کد خبر: ۱۰۹۷
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۸۳ - ۱۰:۲۲

مواضع پراكنده رايس در مورد ايران

آفتاب‌‌نیوز :
وزير امورخارجه آمريكا پيشتر گفته بود «حمله نظامي در حال حاضر در برنامه ما قرار ندارد. ما راه‌هاي ديپلماتيك براي حل اين مسأله را دراختيار داريم.» او علناً از برنامه‌هاي نظامي آينده كشورش سخني به ميان نياورد اما در مذاكراتش با مقامات انگليسي ادعا كرده است: «رفتار ايرانيان، در سطح داخلي و خارجي، با جهت و تمايلات جامعه بين‌المللي همخواني ندارد».

بسياري از تحليلگران انگليسي، اين اظهارات را متقاعد كننده نمي‌دانند و نسبت به خطرات همكاري توني بلر نخست‌وزير انگليس در به‌راه‌انداختن جنگ ديگري در منطقه هشدار داده‌اند. بسياري از آنان معتقدند حالا كه ارتش آمريكا در باتلاق عراق گرفتار شده و هيچ راه نجاتي ندارد با شرايط دوگانه‌اي هم مواجه است: آمريكا مي‌خواهد شرايط را در ايران به نفع خود تغيير دهد ولي در عين حال مي‌خواهد به مشكلاتي كه در حمله به عراق با آنها مواجه بود دچار نشود. راه‌حلي كه رايس در حال حاضر به آن اشاره مي‌كند، اتحاد مجدد با اروپا است.

تمركز مذاكرات رايس با اروپاييان، بر ايران و فعاليت‌هاي هسته‌اي‌اش قرار گرفته است اما رايس در عين حال، اظهاراتي غيراصولي را نيز در مورد ايران مطرح مي‌كند كه از جمله آنها مي‌توان به انتقاد او از وضعيت حقوق بشر اشاره كرد. او همچنين در بخشي از سخنان خود، ادعا مي‌كند كه ايران يك «عامل بي‌ثباتي» در منطقه است! و آمريكا و بريتانيا بايد در مقابل تهديدات ايران، اهداف مشتركي را در پيش بگيرند!

رايس در برلين و در ديدار با گرهارد شرودر هم اظهارنظرهاي مشابهي مي‌كند. او به شرودر كه يكي از سرسخت ترين مخالفان جنگ عراق بود، مي‌گويد: «ايران نبايد توانايي ساخت سلاح هسته‌اي داشته باشد.»

اما، جك استراو وزير امورخارجه بريتانيا كه از سوي اين كشور بر كاخ سفيد و براي به‌كارگيري ديپلماسي در مورد ايران فشار آورده است هم ادعا مي‌كند كه آژانس بين‌المللي انرژي اتمي شواهدي را به دست آورده است كه نشان مي‌دهد ايران بر تعهدات خود براي تعليق غني‌سازي پايبند نبوده است.

با اين وجود، اروپاييان هم مي‌دانند كه اقدام نظامي آمريكا بسيار دور از ذهن است. ارتش آمريكا در عراق هم با مشكلات فراواني مواجه است. حتي اگر هم آمريكا تصميم به اقدامي بگيرد، در اين راه تنها خواهد ماند.

از سوي ديگر، رايس در آغاز سفر خود به اروپا و خاورميانه، ادعاهاي جديدي را در مورد نقش ايران در منطقه مطرح مي‌كند كه حاكي از مقاصد متفاوت آمريكا در اين خصوص نيز هست. رايس مدعي مي‌شود كه: «ما با اروپا در مورد بسياري از مسائل ايران، مواضع مشتركي داريم. اول آنكه، ايران به فعاليت‌هايي مشغول است كه منطقه را بي‌ثبات مي‌كنند. در اين خصوص، حمايت از تروريسم از همه برجسته‌تر است. دوم آنكه، ما عقيده داريم ايران نبايد در پس برنامه‌هاي هسته‌اي صلح‌آميز خود، برنامه‌هايي براي ساخت سلاح‌هسته‌اي را دنبال كند.» او حتي از اين هم فراتر رفته و مي‌گويد «ايرانيان بايد از موقعيتي كه در اختيارشان قرار داده شده است استفاده كنند و نشان دهند كه به تعهدات بين‌المللي خود پايبند هستند.»!

رايس در ادامه مي‌گويد: «ما همچنين با اروپا در مورد لزوم برقراري روابط شفاف ايران با همسايگانش يعني عراق و افغانستان، تفاهم داريم.» اما در توضيح در مورد چهارم، وي بار ديگر به اظهارات غيراصولي روي مي‌آورد و مي‌گويد: «ما در مورد سابقه حقوق بشر در ايران نگراني‌هايي داريم.»

مقصد بعدي وزير امورخارجه آمريكا در اين سفر لهستان خواهد بود و رايس قصد دارد بابت اعزام نيروهاي لهستاني به عراق، از مقامات ورشو تشكر كند. وي سپس به تركيه خواهد رفت و در آنجا با همتاي روسي‌اش سرگئي لاوروف ديدار خواهد كرد و اين در حالي است كه دولت بوش، مسكو را در مورد توقف تأمين سوخت براي راكتور ايران تحت فشار گذاشته است.

رايس در اين خصوص گفته است: «ما البته با روس‌ها هم كار كرده‌ايم. تلاش‌هاي آنها براي همكاري با ايران در مورد فعاليت‌هاي صلح‌آميز هسته‌اي با نگراني‌هاي ما در مورد خطر گسترش تسليحات هسته‌اي همخواني داشته است. اين كار، هرچند كه خطر گسترش هسته‌اي را كاهش نمي‌دهد اما براي كاهش آن مؤثر است.»

رايس همچنين مدعي است كه تصميم روسيه در تعليق تأمين سوخت هسته‌اي، بخشي از استراتژي ديپلماتيك جامعه بين‌الملل در مقابل تهران است.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین