آفتاب - صادق حبیبزاده(عصر ایران): از روزی که "منشور کوروش" وارد ایران شده مدام درباره آن سخن گفته میشود و شخص رئیسجمهور نیز در آئین رونمایی آن، از منشور کوروش تمجیدها کرد و دربارهاش سخنها گفت؛ بخوانید:
- این منشور یک معیار بسیار ارزشمند برای ارزیابیهای تاریخی و عملکرد سیاستمداران و حاکمان تاریخ است.
- کوروش در تاکید بر آزادی اندیشه، تفکر و آزادی انتخاب انسانها میگوید همگان در سرزمین در انتخاب اندیشه و عقیده آزاد هستند.
- کوروش بعد از فتح بابل فرمان آزادی اندیشه و عقیده را صادر میکند.
- منشور کوروش، منشور مبارزه با ظلم و ستم است. او میگوید تا روزی که من پادشاه ایران، بابل و کشورهای جهات اربعه هستم یعنی همه جهات، نخواهم گذاشت که کسی به دیگری ظلم کند و اگر کسی مظلوم واقع شد حق او را از ظالم میگیرم و به او میدهم و ستمگر را مجازات میکنم. او میگوید تا زمانی که من پادشاه هستم اجازه نمیدهم مال منقول و غیرمنقول فردی بدون پرداخت بها و جلب رضایت صاحب مال توسط کس دیگری تصرف شود.
- منشور کوروش، منشور دفاع از مظلومان و ایستادگی در برابر ظالمان است. منشور کوروش، منشور لغو سلطه انسان بر انسان و به بیگاری کشیدن انسانها و بردهداری است.
- منشور کوروش، منشور احترام به کرامت انسانها و حقوق پایه و اساسی انسانهاست. او اعلام میکند هر کسی هر شغلی را که میل دارد میتواند انتخاب کند. او اعلام میکند هر کسی در هر نقطهای از سرزمین من میتواند مسکن بگزیند. این منشور معیاری برای سنجش حاکمان در طول تاریخ است.
البته همانگونه که رئیسجمهور میگوید این مبانی با رهنمودهای دین اسلام نیز مطابقت دارد و حوادث و روایاتی که از تاکید اسلام و پیامبر (ص) و معصومین (ع) بر حقوق بشر حکایت دارد نیز کم نیستند.
تمجید از کوروش و منشورش به احمدی نژاد ختم نشد و حتی آیتالله مکارم شیرازی ضمن ارائه دیدگاه خود در مورد مقام ذوالقرنین در قرآن، با اشاره به اهمیت منشور کوروش به عنوان سند جهانی حقوق بشر، ابراز تمایل کرد که از نمایشگاه منشور بازدید کند.
حال باید پرسید آیا صرف تمجید و تعریف از یک منشور کهن ، کافی است یا کسانی که در اداره امور کشور، 2500 سال بعد از کوروش در مسند مدیریت اجرایی کشور قرار گرفتهاند، باید در کنار مدح و ثناهایشان، در اندیشه اجرایی ساختن مفاد این منشور حقوق بشری نیز باشند؟
آیا به مناسبت حضور اندک مدت این منشور در ایران، نمیتوان میزان اجرایی شدن آن را در ایران امروز مورد سنجش قرار داد؟ در همین باره می توان با تشکیل هیأتی مستقل و نیز با بهرهمندی از توانمندیهای تشکلهای مردم نهاد و احزاب و رسانهها، گزارشهای سالانه از میزان پایبندی به مواد حقوق بشری منشور کوروش در ایران و حتی سایر کشورهای جهان تهیه کرد و نواقص کار را سنجید و برطرف نمود.
اگر ما به عنوان ملتی که سابقه تاریخی و تمدنی مان به بزرگانی مثل کوروش می رسد ، به این مهم افتخار میکنیم، باید بدانیم که افتخار بزرگ تر آن است که به آموزه های ارزشمند تاریخی مانند همین منشور حقوق بشر کوروش بها دهیم و آنها را اجرا کنیم و الا فخر حقیقی و بهرهمندی واقعی از آن دیگرانی خواهد بود که به اندازه ما ادعا ندارند ولی در عمل فرسنگها از ما پیشاند.
البته در قوانین امروزی ما نیز از جمله در قانون اساسی، آنچه در منشور کوروش آمده، تکرار شده که از آن جمله می توان به منع تفتیش عقاید اشاره نمود ولی سخن بر سر این است که این قوانین تا چه اندازه رعایت می شود و میزان نقضشان چقدر است و مهمتر این که پاسداری از این حقوق انسانی تا چه اندازه محقق است؟!
ورود منشور کورش به ایران و استقبالی که از آن شد، فرصت مغتنمی است برای تقویت وضعیت حقوق بشر در ایران.
بعد از تحریر:
پیشنهاد میشود متن حقوق بشری این منشور در کتابهای درستی دانش آموزان گنجانده شود و در دانشگاهها به عنوان واحد عمومی تدریس شود.