آفتابنیوز : آفتاب: این ساختهی داریوش مهرجویی در سال 85 تولید شد و در جشنوارهی فجر همان سال بصورت محدود به نمایش درآمد و چند ماه بعدتر برای اكران عمومی دچار مشكل شد و سرانجام در اواخر سال 86 نسخهی غیرمجاز فیلم به بساط دست فروشها آمد.
این روزها در شهریور ماه 89 پس از بیش از سه سال عرضهی غیرمجاز فیلم، فیلم در سه سیدی توسط موسسه «هنر هشتم» به شبكه نمایش خانگی آمده است.
بر روی جلد سیدی عرضه شدهی «سنتوری» نوشته شده است: «اگر كپی این فیلم را قبلا دیدهاید با خرید یک نسخه فیلم اصلی، ضمن ادای دین به صاحبان اثر شاهد مجموعه كاملی از پشت صحنه و موسیقی متن باشید.»
و در بخش دیگری از طرح روی جلد فیلم آمده است:«این فیلم تولید سال 85 است و با مدت زمان 100 دقیقه با درجه كیفی با پروانه نمایش به تاریخ 23 اسفند ماه 88 به همراه كلیپ موسیقی و پشت صحنه فیلم و با صدای محسن چاووشی با قیمت 1500 عرضه شده است.»
در تیر ماه سال 86 در حالیكه دو روز به آغاز نمایش فیلم "سنتوری" داریوش مهرجویی باقی مانده بود؛ نمایش این فیلم به تعویق افتاد.
در همان مقطع یک مقام آگاه در معاونت سینمایی وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفته بود: «تعویق اكران فیلم "سنتوری" جدی است و با مناسب شدن شرایط، احتمالا این فیلم در آینده اكران خواهد شد.»
با توجه به اینكه پروانه نمایش برای فیلم "سنتوری صادر شده است، علت اصلی تعویق اكران آن شرایط و فضای خاص حاكم بر سینماست و فیلم مشكل محتوایی ندارد.»
و سرانجام جلسهی فوقالعاد شورای صنفی نمایش برگزار شد و اعلام شد "محاكمه" ایرج قادری به جای فیلم "سنتوری" از سوم مرداد ماه سال 86 در گروه قدس به نمایش درمیآید.
درحالی كه خبرهای از تعویق اكران فیلم سنتوری منتشر میشد،زندهیاد فرامرز فرازمند تهیهكننده فیلم "سنتوری" مطرح كرده بود: «اعلام رسمی دربارهی تعویق اكران فیلم "سنتوری" به ما نشده است.»
وی میگفت: «مسلم آنست مسایل و مشكلات دیگری كه هیچ ارتباطی به فیلم "سنتوری" ندارد، به این فیلم منتقل شده است؛ چگونه میشود، فیلمی كه از خرداد ماه پروانه نمایش دریافت كرده است و تا هفتهی گذشته تمام مجوزهای لازم برای تبلیغات و بیلبورد به آن داده شده به یكباره فضا برای نمایش آن تغییر میكند.
اگر فیلم مشكلی داشت چرا پروانه نمایش دادند؟! مدیران سینمایی به ما اعلام میكردند كه فیلم را نمیتوانیم به نمایش بگذاریم و فیلم توقیف است.»
محمود اربابی مدیر وقت ادارهی نظارت و ارزشیابی چند ماه بعدتر در شهریور ماه 86 در جمع خبرنگاران مطرح كرده:«اكران فیلم «سنتوری» به دلایلی كه بحث مراقبت از سینما مطرح است، به تعویق افتاد و این نشان میدهد منطق و دقت نظر وجود داشته است.»
اما هفت ماه از عدم نمایش فیلم "سنتوری" سرانجام در اسفند ماه سال 86 نسخهی قاچاق و غیرمجازاین فیلم در خیابان عرضه شد و در همان مقطع تهیهكنندهی فیلم "سنتوری" از دوستداران سینمای داریوش مهرجویی درخواست كرد كه سیدیهای غیرقانونی عرضه شده این فیلم را در سطح شهر خریداری نكنند و فروشندگان آن را به نیروی انتظامی معرفی كنند.
در پی این درخواست بود كه رییسیان رییس وقت كانون كارگردانان، گفته بود: «وقتی فیلمی همچون "سنتوری" در جشنوارهی فیلم فجر بهنمایش عمومی درمیآید و پس از به دلایلی اكران عمومی نمیشود، پهن شدن سایه شوم قاچاق بر این فیلم كاملا طبیعی به نظر میرسد.»
وی اعتقادش را اینگونه مطرح میكرد: «اگر این فیلم به نمایش درمیآید و بعد مشكل عدم نمایش بهوجود میآید، خسارت وارده را باید مسوولین جشنواره و مدیران سینمایی برعهده بگیرند و از نظر حقوق معنوی وقتی گروهی دارای مجوز قانونی هستند، عاقلانهتر این است كه فیلمشان به شكل قانونی به نمایش دربیاید تا مخاطب و اصلاحاتی كه صورت میگیرد، شكل قانومند داشته باشد.»
وقتی فیلمی به شكل وسیع قاچاق میشود، چندین برابر مخاطب سالن به صورت پنهانی و غیرقابل كنترل نسخهی اصلاح نشدهی آن را به تماشا مینشینند. بنابراین باید پرسید بازتاب تأثیر مخاطب در كدام یك از این دو صورت موجهتر است؟!»
این كارگردان با اشاره به موضوع فیلم «سنتوری» گفته بود: «طی سالهای اخیر فیلمها و مجموعهها و سریالهای مختلفی درباره مواد مخدر ساخته شده كه 20 درصد تأثیر این فیلم را هم بر روی جوانان نمیگذارند، بنابراین اگر این موضوع را اصل قرار دهیم نه اشكالات آن را؛ از هر زاویهای فیلم "سنتوری" میتوانست تأثیر بسیار بالاتری در مخاطبین جوان داشته باشد و حتما فیلم پرمخاطبی میشد.»
و در همان مقطع داریوش مهرجویی خواستار اكران سریع فیلم شد و سینماگران نیز از این پیشنهاد حمایت كردند.
مدیر كل اداره نظارت و ارزشیابی سینمای وقت نیز اعلام كرده بود:«نمیتوانیم با اطمینان بگوییم، فیلم "سنتوری" از چه مرحلهای وارد عرصهی قاچاق شده است، اما در هر حال مسئولیت این ماجرا با شخص تهیهكننده فیلم است.»
اربابی دربارهی پیشنهاد داریوش مهرجویی پیرامون نمایش عمومی این فیلم هم ، گفته بود:«اینكه این فیلم در این شرایط به اكران عمومی درآید، دلیل منطقی نیست و ما نمیتوانیم منفعل عمل كنیم، اما از روز اول به تهیهكننده فیلم اعلام كرده بودیم با توجه به اینكه شما از لحاظ مالی دچار مشكلاتی خواهید شد، رایزنیهایی برای جبران خسارات انجام خواهیم داد، اما آنها ترجیح دادند صبر كنند تا فرصت اكران فیلم فراهم شود.»
وی اذعان كرده بود:«گزینه مطرح شده بابت نمایش عمومی "سنتوری" در این شرایط ربطی به اداره نظارت و ارزشیابی ندارد و باید از طریق معاونت سینمایی این درخواست پیگیری شود.»
صفارهرندی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی چند هفته بعدتر در اسفند ماه 86 مطرح كرد:«شواهد و قراینی در دست است كه براساس آن میتوان نقش عوامل فیلم «سنتوری» در توزیع قاچاق آن را مورد بررسی جدی قرار داد.»
وی معتقد بود:«نسخه قاچاقی كه هماكنون در كشور پخش شده از روی نسخهای تكثیر شدهی است كه تنها در اختیار عوامل دستاندركار این فیلم بوده است. اكران این فیلم در خارج از كشور و نیز فرستادن آن روی شبكه اینترنت از طریق یكی از كشورهای همسایه تخلف بوده، به همین دلیل از دستگاههای قضایی و امنیتی میخواهم عوامل آن را شناسایی و مجازات كنند.»
در حالی كه عوامل «سنتوری» فیلم را به صورت غیرقانونی از كشور خارج و آن را به نمایش گذاشتهاند اما مسئولان دولتی را متهم میكنند، كه این موضوع به لحاظ قضایی و حقوقی قابل پیگیری است.
او ضمن دفاع از عملكرد معاونت سینمایی وقت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ جعفریجلوه ـ در عدم صدور مجوز اكران به این فیلم تاكید كرد كه این تصمیم امری قانونی و مسبوق به سابقه بوده است.
اما اواخر سال 86 صفارهرندی رسما اعلام كرد: «فیلم «سنتوری» به احترام سینما، هنرمندان، اعتقادات مردم و فرهنگ عمومی ما هرگز نمایش داده نمیشود.
وی اظهار امیدواری كرد: «داریوش مهرجویی به عنوان فیلمساز برجستهی كشور در كار خلق آثار مناسب، فعالیت خود را ادامه دهد.»
و پس از چهار سال و دریافت مجوز پروانه نمایش خانگی در اسفند ماه 88 چند ماه قبلتر و پیش از عرضه در نمایش خانگی، برخی مدیران پردیسهای سینمایی پیشنهاد دادند، «سنتوری» بصورت تك سانس در برخی پردیسها اكران شود.
اما علیرضا سجادپور مدیر ادارهنظارت و ارزشیایی با این پیشنهاد موافقت نكرد و گفت: «سنتوری» با مساعدت معاون سینمایی رفع توقیف شده است، اما به هرحال فیلمی است كه چندین سال مانده و از زمان اكرانش گذشته است. علاوه بر این، این فیلم در زمان ساخت در شبكه قاچاق پخش شده بود و همانطور كه ما قبلا هم گفتهایم، بهتر است این نوع فیلمها در چرخه اكران سینمایی قرار نگیرند.»
وی در عین حال گفته بود: «در ضمن اگر این فیلم به اكران هم درنیاید مشكلی برای آن پیش نمیآید، چراكه با رفتن به شبكه خانگی «سنتوری» دهها هزار بیننده خواهد داشت و این تعداد به مراتب بیشتر از چندین هزار مخاطب یك سینماست. این موضوع هم به هیچ عنوان ایجاد محدودیت برای این فیلم محسوب نمیشود، بلكه همانطور كه گفتم عملی است در راستای حفظ قانون.»
و این روزها در اوایل شهریور ماه نسخهی مجوزدار «سنتوری» در شبكه نمایش خانگی عرضه شده است.
این نسخه نسبت به نسخهی غیر مجاز فیلم چند سكانس كمتر دارد، اما به همراه آن سیدی كلیپ و پشتصحنهی فیلم هم عرضه شده كه مخاطب را برای خرید این نسخه جذب كند.
«سنتوری» كه هجدهمین فیلم داریوش مهرجویی است با بازی بهرامرادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان، ،رویا تیموریان محمد سلوكی ساخته شده است.
تورج منصوری در مقام مدیر فیلمبرداری، رضا درمیشیان دستیار كارگردان، محمدرضا شریفینیا: مجری طرح در «سنتوری» همكاری داشتهاند.
تهیه كنندگان این پروژه، داریوش مهرجویی و زندهیاد فرامرز فرازمند هستند و همچنین اردلان كامكار موسیقی آن را ساخته است.
مهرجویی نیز ویژگی «سنتوری» را موضوع اعتیاد و به كارگیری مقوله موسیقی، در آن دانسته است.