آفتابنیوز : آفتاب: نشریه اقتصادی فوربس در تازهترین گزارش خود به معرفی بدترین اقتصادهای جهان پرداخت.
در گزارش منتشر شده از سوی فوربس كشورهای دارای بدترین وضعیت اقتصادی در جهان معرفی شدهاند كه اکثر آنها نیز در قاره آفریقا واقع شدهاند.
كلیه اقتصادهای بد در یک چیز با هم مشترک هستند و آن ضعف دولتهای این كشورها در جذب سرمایهگذاریهای داخلی و بهویژه خارجی است.
همچنین پارتیبازی و فساد اقتصادی نیز در كشورهای دارای اقتصاد بد موج میزند. مجموعه این عوامل باعث میشود تا تمایل افراد و شركتها به فعالیت در اقتصاد این گونه كشورها به شدت كاهش یابد.
افزایش بدهیهای دولت و كسری بودجه نیز مزید بر علت شده است تا سرمایهگذاری روی حوزههای حساسی مانند آموزش و اشتغال به مشكل برخورد.
در زیر با بدترین اقتصادهای جهان به همراه مشخصات آنها آشنا میشوید:
1 - زیمبابوه این كشور دارای یكی از بالاترین رشدهای نرخ تورم در جهان است. قیمت یک عدد نان در این كشور در سال گذشته از 200 هزار دلار زیمبابوه به 6/1 تریلیون دلار رسید. همچنین براساس اعلام اداره آمار بانک مركزی زیمبابوه نرخ تورم در این كشور از 32 درصد در سال 1998 میلادی به 11 میلیارد و 200 میلیون درصد در اوت سال 2008 رسید.
رابرت موگابه، رییسجمهوری زیمبابوه با سیاستهای دیكتاتور مآبانه خود به وضعیت اقتصادی این كشور آفریقایی به شدت لطمه زده است.
این كشور در گذشته یكی از بزرگترین صادركنندگان مواد غذایی در آفریقا بود، اما هماكنون از تامین مواد غذایی مورد نیاز خود نیز ناتوان مانده است. موگابه مزارع غلات را در این كشور از چنگ كشاورزان درآورده و به حامیان خود داده است.
سطح فقر در زیمبابوه بسیار بالا است و دولت این كشور طرفداران اصلاحات را نیز به شدت سركوب میكند.
زیمبابوه تحت تحریمهای شدید بینالمللی قرار دارد. سرانه تولید ناخالص داخلی آن به 375 دلار میرسد.
2 - جمهوری دموكراتیک كنگو نرخ تورم در این كشور سال گذشته به بیش از 50 درصد رسید. این در حالی است كه جمهوری دموكراتیک كنگو یكی از غنیترین كشورهای جهان از نظر ذخایر معدنی است.
بسیاری از بانكهای این كشور در سال قبل دچار بحران شدند و بدهی خارجی این كشور نیز از مرز 13 میلیارد دلار فراتر رفت.
البته امضای قرارداد سه میلیارد دلاری معدنی با چین كمك كرد تا كمی از كسری بودجه دولت این كشور كاهش یابد، اما اوضاع اقتصادی در این كشور آفریقایی به حدی نابسامان است كه اصلاح آن در كوتاهمدت آسان به نظر نمیرسد. سرانه تولید ناخالص داخلی این كشور حدود 172 دلار است.
3 - گینه این كشور غرب قاره آفریقا دارای 30 درصد از ذخایر شناخته شده بوكسیت جهان است، اما این كشور با بحران جذب سرمایهگذاری در بخش معدن خود روبهرو است. این كشور آفریقایی از ضعف شدید زیرساختهای خود مانند فقدان راهها و نیروی نظامی منظم رنج میبرد.
این وضعیت باعث شد تا بخش خصوصی نیز در این كشور تمایلی به سرمایهگذاری و گسترش فعالیتهای خود نداشته باشد. بسیاری از شركتهای معدنی فعال در گینه طی سالهای اخیر به دلیل ترس از شرایط سیاسی و اقتصادی این كشور فعالیت اكتشافی خود را در گینه كاهش دادهاند.
سرانه تولید ناخالص داخلی در این كشور 414 دلار و نرخ تورم حدود هشت درصد است.
4 - سیرالئون این كشور غنی از الماس، تیتانیوم و دیگر فلزات معدنی با مشكلات اقتصادی شدیدی دست و پنجه نرم میكند. صندوق بینالمللی پول رشد 7/ 4درصدی تولید ناخالص داخلی این كشور آفریقایی را برای امسال پیشبینی كرده است.
فساد اقتصادی در سیرالئون در حد بسیار بالایی است؛ به طوری كه در سال 2008 دستكم 13 مقام دولتی به دلیل فساد اقتصادی از كار خود اخراج شدند.
صادرات این كشور در سال گذشته تنها به 205 میلیون دلار رسید. دولت این كشور همچنین با بحران كسری بودجه روبهرو است. نرخ تورم در سیرالئون 11 درصد است و سرانه تولید ناخالص داخلی این كشور به 310 دلار میرسد.
5 - نیكاراگوئه
اگرچه دولت چپگرای دانیل اورتگا از محبوبیت نسبی در نیكاراگوئه و در میان سایر دولتهای چپگرای آمریكای جنوبی برخوردار است، اما این محبوبیت نان و آب نمیشود و این كشور از تامین كالاهای مورد نیاز خود ناتوان است.
این كشور بعد از هائیتی فقیرترین كشور در نیمكره غربی زمین است. نیكاراگوئه در زمینه جذب سرمایهگذاری خارجی و توریسم با ضعف شدیدی روبهرو است و همچنین كمبود آب آشامیدنی و افزایش شدید بهای انرژی به گسترش فقر در این كشور دامن زده است.
نرخ تورم در این كشور ی
ک درصد است و سرانه تولید ناخالص داخلی آن به 971 دلار میرسد.