آفتاب – واشنگتن پست: درپي طرح ادعاهاي اخير دولت آمريكا مبني بر صدور گاز اورانيوم هگزافلورايد از كرهشمالي به ليبي، اكنون پاكستان نيز به عنوان يك عامل دخيل در اين جريان معرفي شده است.
دو عضو ارشد شوراي امنيت ملي آمريكا نيز براي تحقيق در اين خصوص به چين، ژاپن و كرهجنوبي سفر كردهاند. اين سفر در حالي انجام ميشود كه مقامات آمريكايي در صدد هستند، يك جبهه متحد در مقابل كرهشمالي بسازند و پيونگ يانگ را به از سرگيري مذاكرات شش جانبه در مورد برنامههاي هستهاياش وادارند.
اما چين و كره جنوبي، به شدت نسبت به ادعاهاي مقامات آمريكايي در مورد كرهشمالي ترديد دارند. يك عامل مهم اين ترديد، اثبات بياساس بودن ادعاهاي آمريكا در مورد تسليحات كشتار جمعي عراق بود زيرا بلافاصله پس از حمله به عراق، مشخص شد توجيهات آمريكا در مورد وجود چنين تسليحاتي در عراق كاملاً بياساس بوده است.
در همين حال، آژانس بينالمللي انرژي اتمي كه در مورد شبكه غيرقانوني قاچاق هستهاي به رهبري عبدالقديرخان دانشمند پاكستاني تحقيق ميكند، اطلاعات ضدونقيضي در مورد احتمال تأمين اورانيوم ليبي از سوي پاكستان و كرهشمالي ارائه دادهاست.
يك مقام آژانس در اين خصوص ميگويد: «براي رسيدن به نتيجه لازم، بايد از فعاليتهاي كره شمالي نمونهگيري شود اما هيچكس نمونه اورانيوم از كرهشمالي در اختيار ندارد. مقامات پاكستاني هم اجازه گرفتن نمونه از فعاليتهاي هسته اي خود را صادر نميكنند.» اين اظهارات در حالي مطرح مي شود كه ليبي در سال 2003 ميلادي قصد داشت 20 تن گاز هگزا فلورايد اورانيوم را براي آغاز تحقيق در مورد غنيسازي اورانيوم تهيه كند اما تا زمان افشاي اين برنامه تنها 6/1 تن از اين ماده را دريافت كرده بود.
ديويد آلبرايت رئيس انستيتو علوم و امنيت امنيتي هم در اين خصوص گفته است: «ما نميتوانيم احتمال توليد هگزافلورايد اورانيوم در پاكستان را رد كنيم».
وي در عين حال احتمال آنكه كرهشمالي منبع اين ماده باشد كم نميداند و ميگويد: «من به اين موضوع شك دارم زيرا در حال حاضر از اين اطلاعات براي اعمال فشار بر متحدان آمريكا براي جبهه گرفتن در مقابل كرهشمالي استفاده شده است.»