفتو گو و رابطه بر قرار کند، ولی نمیداند چگونه باید این کار را بکند.
دکتر احمد بخشایشی کارشناس روابط بینالملل و سیاسیت خارجی در گفتو گو با فردا با اشاره به اظهار تمایل احمدینژاد برای گفتو گوی مستقیم با رئیس جمهور آمریکا، گفت: مذاکره 3 نوع است؛ اصولی، سخت و نرم. مذاکره نرم با دوستان است، سخت با دشمنان و مذاکره اصولی هم بر سر منافع است.
بخشایشی ادامه داد: مذاکره و گفتو گو روندی دارد که باید رعایت شود. یعنی ابتدا باید موضوع مذاکره مشخص شود، کارشناسان دو طرف با هم گفتو گو کنند و به تفاهماتی دست یابند، آنگاه روسا وارد میدان گفتو گو میشوند. مثلا آمریکاییها هرگاه شرایط اقتضا کرده و نیاز داشتهاند، برای گفتو گو اعلام آمادگی کردهاند. آنها با توجه به سابقه موفقیتآمیز گفتو گوهایشان با ایران بر سر عراق الان هم آعلام آمادگی کردهاند که درباره افغانستان با ایران گفتو گو کنند.
وی افزود: اما آنچه احمدینژاد در دیپلماسی عمومی و در نامهنگاریهایش با روسای کشورها انجام داده، مخاطبش افکار عمومی داخل کشور است. وقتی میگوید حاضرم با اوباما گفتو گو کنم مرادش نوعی رقابت با او در میان افکار عمومی داخل است. این مذاکره نیست.
بخشایشی ادامه داد: آنچه احمدینژاد می خواهد بوی مذاکره سیاسی نیست بلکه بوی تنه زدن و تحقیر کردن طرف است. آقای احمدینژاد بیشتر مناظره را میخواهد تا مذاکره. فکر میکند در مناظرههای انتخاباتی حریفان را از صحنه بدر کرده و حالا دوست دارد با بوش و اوباما هم این کار را بکند. او در پی یادآوری و بازسازی خاطره دانشگاه کلمبیا است.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: احمدینژاد تمایل بسیار دارد تا با آمریکا وارد گفتو گو شود همان طور که رحیممشایی رئیس دفترش از طریق هوشنگ امیراحمدی تلاشهای زیادی میکند، اما نمیداند چگونه. دو پهلو حرف میزند. یک پهلویش مردم و اصولگرایان هستند و پهلوی دیگرش تمایل وی برای گفتو گو.
بخشایشی گفت: احمدینژاد به خاطر واکنشهای احتمالی به طرح بحث گفتو گو با آمریکا، تمایل گفتو گو با این کشور را در قالب مناظره بیان میکند. در حالی که مناظره متعلق به رقابتهای انتخاباتی است. در طول گفتو گو ممکن است مناظرهای هم صورت بگیرد اما این مناظره در اتاقهای در بسته است با موضوع و سرفصلهای مشخص.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: مشخص است که طرف آمریکایی درخواست احمدینژاد برای مناظره را قبول نمیکند. آنها بهدنبال مناظره نیستند. هرگاه نیاز داشته باشند برای گفتوگو اعلام آمادگی میکنند. اما گفتو گو هم باید اولا موضوع مشخص باشد، بعد کارشناسان وزرات خارجه بنشینند و گفتو گو کنند بعد که تفاهماتی حاصل شد معاونین وزارت خارجه و وزرای خارجه و در نهایت نوبیت به روسای جمهور میرسد که کنار هم بنشینند و گفتو گو کنند.
اما آقای احمدینژاد چون به عرف و تشریفات دیپلماتیک چندان توجهی ندارد، گاها صحبتهایی میکند که خیلی ثمربخش نیست.