آفتابنیوز : آفتاب: نهادی پژوهشی موسوم به شبکه تحلیلگران افغانستان گزارشی درباره تقلب در انتخابات شوراهای ولایتی و ریاستجمهوری سال گذشته این کشور منتشر کرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از بیبیسی، شبکه تحلیلگران افغانستان طی گزارشی اعلام کرد که تقلب به سود برخی از نامزدها نه تنها در روز برگزاری انتخابات، بلکه حتی در روزهای بعد از آن هم صورت گرفته است.
این نهاد اعلام کرده است که گزارش تازه خود را با هدف افزایش میزان شفافیت در انتخابات پارلمانی 18 ماه سپتامبر منتشر کرده است.
«مارتین وان بجلرت»، از مسئولان این شبکه گفت که براساس یافتههای این تحقیق، باید تلاش شود تا از تقلب در انتخابات پارلمانی جلوگیری شود.
شبکه تحلیلگران افغانستان که اخیرا تاسیس شده است، خود را سازمانی غیرانتفاعی و پژوهشی میداند و اعلام میکند که در زمینه اطلاعرسانی حقیقی از واقعیتهای افغانستان کار میکند.
این شبکه در گزارش خود نوشته است که در انتخابات سال گذشته در برخی ولایتهای افغانستان دهها هزار رای اضافی به سود برخی از نامزدها محاسبه شده است.
در این گزارش، قندهار، غزنی و پکتیکا بهعنوان «مسألهسازترین» ولایتها یاد و اعلام شده است که در این ولایتها در حالی که تعداد زیادی آرای باطل اعلام شده بود، در نهایت شمار کل آرای محاسبه شده نه تنها کم نشده بود، بلکه افزایش هم یافته بود. بر اساس این گزارش در قندهار تا 20 هزار رای افزایش یافته است.
در این گزارش همچنین آمده است که دهها هزار رای اضافی هنگام شمارش آرا در این ولایتها به نفع نامزدهای مشخصی محاسبه شده است. بر اساس این گزارش، آرای ۵۱ مرکز رایگیری در قندهار، ۴۴ مرکز رایگیری در غزنی و حداقل ۳۰ مرکز رایگیری در پکتیکا به نتایج نهایی انتخابات افزوده شده بود.
وان بجلرت همچنین گفت: «این عجیب است که شما دهها هزار رای کم و زیاد کنید ولی باز هم به نتایج مشابهی برسید. به نظر میرسد که عمدتا آرای اضافی برای این افزوده شده تا مطمئن شوند که نامزدهای مشخصی در کرسیهای خود باقی بمانند.»
بر اساس گزارش این شبکه، سردرگمی و عدم اداره درست در انتخابات شوراهای ولایتی و ریاستجمهوری سال گذشته زمینه را برای تقلب گسترده هموار کرد و هزاران رای به گونهای پنهانی به سود نامزدهای متعددی محاسبه شد.
وی افزود: «این حامل پیامی برای ادارههای ناظر و رسانهها است. اگر آنها میخواهند بدانند که در جریان انتخابات چه میگذرد، نه تنها در روز رایگیری بلکه باید تا آخر به روند انتخابات توجه داشته باشند.»
شبکه پژوهشی افغانستان اعلام کرده است که با استفاد از تجربههای انتخابات سال گذشته، باید تلاش شود تا از چنین تقلبهایی در انتخابات پارلمانی سال جاری جلوگیری شود.
در این گزارش پیشنهاد شده که برای جلوگیری از تقلب به مناطق دور دست بیشتر توجه شود، کاری که انجام آن نسبت به شهرها مشکل به نظر میرسد.
نتیجه تحقیقات این شبکه همچنین نشان میدهد که برخی از اعضای شورایهای ولایتی بر اساس داشتن شهرت نیک، نفوذ خوب و رایگیری واقعی به موفقیت رسیدند اما شماری دیگر با استفاده از زور و تقلب قدرت را در دست گرفتند.