آفتابنیوز : آفتاب: این روزها در تمامی مراکز عرضه گوشت قرمز و مرغ دولتی یا خصوصی تولیدات کشورهای برزیل، ترکیه، استرالیا و دیگر کشورهای آسیای میانه دیده میشود، میوههای وارداتی در تمام فصول سال در میوه فروشیها و میادین میوه و تره بار با رنگو رویی درخشان برق میزنند.
در این میان برنج ایرانی به عنوان بهترین برنج دنیا که سالها در سفره خانوار ایرانی جا خوش کرده بود، کم کم جای خود را به برنج خارجی میدهد. برنجهایی با نامهای ایرانی در بستهبندیهای مختلف و با قیمتی ارزانتر از برنج ایرانی در اغلب فروشگاهها خود نمایی میکنند و جایی برای برنج ایرانی نگذاشتهاند.
بازار محصولاتی مانند کشمش، سیر و زیتون که ایرانی آن همیشه جزو بهترینها بود از هجوم کالاهای وارداتی بی نصیب نمانده و حضورشان روز بهروز در بازار کمرنگتر میشود تا جایی که هر ساله شاهد اعتراض بی نتیجه کشاورزانی هستیم که در آخر زمین بایر را به انبارهای پر خود ترجیح میدهند و دیگر اعتراض هم نمیکنند و باز هم میشنویم که واردات محصولات کشاورزی بسیار کمتر از صادرات است!
در این میان، سعادت الله عباسی معاون وزیر جهاد کشاورزی با استناد به آمار گمرک اعلام کرده است در ۳ ماهه ابتدای امسال نسبت دوره مشابه سال قبل کل واردات بخش کشاورزی ۲۸ درصد از نظر وزن و ۱۵ درصد به لحاظ ارزش کاهش داشت در حالی که جمع کل صادرات در همان زمان ۸ درصد رشد وزنی و ۲۹ درصد رشد ارزشی را تجربه کرد.
این آمار در حالی مطرح می شوند که تولید کنندگان این بخش شرایط تولید را در داخل مساعد نمیدانند و از موانع پیش رو برای صادرات سخن میگویند. البته چندی پیش زمزمههایی مبنیبر اینکه گندمهای صادراتی امسال همان گندمهای وارداتی سال گذشته هستند هم شنیده شد که میتواند افزایش رقم صادرات را توجیه کند.
افزایش شاخص واردات نسبت به صادرات عباس رجایی، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی درخصوص اعلام افزایش صادرات نسبت به واردات در ماههای گذشته بیان داشت: این موضوع را تایید نمیکنم، البته ممکن است در برخی از موارد خاص صادارت دربرخی محصولات انجام شده باشد اما در کل تراز بازرگانی بخش کشاورزی منفی است.
وی تصریح کرد: حتی با مثبت دانستن تراز بازرگانی در برخی از محصولات بازهم کل شاخص واردات به نسبت صادرات بیشتر است.
در این رابطه رئیس هیأت مدیره اتحادیه مرغداران هم با بیان اینکه فعلا صادرات مرغ نداریم، گفت: برنامههایی برای تولید و صادرات مرغ در آینده وجود دارد اما در چند ماه گذشته این محصولات به هیچ کشوری صادر نشده است. یوسفی افزود: بازار گوشت مرغ تنها با واردات روبروست و صادراتی ندارد.
در کنار واردات محصولات کشاورزی و مواد غذایی و خوراکی، قاچاق این محصولات به داخل نیز رقم بالایی را به خود اختصاص داده است.
آمار گمرک در مورد پروندههای متشکله قاچاق کالا نشان میدهد در ۳ ماهه ابتدای امسال ۵۲ گروه کالا از جمله برنج، ماکارونی، کشمش، شکر، روغن زیتون، خشکبار، گوشت، گردو و پرتقال کشف شد که ارزش آنها بیش از ۲۷۰۰ میلیارد تومان بود. این آمار مربوط به قاچاق کشف شده است و میزان کالاهای قاچاق کشف نشدهای که در بازار عرضه می شود را تقریبا هیچ کس نمیداند.
در واقع بازارایران همیشه با حجم زیادی از واردات از طریق رسمی یا غیر رسمی روبهرو است که از مسئولان گرفته تا کارشناسان و تولید کنندگان وجود آن را تصدیق میکنند.
یکی از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با مهر در مورد صحت آمار واردات وصادرات محصولات کشاورزی گفت: منبع آمار اعلام شده در وزارت جهاد کشاورزی، گمرک است و همه مدیران بازرگانی و کشاورزی هم به آمار تهیه شده در گمرک کشور استناد میکنند.
وی در پاسخ به این پرسش که با وجود حجم زیاد واردات در کشور و گلایه های تولید کنندگان چرا آمار صادرات بیش از واردات است؟ افزود: این موضوع باید بررسی شود تا مراکز صادر کننده این محصولات شناخته شوند.
این در حالی است که میزان صادرات و واردات محصولات کشاورزی که اغلب از جمله کالاهای اساسی و استرتژیک محسوب میشوند همچنان در ابهام قرار دارد و کسی نیز پاسخی برای وجود این همه کالای وارداتی در بازار ندارد و اغلب به این بسنده می کنند که صادرات بیش از واردات است.