آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و کاهش مصرف بنزین یارانه ای ذخیره شده در کارتهای سوخت خودروهای شخصی، خرید بنزین آزاد با کارت سوخت جایگاهداران افزایش یافته است.
از ابتدای سالجاری تاکنون به طور متوسط روزانه 66.6 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف شده که مصرف این فرآورده نفتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته روزانه حدود 2 میلیون لیتر کاهش یافته است.
کاهش سهمیه خودروهای شخصی از مهمترین عوامل در کاهش مصرف کل بنزین کشور به شمار میرود اما متناسب با این کاهش مصرف، تقاضا برای دریافت بنزین آزاد 400 تومانی هم در جایگاههای سوخت افزایش یافته است.
بر این اساس تا پایان خرداد ماه امسال متوسط فروش بنزین نیمهیارانهای در کشور با رشدی حدود 260 درصدی حتی از مرز 20 ملیون لیتر در روز نیز گذشت اما با واریز 180 لیتر سهمیه تابستانی ترمز فروش بنزین آزاد کشیده شد.
آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش نفتی حاکی از آن است که متوسط مصرف بنزین آزاد در سال گذشته روزانه حدود 2 میلیون لیتر بوده اما در 4 ماه نخست سال جاری متوسط فروش روزانه بنزین 400 تومانی حدود 7.5 میلیون لیتر در روز افزایش یافته است.
در هفتههای اخیر با وجود فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و کاهش حدود 5 درصدی مصرف بنزین کشور، اما تقاضا برای خرید بنزین نیمهیارانهای در جایگاههای سوخت روندی رو بهرشدی داشته بهطوری مصرف بنزین آزاد به نزدیک 20 میلیون لیتر در روز رسیده است.
ناصر رئیسی فرد رئیس انجمن جایگاهداران سوخت سراسر کشور درباره آخرین وضعیت فروش بنزین نیمه یارانهای (آزاد با نرخ 400 تومان) در جایگاههای سوخت، گفت: در حال حاضر با کاهش سهمیههای بنزین یارانهای میزان فروش بنزین آزاد در جایگاههای سوخت افزایش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه هماکنون حداقل 50 درصد میزان فروش بنزین در جایگاههای تهران و سایر کلانشهرهای کشور به صورت بنزین نیمهیارانهای انجام میشود، تصریح کرد: یکی دیگر از دلایل افزایش مصرف بنزین آزاد ذخیرهسازی این فرآورده نفتی در کارتهای هوشمند سوخت خودروهای شخصی است.
رئیس انجمن جایگاهداران سوخت سراسر کشور مطرح شدن سناریوهایی مبنیبر افزایش قیمت بنزین با اجرای قانون هدفمندی یارانهها را از مهمترین دلایل ذخیرهسازی بنزین یارانهای توسط مردم عنوان کرد و افزود: بر این اساس مردم در جایگاههای سوخت اکثرا از کارت هوشمند جایگاهداران برای خرید بنزین آزاد استفاده میکنند.
این در حالی است که از ابتدای خرداد ماه امسال طرح سوختگیری بنزین آزاد با کارت هوشمند شخصی با تعیین سهمیهای معادل 500 لیتر به صورت ماهانه در 2 هزار و 800 جایگاه سراسر کشور اجرایی شده است.
طراحی این سیستم به گونهای انجام شده است که برای استفاده از بنزین آزاد (با نرخ 400 تومانی) ابتدا باید سهمیه بنزین یارانهای کارتهای هوشمند سوخت به پایان برسد و پس از پایان این سهمیه بنزین یارانهای امکان سوختگیری بنزین آزاد با کارت هوشمند شخصی فراهم خواهد شد.
همچنین پیشتر سهمیه ماهانه 500 لیتری بنزین آزاد به دارندگان خودروهای 1300 سیسی به بالای خارجی و 2000 سیسی به بالای داخلی که پیشاز این از بنزین سهمیهای برخوردار نبودند، اختصاص داده شده بود که با اجرای این طرح جدید نیز سقف سهمیه ماهانه 500 لیتر بنزین آزاد برای خودروهای شخصی در نظر گرفته شده است.
در همین حال شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی خرداد ماه اعلام کرده بود برای سهولت در سوختگیری خودروها و رفع مشکلات در مواقع اضطراری تا اطلاع ثانوی کارت هوشمند سوخت جایگاهداران فعال باقی خواهد ماند.
در حال حاضر وجود تراکم خودروها پیش روی جایگاههای سوخت در تهران و برخی از کلانشهرهای کشور به یکی از مهمترین معضلات زندگی شهری تبدیل شده است که دلیل این تراکم کمبود جایگاههای عرضه بنزین نیست.
پایان یافتن سهمیه بنزین یارانهای خودروهای شخصی موجب شده است که متوسط فروش بنزین خودروها از 30 به 10 لیتر در هر نوبت سوختگیری کاهش یابد که این موضوع منجر به افزایش مراجعات ودر نهایت تراکم پیش روی جایگاههای سوخت شده است.
یکی از مشکلات کاهش سهمیه بنزین یارانهای، افت فروش در جایگاههای سوخت بوده که این موضوع نارضایتی جایگاهداران را به همراه داشته است.
از سوی دیگر در حالی شمارش معکوس برای اجرای قانون هدفمندی یارانهها آغاز شده که تاکنون سناریوهای مختلفی همچون عرضه تک نرخی، حذف سهمیهبندی و آزادسازی کامل قیمت این حامل انرژی توسط مسئولان مختلف اعلام شده است.
اما تاکنون هیچکدام از طرحها برای عرضه و تعیین قیمت بنزین نهایی نشده است و از این رو نمیتوان سرنوشت مشخصی را برای این فرآورده پرطرفدار نفتی پیشبینی کرد.