آفتابنیوز : آفتاب: پیش از این وزارت علوم اعلام کرده بود که این دانش آموخته دکترای اختر فیزیک از دانشگاه شیکاگوی ایالات متحده به عضویت در هیأت امنای زنجان، هیأت ممیزه مرکزی علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و دامپزشکی و هیأت ممیزه دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه منصوب شده است.
جناب پروفسور! ظاهرا برکناری شما حرفو حدیثهای زیادی را در پی داشته است. خودتان در این باره چه میگویید؟ دلم می خواهم هر چه زودتر این موضوعها جمع شود. من از این حرفها دل خوشی ندارم.
شما که خودتان استعفا ندادید؟ از دانشگاه علوم تکمیلی زنجان؟
بله، اینطور که وزیر علوم اعلام کرده است تعدادی از روسای دانشگاهها که اخیرا عوض شدهاند، خودشان استعفا دادهاند. من استعفا ندادم و کنار گذاشته شدم.
برای این برکناریها دلیلی مانند ارتقاء سطح علمی دانشگاهها بیان شده، آیا برکناری روسا چقدر در روند ارتقای سطح علمی کشور موثر است؟ والله! ببینید فکر میکنم اقلا در دانشگاهی که من مسئولش بودم اگر چه افرادی نخواهند اوضاع را وارونه نشان بدهند، استادان و دانشجویان بهقدری بالغ هستند که کار علمی خودشان را بکنند.
یعنی میفرمایید این برکناری در دانشگاهها تاثیری ندارد و دانشجو کار خودش را ادامه میدهد؟ از طرف دانشگاهی که مسئولش بودم این حرفها را میزنم. بقیه جاها را خبر ندارم. تا به حال جز معلمی کار دیگری نکردهام. این که سیاست کلی وزارتخانه چه بوده را نه در بندش بودهام و نه علاقهای داشتم که ببینم در وزارتخانه چه میگذرد.
پس دلیلی اصلی این برکناریها که در یک ماه، 20 و چند رئیس دانشگاه و مرکز پژوهشی را ناگهان عوض میکنند، چیست؟ یک مقداری از این تغییرات طبیعی است و یک مقدار هم به ذوق و تفکر مسئول بالاتر برمی گردد که به آنها کاری ندارم. مخصوصا در این روزها حوصله این حرفها را ندارم و میخواهم موضوع جمع بشود.
ترجیح میدهید بعد از برکناری، در مناصبی که وزیر علوم برای شما در نظر گرفته است، کار کنید؟ حکمی دست من نرسیده است و اگر هم برسد، باید بگویم اینها کارهایی بود که 20 سال پیش انجام میدادم و فکر نمیکنم وقتش را داشته باشم که دوباره کارهای سابق را بخواهم از سر بگیرم.
پس با این حساب برای بازنشستگی چه طرحی دارید؟ بازنشستگی یک چیز است که حقوق دولت را بگیری و در خانه بمانی و این که ایامت را چگونه بخواهی بگذرانی، یک چیز دیگر. ببینید! من یک ماشین خودکارم که تنظیم شده ام فقط معلمی کنم. این را ادامه خواهم داد تا زمانی که وقتم تمام شود.
گویا در مراسم معارفه رئیس جدید، اعتراضاتی شده شما در جریان هستید؟ من در هیچ کدام از جلسات نبودهام و نپرسید چه چیزی در آن جلسات گذشته است. آنهایی که بودند هم تا میتوانستند هر چه دلشان خواست گفتند. از آنها بپرسید که هر کس یک چیزی میگوید. در حال حاضر نیز باید بگویم رئیس فعلی دانشگاه تحصیلات تکمیلی از لحاظ علمی، اخلاقی، تعهد کاری و مدیریت آدم بسیار موجهی است و من او را از هر لحاظی قبول دارم.
یکی از انتقادات اساسی به مدیریت شما، تعداد دانشجوی 600 نفر دانشگاه بود. منتقدان میگفتند این دانشگاه ظرفیت بسیار بیشتری دارد. چرا این تعداد دانشجو را تربیت میکردید؟ ببینید! اساسنامه دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان بر مبنای کیفیت در آموزش نوشته شده است و به علاوه دانشجوی دکترا و کارشناس ارشد تربیت کردن فرق می کند با اینکه یک کلاسی را باز کنی و 50 نفر دانشجو را در آن رها کنی تا آخر ترم، به هر کدام از آنها مدرک دانشگاهی بدهی و بگویی به جامعه برگردند. افرادی که این حرفها را می زنند، از زیر و بم مسایل تربیت دانشجوی دکترا و فوق لیسانس خبر ندارند.
ولی کسانی که این حرفها را میزنند در بالاترین سطوح تصمیمگیری وزارتخانه مدیریت میکنند؟ خب، چه کار کنم؟
یعنی میگویید آنها از نحوه تربیت دانشجو خبر ندارند؟ آن کسی که این حرف را زده که باید در دانشگاه تحصیلات تکمیلی هزاران نفر را پذیرش کرد، از آموزش و تربیت دانشجوی دکترا خبر ندارد، حالا هر کس میخواهد باشد.
با این وجود فکر نمیکنید بعد از شما به تعداد دانشجویان دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان اضافه شود و به همان حدی که میخواهند برسد؟ این را که باید از رئیس جدید بپرسید.
آقای دکتر، بهتر است از مسایلی بپرسیم که میگویند در زمان تصدی شما در دانشگاه وجود داشت. منظورتان کدام مسایل است؟
مثلا موضوع نداشتن حراست و دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه؟ اینها هم اطلاعات غلطی است که در این روزها خیلی میگویند. حراست ما در سال اول تاسیس دانشگاه، زیر نظر دانشگاه زنجان، اداره میشد. در سال دوم به ما گفتند یک نفر را به عنوان حراست مستقل خود معرفی کنید. شخصی معرفی شد و بعد، ایشان مراجعه کرد و از ما اتاق و دفتر و امکانات خواست و ما در اختیار ایشان قرار دادیم. یک نفر را هم به عنوان کارمند و نیروی انسانی خواست که آن را هم به ایشان دادیم. این شخص 2 ماه ماند و چون خانم کم سن و سالی بود و سنش از تمام دانشجویان دانشگاه کمتر بود، دید کسی موردی ندارد که بخواهد تذکر بدهد، این بود که گذاشت و رفت. دو سال ایشان نبود و بعد هم هر چه ماندیم هیچ خبری نشد. دفتر و امکاناتش را همانطور نگه داشته بودیم و ایشان خودش مراجعه نکرد. این مسأله حراست ما بود؛ درباره موضوع نمایندگی دفتر مقام معظم رهبری در دانشگاه نیز شخصا حداقل 2 بار به حجه الاسلام محمدیان رئیس دفاتر نمایندگی مقام معظم رهبری در تمام دانشگاهها که با همدیگر آشنا و دوست هستیم، گفتوگو کردم. با ایشان دو بار در فرصتهایی که در گردهمایی روسای دانشگاه های سراسر کشور تشکیل شده بود، ملاقات کردم و خواهش کردم نمایندگی به دانشگاه ما اختصاص بدهد. ایشان فرمودند چون تعداد دانشجوی شما اندک است و ما هم نیرو نداریم، نمیتوانیم شخصی را مستقلا به شما بدهیم، خودتان از طرف ما نماینده باشید. ولی این روزها در بوق و کرنا کردهاند که ثبوتی نگذاشته نهاد مقام معظم رهبری و حراست در دانشگاه باز شود. لابد میخواهید درباره نمازخانه و مسجد هم بپرسید؟
اگر شما میفرمایید که ما گوش میدهیم؟
میگویند دانشگاه ما مسجد و نماز خانه ندارد. این گفته هم راست نیست. همین دو ماه پیش حاج آقا ابوترابی نایبرئیس مسجد شورای اسلامی در دیداری که از استان زنجان داشتند، تشریف آوردند دانشگاه و در نمازخانه دانشگاه ما نماز خواندند و ما هم به اتفاق 25 دانشجوی دختر و پسر و چند تن از اعضای هیأت علمی پشت سر ایشان نماز خواندیم. مسجد ما از سال گذشته احداث شده و طبق دوم آن هم از شش ماه پیش شروع شده که کارش در شرف اتمام است.
حالا که صحبت به اینجا رسید، بد نیست درباره تعدادی از اعضای هیأت امنایی که شما معرفی کردید و به دلیل سکولار بودن رد صلاحیت شدند نیز بپرسم. این نیز واقعیت ندارد؟
هیأت امنای ما بین دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان و دانشگاه زنجان مشترک است. من یادم نمیأآید چه کسانی را معرفی کردهایم. برای من اشخاص علیالسویه هستند. یک موردی را دقیقا خاطرم هست با رئیس دانشگاه زنجان لیست را مشترکا تصویب کردیم و معرفی کردیم به وزارت علوم. دیگر نمیدانم برای سکولار بودن یا چیز دیگری بود که این مسایل اتفاق افتاد. خاطرم نیست.
فکر میکنید، چه دلیلی برای کنار گذاشتن شما وجود داشت؟ ببینید! آقای دکتر خواجه سوری، معاون محترم فرهنگی وزارت علوم امروز گفته که در 20 سال گذشته، هیچ وزیری جرات نکرده بود پایش را بگذارد در دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان و من میگویم اگر شهید هم بشود باید بروم و ثبوتی را از آنجا بردارم و رئیس دانشگاه را عوض کنم. حقیقت این است که در طول 20 سال گذشته، دوستان زیادی که بعضا وزیر هم بودهاند، تشریف آوردند و در دانشگاه خدمتشان بودیم. از جمله در ابتدای تاسیس دانشگاه در حدود 20 سال پیش، آقای دکتر معین وزیر اسبق علوم تشریف آوردند و در جشن 10 سالگی دانشگاه نیز ایشان مجددا به دانشگاه آمدند. آقای دکتر توفیقی که مدتی سمت وزارت علوم را عهدهدار بود، یکی از جلسات هیأت امنای مشترک دانشگاه زنجان و ما را در محل دانشگاه ما برگزار کرد و ایشان رئیس بود. همچنین آقای دکتر زاهدی، وزیر سابق علوم در سفر دوم ریاست جمهوری به استان زنجان، ساعت 11 شب که وارد زنجان شد، مستقیما اول از همه تشریف آورد دانشگاه ما و شام خورد. ساعت 1 و نیم صبح، متوجه شد چراغهای دانشگاه روشن است و دانشجویان دکترا مشغول کار هستند، تشریف برد و با دانشجویانی که بیدار بودند صحبت کرد و از مشکلات دانشگاه پرسید. شب را در مهمانسرای دانشگاه ما خوابید و بعد از بیدار شدن و نماز صبح و صرف صبحانه برای تشکیل جلسات هیأت دولت از دانشگاه ما تشریف بردند. فقط ما افتخار نداشتیم آقای دکتر دانشجو را در دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان زیارت کنیم. این روزها قرار نیست راستگویی مد روز باشد.
برکناری پرفسور ثبوتی از ریاست دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان واکنشهای گستردهایی از سوی دانشجویان این دانشگاه و مردم شهر زنجان در پی داشت، بهصورتیکه نمایندگان زنجان در مجلس در نامهای به وزیر علوم به شدت به این تصمیم اعتراض کرده و نوشته بودند: امروز خبر برکناری وی در اولین ساعات و بهسرعت بین مسئولان، معتمدین، اساتید، دانشجویان، کارمندان، بازاریان، سایتها، اعضای شورای شهر، رسانهها و مردم کوچه و محله پیچید و موجی از نگرانی را بین مردم ایجاد کرد.
پرفسوریوسف ثبوتی فیزیکدان سرشناس ایرانی و مؤسس دانشگاه تکمیلی علوم پایه زنجان است، وی کارشناسی فیزیک را از دانشگاه تهران در ۱۳۳۲ اخذ کرد.
مدرک کارشناسی ارشد فیزیک را در ۱۳۳۹ از دانشگاه تورنتو کانادا و دکتری تخصصی (PhD) نجوم و اختر فیزیک را در سال ۱۳۴۲ از دانشگاه شیکاگو آمریکا گرفت. وی در سال ۱۳۸۰ به عنوان چهره ماندگار علمی ایران انتخاب شد.