آفتابنیوز : آفتاب: رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی اظهار داشت: نمایندههای دولت بهجای اینکه خودشان را در برابر کارگران قرار دهند، باید حداقل برای خروج از این بنبست راهکاری ارائه کنند.
هرچند به گفته مقامات کارگری از جمله رییس فراکسیون کارگری مجلس طرح بیمه کارگران ساختمانی از سال 1305 در کشور ما مطرح بوده اما هنوز این قشر 5/1 میلیونی که با احتساب خانوادههایشان تعداد آنها به رقمی حدود 6 میلیون نفر میرسد، از این مزیت بهرهمند نیستند.
شاید همین هم بهترین عامل برای کاهش تعداد این کارگران باشد که اکنون دیگر طبق آمارها 60 درصد شاغلان این بخش نیروی کار غیرایرانی هستند. از سوی دیگر در حالی این قشر بیمه نیستند که بیشترین حوادث در حین کار در همین بخش ساختمانی است.
غلامرضا توکلی رییس انجمن صنفی کارگران ساختمانی درباره زمان تصویب و ابلاغ قانون بیمه کارگران ساختمانی گفت: این قانون در سال 86 در مجلس تصویب شد و بعد از تصویب آن، زمزمه هایی بلند شد که چون این موضوع باعث گران شدن زمین میشود، نمیتواند اجرا شود و به همین دلیل مسکوت گذاشته شد. تا اینکه در سال 87 همین قانون در مجلس اصلاح و به دولت ابلاغ شد. بعد از آن چون دولت آیین نامه اجرایی این قانون را تهیه نکرده بود، اجرا نمیشد تا اینکه بعد از اینکه کارگران ساختمانی خواهان اجرای این قانون شدند، در سال 89 آییننامه آن در دولت تصویب شد تا اجرا شود. در این شرایط سازمان تامین اجتماعی هم خود را برای اجرای این قانون و بیمه کردن کارگران ساختمانی آماده میکرد که ناگهان شهرداران، استانداران و شوراهای شهر گویا نامهای به وزارت کشور نوشتند که این قانون به حالت تعلیق در بیابد و وزارت کشور هم با این موضوع موافقت کرده است. این مشکل واقعا کارگران ساختمانی را ناراحت کرد. کارگرانی که سالهاست هیچ قانونی آنها را پوشش نمیدهد و تحت هیچ حمایتی نیستند.
وی با اشاره به این که "در هنگام ساخت ساختمانها، معمولا پولی را برای بیمه کارگران ساختمان از کارفرما دریافت میکنند" تصریح کرد: در این طرح بیمه کارگران ساختمانی هم وضعیت تقریبا همین طور است که آقایان می گویند روی قیمت زمین تاثیر میگذارد، اما همه اینها بهانه است. مسأله این است که کارگران ساختمانی کشور یک نیروی عظیمی محسوب می شوند که در شهرها، روستاها، محلهها و خیابانها پخش هستند و دارند کار میکنند و اگر این قانون اجرا شود دیگران را نیز به بیمه کردن و شدن تشویق میکنند. مخالفان از این وحشت دارند. یک عده نمیخواهند.
توکلی ادامه داد: یک عده واقعا نمیخواهند این گونه شود. منظورم این بساز و بفروشهایی است که پول بادآورده از این کار را به جیب میزنند. کسانی که بدون هیچ هزینه جانبی از کارگر کار میکشند و اگر هم کارگر بمیرد یا در سرما خشکش بزند برایشان مسألهای نیست.
وی درباره بیمه مشاغل آزاد کارگران تاکید کرد: کارگران میتوانند از این بیمه بهرهمند شوند، اما باید ماهی 80 هزار تومان پول بدهند. فردی که واقعا کارگر ساختمانی باشد، نمی تواند حق بیمه ماهانه 70 هزار یا 80 هزار تومان را بپردازد. چون این کارگران همیشه که کار نمیکنند، ممکن است هفتهای کار کنند و در هفتهای دیگر کاری نداشته باشند. در مورد آن بیمه حوادث هم باید بگویم که این بیمهها فقط برای آن است که اگر در حین کار حوادثی رخ داد، کارگر بتواند از آن بیمه استفاده کند و بازنشستگی و ازکارافتادگی ندارد.
توکلی با اشاره به شرایط بیمه جدیدی که قرار است کارگران ساختمانی را شامل شود، گفت: خود کارگر ساختمانی باید 7 درصد حق بیمه را بدهد. به عبارتی 7 درصد را مستقیم کارگر خودش میدهد و یک تا 4 درصد هم وقتی جواز گرفته شود، توسط دریافت کننده جواز پرداخت میشود. بقیه آن را هم که دولت تامین میکند. البته ممکن است این مبلغ بالاتر از رقم مدنظر نیز شود. چرا که برای هر ساختمانی روی متراژ آن مبلغی دریافت میشود. برای همین هم است که می گویند قیمت ساختمان را بالا می برد. چرا که براساس متراژ باید پول بدهند. اما این هزینه هم به مانند هزینه های دیگر است. چه ایرادی دارد برای ساختمانی که 400 میلیون تومان هزینه می شود، 10 میلیون هم برای کارگران آن باشد.
وی درباره تعداد کارگران ساختمانی در حال حاضر گفت: مراکزی مانند وزارت کار و سازمان تامین اجتماعی و شهرداریها هیچکدام آمار دقیقی در مورد تعداد کارگران این بخش ندارند اما برآوردها روی یک میلیون تا 5/1 میلیون نفر است که با خانواده خود تعدادشان 5 میلیون تا 6 میلیون نفر میشود.
توکلی با اشاره به این که اجرای این قانون 6 میلیون نفر را پوشش میدهد اظهار داشت: این دولت است که باید نشان دهد به هر حال میخواهد این قانون را اجرا کند و حمایت از مستضعفان را ادامه دهد.
وی با بیان اینن که دولت "اصلا نشان نمیدهد که مشکل چیست" گفت: مشکل دولت نیست. مشکل عواملی است که اخیرا به وزارت کشور نامهای نوشتند تا این قانون به حالت تعویق دربیاید.
توکلی افزود: دولت باید حمایت کند تا این مسائل از بین برود. متاسفانه اکنون استاندارها در این زمینه ورود پیدا کرده اند و چون استاندار عالی ترین سطح مقام اجرایی در استانها و نماینده حقیقی دولت هستند، این تلقی به وجود آمده که این موضوع با اشاره دولت بوده و میخواهند وانمود کنند که دولت است که رو بهروی کارگران ساختمانی ایستاده است. به همین دلیل دولت باید این مسأله را حل کند. نمایندههای دولت نباید خودشان را روبهروی کارگران ساختمانی قرار میدادند و باید حداقل برای خروج از این بنبست راهکاری ارائه میکردند نه اینکه خودشان را در برابر کارگران و در کنار غنیزادهها قرار دهند.
خواهش میكنيم ازتون اقايون به ما هم برسيد. ما كه نمیتونيم بياييم دم مجلس مثل بقيه اعتراض كنيم تا حق چندينو جند ساله خود را بگيريم كه حق واقعي ماست! كجاست آن عدالت؟ عدل علی كجاست؟