کد خبر: ۱۰۶۷۵۵
تاریخ انتشار : ۰۷ شهريور ۱۳۸۹ - ۲۲:۳۷

پرفروش‌ترین دارو در کشور

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: قرص استامینوفن کدئین پرمصرف‌ترین و پرفروش‌ترین دارو در کشور است. 

هرچند وزارت بهداشت از تمامی دانشگاه‌های علوم پزشکی درخواست کرده است، ترتیبی اتخاذ شود که ممنوعیت فروش این گروه از داروها بدون نسخه به داروخانه‌های تحت پوشش آن دانشگاه‌ها ابلاغ شود، اما تاکنون هیچ تغییر خاصی صورت نگرفته و همچنان استامینوفن کدئین پرفروش‌ترین دارو در کشور قرار است.

در کشورهای پیشرفته دنیا، 300 قلم دارو در فهرست اقلام دارویی قرار دارد و در کشور ما به لحاظ برخی محدودیت‌ها، این داروها از 70 قلم تجاوز نمی‌کند.

در کشور ما مهمترین داروهای بدون نسخه شامل مسکن‌ها، آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای ضداحتقان و ضدسرفه است؛ در واقع، مسکن‌هایی که در ترکیب آنها مواد‌ مخدر وجود دارد مانند استامینوفن‌کدئین و اکسپکتورانت کدئین ازجمله داروهایی هستند که درصورت مصرف خودسرانه و طولانی‌مدت منجر به اعتیاد افراد می‌شوند.

سرپرست بخش مراقبت‌های ویژه مسمومیت بیمارستان لقمان در این زمینه می‌گوید: مسمومیت کبدی و مشکلات کلیوی از عوارض مصرف بی‌رویه و بدون نسخه داروی استامینوفن کدئین است و اگر بیش از 10گرم در روز مصرف شود، در کبد تجمع پیدا می‌کند.
دکتر' شاهین شادنیا' می‌افزاید: در واقع، کدئین یک ماده مخدر است که برای کاهش درد روی سیستم اعصاب مرکزی(مغز و طناب نخاعی) اثر می‌کند و درد را تخفیف می‌دهد.

وی با بیان اینکه اثرات ناشی از مصرف استامینوفن کدئین شامل یبوست، سرگیجه، خواب‌آلودگی، خشکی دهان، برافروختگی، سبکی سر، کاهش اشتها، تهوع، مشکل یا درد هنگام ادرار و تعرق است، اضافه می‌کند: مصرف زیاد این دارو با توجه به کدئین آن، موجب اعتیاد می‌شود و حتی معتادان گاهی اوقات در روز 20عدد آن را یک‌جا می‌خورند.

شادنیا ادامه می‌دهد: مصرف استامینوفن کدئین برای افرادی که هنگام سردرد یا تب از آن استفاده کنند موجب اعتیاد نمی‌شود، اما در هر شرایطی این دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود. 

وی تصریح می کند: هر چند میزان مواد‌مخدر استامینوفن کدئین در بازار ایران از 20میلی گرم به 10میلی گرم کاهش پیدا کرده و قرار است این میزان به کمتر از 10میلی‌گرم برسد تا عوارض کمتری برای مصرف‌کننده داشته باشد، ولی کارشناسان یکی از دلایل افزایش این نوع اعتیاد را دردسترس‌بودن انواع مسکن‌ها می‌دانند به طوری که اکنون در کشور ما هر شخصی می‌تواند به‌راحتی و بدون نسخه پزشک به انواع مسکن‌ها دسترسی داشته باشد.

سرپرست بخش مراقبت‌های ویژه مسمومیت بیمارستان لقمان می گوید: مصرف داروهای مسکن و خواب‌آور دارای آثار و عوارض مخربی است که معمولاً تا چند ساعت باقی می‌مانند و موجب تغییرات رفتاری یا روانی می شود.

شادنیا ، پرخاشگری، اختلالات درکی، اختلال قضاوت، رخوت، خواب‌آلودگی، شل‌شدن عضلات، به‌هم‌خوردن تعادل و اختلال عملکرد شغلی و اجتماعی را از عوارض مصرف استامینوفن کدئین عنوان کرد.

دکتر' مجتبی صفا' داروساز نیز به خبرنگار ایرنا می گوید: مصرف زیاد استامینوفن کدئین با توجه به کدئین آن، موجب اعتیاد می ‌شود و معتادان گاهی اوقات در روز 20عدد آن را یکجا می خورند.
وی با بیان اینکه مصرف استامینوفن کدئین برای افرادی که ممکن است هنگام سردرد یا تب از آن استفاده کنند، موجب اعتیاد نمی ‌شود، می افزاید: در این مواقع نیز دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود.

صفا تصریح می‌کند: میزان مواد مخدر این دارو در بازار ایران از 20میلی گرم به 10میلی گرم کاهش پیدا کرده، و قرار است این میزان به کمتر از 10میلی گرم هم برسد تا عوارض کمتری برای مصرف‌کننده داشته باشد. 

حسن امامی رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: مصرف بالای داروهای مسکن و ضد درد درمیان مردم افزایش یافته است و از آنجا که این داروها اعتیادآور و دارای عوارضی سوء‌ بر بیماران هستند، جمع آوری و کنترل مصرف آن در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفته است.

وی می‌افزاید: اکنون بحث جمع آوری داروی استامینوفن کدئین به صورت جدی مطرح شده و قرار است که فقط داروی استامینوفن ساده‌‏ بیشتر توزیع شود.

امامی رضوی اضافه می‌کند: اعتیاد آور بودن داروهای مسکن و افزایش مقاومت بدن نسبت به اثرات درمانی این داروها در کنار موضوعاتی همچون احتمال شیوع بیماری‌‏های افسردگی در این بیماران موجب شده است تا طبق دستورالعملی جدید، مصرف این داروها جز اقلام داروهای نسخه‌‏ای و با تجویز پزشک قرار گیرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین