آفتابنیوز : آفتاب: مجید صنیعی، مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک، در گفتوگو با مهر درباره مشخصات 5 سکهای که یکشنبه هفته جاری در مراسم پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی توسط مسئولان این بانک رونمایی شد، گفت: کل تولیدات سازمان تولید اسکناس و مسکوک بانک مرکزی (ضرابخانه) به مناسبت یادبود پنجاهمین سالگرد تاسیس این بانک شامل 5 قلم سکه در آلیاژهای مختلف است.
سکه 2 هزار ریالی
وی همچنین افزود: اولین قلم از این سکه ها، سکه 2 هزار ریالی با آلیاژ مس، روی و نیکل با وزن 6.8 گرم و قطر 26.3 میلیمتر بود. طرح روی سکه 2 هزار ریالی از دو خوشه گندم تشکیل شده که در وسط آن رقم 2 هزارریال نقش بسته و در بالای رقم نوشته جمهوری اسلامی ایران حک شده است. بر روی دیگر این سکه و در وسط تصویر بارگاه امام رضا(ع) قرار دارد که در بالای آن نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران حک شده و در زیر آن سال 1389-1339 نقش بسته است.
سکه 5 هزار ریالی
صنیعی در مورد طرح و نقش سکه 5 هزار ریالی گفت: طرح روی این سکه مانند سکه 2 هزار ریالی است، با این تفاوت که به جای رقم 2 هزار ریال رقم 5 هزار ریال بر روی آن قرار گرفته است. بر وسط روی دیگر سکه 5 هزارریالی نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که توسط یکی از اساتید برجسته خوشنویسی ایران انجام شده، قرار گرفته است. در اطراف آن 50 دایره از کوچک به بزرگ که نشان دهنده 50 سال قدمت بانک مرکزی است، حک شده است و در زیر آن نوشته سال 1389- 1339 حک شده که بیان کننده سال تاسیس و پنجاهمین سال تاسیس این بانک است.
وی با بیان اینکه دومین سکه 5 هزار ریالی با همان آلیاژ مس، روی و نیکل به وزن 10.1 گرم و قطر 29.3 میلیمتر است، تصریح کرد: دو نوع سکه مذکور به دلیل اینکه یادبود است، در تیراژ محدود ضرب می شود و فقط امسال در اختیار مردم قرار می گیرند.
سکه نقره 5 بهار آزادی
وی درباره سومین سکه ای که در بانک مرکزی ضرب می شود، گفت: سکه نقره در اندازه 5 بهار آزادی به صورت یادبود پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی با وزن 24.95 گرم و قطر 40 میلیمتر از جنس نقره خالص است که در جعبه های نفیسی قرار گرفته و همانند سکه های طلا در بانک کارگشایی به میزان کافی در اختیار مردم قرار می گیرد و توزیع می شود.
مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک درباره طرح و نقش سکه نقره 5 بهار آزادی نیز اظهارداشت: بر روی این سکه در مرکز نوشته پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به صورت خوشنویسی شده توسط یکی از اساتید به نام ایران و در اطراف آن 50 دایره از کوچک به بزرگ و در زیر آن نوشته سال 1389-1339 قرار دارد و در روی دیگر آن در مرکز تصویر ساختمان بانک مرکزی و نوشته لاتین پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی و در زیر آن سال تاسیس به میلادی 2010-1960 قرار گرفته است.
سکه 2.5 بهار آزادی
صنیعی چهارمین سکه را سکه طلای یادبود در اندازه 2.5 بهار آزادی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس بانک مرکزی اعلام و بیان کرد: عیار طلای این سکه همانند سایر سکه های بهار آزادی 900 در هزار است که وزن آن 20.34 گرم و قطر 30 میلیمتر بوده که به تعداد محدود و به صورت یادبود است و به میزان وسیع در بازار توزیع نمی شود.
وی ادامه داد: سکه های مذکور به تعداد بسیار اندک ضرب شده و فقط در اختیار بانک مرکزی است و جنبه فروش ندارد. همچنین طرح این سکه همان طرح سکه 5 بهار آزادی است.
سکه یک گرمی
وی ادامه داد: اما پنجمین سکه که قرار است همانند سکه های ربع، نیم و تمام بهار آزادی فراگیر شود، سکه یک گرمی یا اصطلاحا سکه گرمی با وزن 1.01 گرم و قطر تقریبی 13.3 میلیمتر است. عیار سکه گرمی نیز همانند سایر سکه های بهار آزادی رایج در بازار 900 در هزار است.
مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک در مورد تفاوت سکه یک گرمی با سایر سکه ها گفت: بانک مرکزی این سکه را در بسته بندی های خاصی به میزان نامحدود همانند سایر سکه های طلا به بازار عرضه خواهد کرد، اما بسته بندی آن امنیتی است.
وی در تشریح نکات امنیتی سکه گرمی گفت: در بسته بندی این سکه، کاغذ امنیتی دارای 6 مشخصه قرار گرفته، به نحوی که این کاغذ همچون اسکناس دارای واتر مارک مواج بوده، دارای الیاف نامرئی فلورسنتی رنگی همچون اسکناس و جنس آن همانند جنس اسکناس است.
صنیعی در مورد مشخصات چاپی این سکه نیز گفت: آرم بانک مرکزی به رنگ صورتی بر روی آن قرار گرفته اما برای چاپ این آرم از مرکبی به نام مرکب ترمو یا حرارتی استفاده شده است که رنگ صورتی آن با کوچکترین حرارت یا لمس دست و حرارت بدن به تدریج محو می شود و پس از مدتی با سرد شدن، رنگ آن به جای خود بازمی گردد.
وی ادامه داد: ضمنا در طراحی گوشه های بسته بندی سکه گرمی 4 گل ختایی کار شده که وقتی در مقابل نور قرار می گیرد، طرح ناقصی دارد که با همپوشانی طرح پشت آن تکمیل می شود. همچنین گلی در دور سکه کار شده که رنگ آن در بسته بندی سبزرنگ است و پشت آن نیز طرح تکمیلی گل قرار گرفته که در مقابل نور، دو طرح ناقص یکدیگر را کامل می کنند.
مدیرکل سازمان تولید اسکناس و مسکوک عنوان کرد: در حاشیه دور بر روی و پشت بسته بندی سکه ریز نوشته هایی مشاهده می شود که رنگ آن بر روی طرح چاپی سبز و در پشت به رنگ آبی است که اگر در زیر ذره بین مشاهده شود نوشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قابل مشاهده است.
وی اضافه کرد: زمینه طرح پشت و روی سکه گرمی آبی است و آرم بانک مرکزی به صورت پراکنده بر روی آن چاپ شده است. برای چاپ آرم بانک مرکزی در این سکه از طراحی خطی با استفاده از مدالین استفاده شده، به این صورت که خطهایی موازی و با زوایای خاص بر روی آن تعبیه شده است.
صنیعی با بیان اینکه سکه های گرمی با طرح پرتره بر روی یک طرف آن در ضرابخانه های سایر کشورها کمتر ضرب می شود، دلیل این امر را مشکل بودن ضرب اینگونه سکه ها با توجه به ضرافت نقشهای آنها عنوان کرد و افزود: ضرب سکه گرمی کار نفیسی است که در ضرابخانه بانک مرکزی انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه طرح پشت سکه گرمی با ظرافت خاصی طراحی شده، همچنین پورتره حضرت امام (ره) نیز با تمام ظرافتها بر روی آن تعبیه شده است، گفت: هیچکس انگیزه جعل این سکه ها را پیدا نخواهد کرد، زیرا قادر به ضرب این نقوش نخواهد بود، نکات ریزی در لبه های سکه کار شده که هیچ ماشین یا دستگاهی قادر به تعبیه نیست.