آفتاب - سرویس اجتماعی: میترا چراغی عضو فدراسیون جهانی مخترعین (IFIA)، عضو مشاور ارشد انجمن مخترعین کشور، عضو جامعه مخترعین و مبتکرین ایران، عضو مجمع متخصصین ایران، نخبه اتاق فکروزارت جهاد کشاورزی ومخترع سیستم جامع کنترل هوشمند باغ و زمینهای کشاورزی و مزرعه نمونه میترا(برای اولین بار در جهان) است.
او با اختراع سیستم جامع کنترل هوشمند باغ و زمینهای کشاورزی، در سیو هفتمین مسابقات و نمایشگاه بینالمللی اختراعات و ابتکارات ژنو 2009 که هر ساله در کشور سوییس برگزار میشود شرکت کرد. این مسابقات از مهمترین عرصه نمایش خلاقیتها و ایدههای نوین علمی جهان هر ساله در کشور سوئیس برگزار میشود شرکت کرد.
ایران رتبه اول تیمی را در سال 2009 از بین 45 کشور برتر دنیا کسب کرد و او در این نمایشگاه مدال طلا و دیپلم افتخار کشور سوئیس و برنده جایزه ویژه (دیپلم افتخارومدال) انجمن مخترعین کشور لهستان شد.
همچنین در دومین مسابقات و فستیوال بینالمللی اختراعات زنان کره جنوبی (سئول-2009 ) بین 31 کشور برتر دنیا، توانست با اختراع سیستم جامع کنترل هوشمند باغ و زمینهای کشاورزی مدال طلا و دیپلم افتخار این مسابقات و جایزه ویژه مسابقات بینالمللی اختراعات کره جنوبی –سئول 2009 را نیز از آن خود کند و با اختراع مزرعه نمونه میترا و کلینیک تحقیقاتی، تخصصی گیاه درمانی، مدال نمایشگاه ومسابقات بینالمللی اختراعات نورمبرگ آلمان 2009 را دریافت کرد.
او در سیو هشمین مسابقات و نمایشگاه بینالمللی اختراعات و ابتکارات ژنو – سوئیس 2010 شرکت کرد. ایران در این مسابقات با 710 طرح واختراع در میان بیش از45 کشور جهان رتبه اول تیمی را کسب و پنج جایزه ویژه را نصیب خود کرد، چراغی با ارائه اختراع مزرعه نمونه میترا و کلینیک تحقیقاتی تخصصی گیاه درمانی علاوه برکسب مدال طلا ودیپلم افتخاراین مسابقات، برنده جایزه ویژه کشور روسیه، مدال طلا و دیپلم افتخار(موسسه همکاریهای بینالمللی علوم و تکنولوژی روسیه) شد.
چراغی در پاسخ به سوالی در خصوص ضرورت اختراع سیستم جامع کنترل هوشمند باغ و زمینهای کشاورزی گفت: با توجه به نیاز روز افزون جوامع بشری به تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی و محدودیتای فراوانی که در خصوص آبیاری زمینهای کشاورزی و وجود خشکالی در نقاط مختلف دنیا وجود داشت تصمیم گرفتم سیستمی را طراحی کنم که علاوه بر مانیتورینگ، تحلیل، ذخیره،تجزیه و رسم نمودار کلیه پارامترهای مهم کشاورزی بتواند کنترل هوشمندی را از راه دور با تلفن همراه جهت کسب نتیجه بهتر اعمال کند.
این سیستم برای نخستین بار در جهان طراحی و ساخته شد و با تغییرات عمده در مزرعه نمونه میترا بکار میرودو هیچگونه مشابه داخلی و خارجی ندارد شامل دو قسمت SLAVE و MASTER است که MASTER قسمتی از دستگاه است که در اتاق کنترل در کنار زمین کشاورزی قرار دارد وSLAVE قسمت دیگراز سیستم است که به تعداد مورد نیاز و باتوجه به وسعت زمین کشاورزی و با صلا حدید کاربر در مکانهای مناسب نصب میشود و به صورت بیسیم (Wireless )با مرکز ارتباط دارد.
حسگرهای این سیستم در قسمتهای مختلف و استراتژیک زمین نصب میشود و با ارسال اطلاعات به مرکز کنترل امکان ایجاد کنترلهای لازم و همچنین ارائه انواع آمار را فراهم میکند این دستگاه مجهز به سیستم RTC و نمایشگر LCD است از مزایای آن: اعمال کنترل های لازم از قبیل آبیاری وغیره از راه دور با تلفن همراه،وجود باطری های خورشیدی در SLAVE هاوکارکرد آنها در شب با کمک باطریهای شارژی ،امکان اتصال انواع سنسورهای آنالوگ و دیجیتال و امکان اتصال دستگاه MASTER به کامپیوتر و ارسال اطلاعات به آن هست این طرح از لحاظ اقتصادی بسیار سود آور است.
از دیگرمزایای،قابلیت ارتقاء و دانلود برنامههای جدید طبق آخرین تکنولوژی روز جهان،این دستگاه میتواند در کلیه باغات، مزارع و زمینهای کشاورزی در تمام دنیا و حتی باغچههای منازل مورد استفاده قرار گیرد.
مدال طلا به دلیل اختراع مزرعه نمونه میترا به شما در سال 2010 اعطا شده است، چه دلیل برای این کار وجود داشته است؟
طراحی و ایده اولیه این سیستم به 13سال پیش باز می گردد. در آن زمان به سبب علاقه بسیار زیادی که به گیا هان دارویی و درمان طبیعی داشتم و پس ازچندین سال تحقیق برای نخستینبار در جهان پیشنهاد تاسیس کلینیک تحقیقاتی ، تخصصی گیاه درمانی را دادم.
اختراع مزرعه نمونه میترا پیرو آن صورت گرفت که این مزرعه شامل مرکز کنترل سیستمهای مزرعه و مرکز تحقیقات با سیستم جامع کنترل هوشمند باغ و زمینهای کشاورزی، شرکت تولیدی گیاهان دارویی، کلینیک تحقیقاتی تخصصی گیاه درمانی ، آبیاری به روش زیر سطحی، قطره ای و ... ، امکان نصب انواع سنسورهای آنالوگ و دیجیتال طبق آخرین تکنولوژی های روز جهان است.
اما دلایلی که میتواند توجیه کننده اعطاء جایزه به این اختراع یعنی مزرعه نمونه میترا باشد را من به این شرع لیست کرده ام.
1- اعمال کنترلهای لازم، از قبیل آبیاری زمین به طور اتوماتیک ازراه دوربا تلفن همراه
2- مانیتورینگ، کنترل، ذخیره، تحلیل کلیه پارمترهای مهم کشاورزی موجود
3-اصلیترین ویژگی، معرفی و استفاده از روشهای نوین کاربردهای صنعت کشاورزی، آبیاری و ارائه آن به جهانیان است به ویژه برای مناطق کم آب و خشک.
4- استفاده از روشهای نوین تحقیقاتی و تسریع در نتایج تحقیقات جهت ارتقاء علمی و کشفیات گیاه درمانی
5- صرفه جویی در آّب، وقت، هزینه و انرژی
6- اهمیت آمار وضع آب و هوا در تعیین نیازهای آبیاری ومحصولات کشاورزی به تاریخ کشت آنها، کوددهی، کنترل آفات و بیماریهای گیاهی با توجه به اطلاعات داده شده
7- افزایش عمر زمینهای کشاورزی با توجه به اطلاعات تخصصی
8- افزایش محصول گیاهان ودرختان به دلیل پیگیری ونظارت دقیق تر علمی
9- افزایش اراضی تحت کشت به دلیل آسانتر شدن کشاورزی
10- نظارت کامل بر زمینهای کشاورزی و باغها توسط کشاورز و کم کردن حضور کشاورز در مزرعه
وجود سنسور فشار آب، سنسور جریان آب و همچنین سنسور دود وگازهای مضر جهت اعلام خطر حریق وسعی در مهار آن از طریق روشن کردن سیستم آبیاری و ارسال SMS به مراکز ذیربط
11- امکان نصب سنسور چشم الکترونیک PIR(passive infra red) برای آشکار کردن ورود افراد غیر مجاز به داخل مزرعه
12- مکانیزه کردن زمین های کشاورزی طبق آخرین تکنولوژی های روزجهان
13- امکان ارتباط آنلاین با سازمان هواشناسی منطقه وامکان تشخیص بارش باران در مزرعه
14- امکان ارتباط آنلاین با بانک اطلاعات کشاورزی و ارزیابی خصوصیات ویژه کاشت و پرورش بهینه
اکثر گیاهان در مناطق آب و هوایی و جغرافیایی مختلف، طبق آخرین اطلاعات علمی جهان
15- امکان ارتباط آنلاین با بازاریابها، موسسهها و مراکز تجاری مرتبط، جهت فروش محصولات کشاورزی و جلوگیری ازاتلاف وقت
16- امکان نصب دوربینهای بسیار کوچک چرخشی در مزرعه یا باغ و امکان بررسی و مشاهده آنلاین توسط کشاورز
17- امکان ارزیابی میکروالمنتها (آهن ،روی ،منگنز، منیزیم) و ماکروالمنتها (نیتروژن ، فسفات ، پتاسیم) موجود در خاک و امکان سنجش درصد PH خاک وآب
18- با ایجاد تاسیس کلینیک تحقیقاتی- تخصصی گیاه درمانی، شرکت تولیدی گیاهان دارویی و تجویز داروهای گیاهی توسط داروسازان و پزشکان و متخصصین امر، جهت سلامت کامل جوامع بشری وبا صرفه بودن استفاده از داروهای گیاهی
در این حوزه میتوانیم از شیوه های متداول کنونی و مصرف بیش ازحد داروهای شیمیایی که اکثر آنها گران قیمت و دارای عوارض جانبی می باشند تا حد امکان جلوگیری بعمل آوریم وبا توجه به ایجاد فضای مطلوب تحقیقاتی، برای مکتشفین ومحققان گیاه درمانی درآینده با روش های نوین درعلم پزشکی جهت ارتقای سلامت مردم جهان با شیوه درمان طبیعی بکوشیم
من با این اختراع امید دارم که مزرعه نمونه میترا به عنوان یک مرکز تخصصی-تحقیقاتی در سراسر جهان تاسیس شود و با ارتباطات علمی گسترده وهماهنگ با موسسههای بینالمللی توسط محققین برجسته جهان، تمام کشورهای دنیا بتوانند با معرفی اکتشافات و اختراعات نوین وارزنده برای جوامع بشری و ارائه آن به جهانیان در راه رسیدن به صلح جهانی به معنای واقعی دست پیدا کنند.
هدف و انگیزه اصلی شما در خصوص اختراعات و پژوهش هایتان چه بوده است؟
هدف من از پژوهشهای علمی و اختراعات این بود که بتوانم تجربههایی بدست بیاورم و یادگاری از خود در این سرزمین گهربار بجا بگذارم ؛ سرزمینی که میراث آن تجربههای ارزشمند مردمی است که در طول هزاران سال چیزی به فرآوردههای نسل پیش افزوده است.
کشور پر افتخار ایران همواره از دیر باز گهواره دانش و فرهنگ و هنر بوده است هدف اصلی من برجسته سازی نماد مخترع زن ایرانی درجهان است که راهی برای ارائه افکار و توانایی های علمی خود پیدا کند وپا به عرصه تکنولوژی های برتر جهان بگذارد.
شما به عنوان مشاور ارشد هیات مدیره انجمن مخترعین کشور چه نظری در حمایت از مخترعین کشور دارید؟
مخترعان ،جاودانگان تاریخ و ستارگان بی بدیل آسمان شهر علمند و در تارک عظمت ملی کشورمان نمایان و درخشانند.معمولا ساختارهای بوروکراتیک و تمرکزگرا موانعی برای حرکت رو به رشد تحولات علمی است،سازمانها باید برای خدمت به فریختگان و همه احاد جامعه آفریده شده باشند و قانون باید پل ارتباطی بین آنان و دولت باشد تا در جهت ارتقائ علمی، تخصصی و آموزشی نخبگان گامی فراتر از گذشته برداریم.
زیرامشاوره باروشنفکران و ایدهپردازان در جهت رسیدن به هدفها و دستاوردهای حال در مکانیزم تصمیم گیری آینده بسیار نقش پذیر است.از این رو پس از جنگ جهانی دوم
اقتصاد،صنعت،بهداشت و...راهی به سمت و سوی جهانی شدن پیموده است. ما هم باید با ایدههای نوین و مشترک ودور از منازعات حقوقی و نظری از مرزهای تنگ وفشرده و رفتار ابزاری بیرون بیآییم و برای ایجاد صلح جهانی با شیوه علم پروری و بازنگری همراه با نقد منصفانه در مرحله عمل کوشا باشیم.
هیجان وخوش بینی حاصل از این موفقیتها منوط بر احیای امور فرهنگی – رفاهی و آموزش نخبگان و مخترعان جامعه است که با دستاوردهای زبانی و عملی در دایره فرهنگ مداری، تکریم و بزرگداشت آنان در جهت افزایش اطمینان به تصمیماتی که محصول نخست آفرینش گری افراد به شمار می آید راهی در جستجوی توسعه و پیشرفت بپیماییم تا در مواجهه با دنیای دیجیتال کنونی ناتوان نباشیم.
چه پیشنهادی در سیاستگذاری های نوین برای مراکز تحقیقاتی و پژوهشی کشور دارید؟
در دو دهه گذشته طرح و برنامههای متعدد و مختلفی در خصوص ساماندهی نظام داروئی و خدمات درمانی بهینه و صنعت به مرحله بحث و عمل رسیده ولی متاسفانه به ندرت شاهد نتیجه گیری قطعی این طرحها و قوانین بودهایم. از این رو در جهت پیشبرد این اهداف و به منظور افزایش توان برنامهریزان در هدایت خدمات وتامین نیازهای بهداشتی ودرمانی جامعه در روند توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور با موانع و چالشهای بسیار مواجهایم.
تحولات اخیر صنعت جهانی که امروزه با اشکال و تعبیرات مختلفی مانند عصر فرا صنعتی، عصر انفجار
اطلاعات، عصر انقلاب ارتباطات ، موج سوم از آن نام برده می شود ما را متوجه این موضوع میسازد
که با رایزنیهای مفید علاوه بر پوشش سراسری، فراتر از مرزهای ایران با اجرای پروژه های مشترک
با کمپانیهای خارجی سعی در انتقال فن آوری داشته باشیم.
رمز ماندگاری در تغییرات است،توجه به اهرم ها و تجزیه و تحلیل در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی کشور
و ایجاد و بستر سازی تبلیغاتی در تقویت و ارتقاء تکنولوژی های نوین امری اجتناب ناپذیراست.
تصمیم گیریها در جهان امروزی منوط به یافتههای پژوهشی است و برای رشد تحقیق دو سقف جانبی وجود دارد یکی امکانات رفاهی و درآمد و دیگری توانایی علمی و مهارتهای متخصصان که برای دستیابی به آنها نباید از هیچ کوششی دریغ شود.
با نهادینه سازی مشارکت در مراحل مختلف رقابت با محصولات مشابه داخلی و خارجی، زنجیره تحقیق و تولید را گسترده کنیم و با فراهم کردن زمینه ارتقا تولیدات همگام با استانداردهای جهانی کوشا باشیم.