آفتابنیوز : آفتاب: رئیسجمهوری افغانستان گفت که تا به حال تماس رسمی با طالبان انجام نشده است و امیدواریم در کمترین زمان ممکن انجام گیرد؛ در حال حاضر تنها میتوان گفت که ارتباطاتی بین نمایندههای مختلف سیاسی و دولتی با طالبان انجام شده است.
حامد کرزی، رئیسجمهوری افغانستان تاکید کرد که امیدوارم گفتو گو با طالبان در حداقل زمان ممکن آغاز شود.
به گزارش سیانان، رئیسجمهوری افغانستان در مصاحبهای اختصاصی با این پایگاه خبری که بخشهایی از آن پخش شد، درباره صلح با طالبان گفت: با طالبان به صورتهای مختلف گفتو گوهایی شده است.
وی ادامه داد که حال که شورای صلح رسمیت یافته است این گفتو گوها بهصورت رسمیتر و منظمتر انجام خواهد گرفت.
کرزی افزود: تا به حال تماس رسمی با طالبان انجام نشده است و ما امیدواریم در کمترین زمان ممکن انجام گیرد؛ در حال حاضر تنها میتوان گفت که ارتباطاتی بین نمایندههای مختلف سیاسی و دولتی با طالبان انجام شده است.
برهانالدین ربانی، رئیسجمهوری اسبق افغانستان روز گذشته بهعنوان رهبر شورای عالی صلح که هدفش پیشبرد مذاکرات با شبهنظامیان طالبان و تحقق صلح است، انتخاب شد.
بنا بر این گزارش، ربانی در چند سال اخیر تاکید کرد که با برخی از شبهنظامیانی که خواهان گفتوگو با دولت هستند، ارتباط دارد.
رئیسجمهوری سابق افغانستان در شورای عالی صلح گفت: هم اکنون ضروری است که افغانها برای رسیدن به صلحی پایدار در افغانستان به سوی هم دست دوستی دراز کنند.»
وی رهبر حزب قدرتمند مجاهدین در زمان اشغال افغانستان از سوی شوروی در دهه 80 میلادی بوده است.
ربانی پس از پیروزی مجاهدین و شکست دولت نجیب الله احمدزی» در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۹۲ رئیسجمهوری موقت افغانستان شد و تعیین رئیسجمهوری افغانستان به شورای اهل حلوعقد واگذار شد که خود ربانی آنرا تشکیل داده بود.
شورای حل و عقد نیز در ۳۰ دسامبر سال ۱۹۹۲ برهان الدین ربانی را بهعنوان نخستین رئیسجمهوری رسمی حکومت مجاهدین در افغانستان انتخاب کرد.
حکومت مجاهدین در ۲۶ سپتامبر ۱۹۹۶ کابل را که زیر حملات شدید قرار داشت به طالبان واگذار کرد. اما ربانی که مقر حکومت را به «مزار شریف» انتقال داده بود هنوز بهعنوان رئیسجمهوری رسمی افغانستان شناخته میشد هرچند به مرور زمان قلمروش محدودتر میشد و در نهایت فقط بر 10 درصد کشور حکومت داشت.
با حمله آمریکا به افغانستان و شکست طالبان «حامد کرزی» در اجلاس «بن» رئیسجمهوری دولت موقت افغانستان شد و برهان الدین ربانی در ۲۲ دسامبر سال ۲۰۰۱ طی مراسم رسمی حکومت را به اداره موقت افغانستان تحویل داد.
شورای عالی صلح به پیشنهاد «جرگه مشورتی صلح» برای اجرای طرح مصالحه با طالبان و دیگر گروههای شورشی از سوی دولت افغانستان تشکیل شده است.
جرگه مشورتی صلح چهار ماه پیش با شرکت بیش از یک هزار و 500 تن از رهبران قبایل و سیاستمداران افغان در کابل برگزار شد.
رئیسجمهوری افغانستان پس از برگزاری این نشست، بارها با سیاستمداران و رهبران جهادی درباره تشکیل این شورا و تهیه فهرست اعضای آن به رایزنی پرداخته است.
تشکیل شورای عالی صلح، که در آن شماری از بازیگران اصلی سیاست افغانستان عضویت دارند، از جدیترین اقدامات دولت حامد کرزی برای مصالحه با شورشیان تلقی میشود.
شماری از این رهبران سابقه جنگ با طالبان را دارند و به همین دلیل موافقت آنها در گفتوگو با طالبان برای دولت کرزی اهمیت زیادی دارد. هرچند هنوز مشخص نیست که طالبان با آنها چگونه کنار خواهند آمد.
ربانی، رئیسجمهوری دولت مجاهدین، هنگام ریاست خود بر جرگه صلح گفته بود که در گفتوگو با مخالفان شرایط سخت گذاشته نشود.
این نخستین بار است که شماری از مقامهای سابق رژیم طالبان شامل برنامه حامد کرزی برای مصالحه با گروههای شورشی می شوند. در گذشته اعضای سابق این گروه که شماری از آنها در کابل زندگی میکنند و حتی برخی از آنها به عضویت مجلس و مقامهای دولتی هم رسیدهاند، شامل این برنامه نشده بودند.
«مولوی وکیل احمد متوکل»، وزیر خارجه طالبان و «ملا عبدالسلام ضعیف»، سفیر طالبان در پاکستان از افراد کلیدی طالبان در زمان امارت این گروه بودند و در حال حاضر در کابل هستند، عضویت شورای عالی صلح را ندارند. در گذشته گفته شده بود که آنها هم عضو این شورا خواهند بود.
در کنار این اعضای شورای عالی صلح، شماری از فرماندهان عمده مجاهدین سابق، رهبران قبائل و شماری از مقامهای سابق و کنونی دولت، افرادی از میان نویسندگان و روزنامهنگاران هم حضور دارند.