آفتابنیوز : آفتاب: اگرچه طالبان بهصورت رسمی هرنوع مذاکره با دولت افغانستان را تا زمان خروج نیروهای خارجی رد کردهاند، اما شماری از سیاستمداران بارها از عدم ضمانت امنیتی برای مقامات طالبان بهعنوان مشکل بر سر راه مذاکرات یاد کردهاند.
ژنرال «دیوید پترائوس»، فرمانده نیروهای ائتلاف و ناتو در افغانستان گفت كه مقامهای ارشد طالبان اجازه خواهند داشت برای مذاکره با دولت این کشور وارد کابل شوند.
به گزارش ايلنا به نقل از بیبیسی، دیوید پترائوس که در لندن صحبت میکرد، همچنین گفت که استراتژی نظامی و عمرانی کنونی در افغانستان نتیجه خوبی داده است.
به گفته وی، پیشرفتهایی در افغانستان دیده میشود از جمله اینکه کابل برای زندگی امنتر شده است، سطح سواد و آموزش بالا رفته و مردم به کشورشان باز میگردند.
پترائوس در مورد عملیات قندهار که سه هفته پیش شروع شده و هنوز ادامه دارد نیز توضیح داد و گفت: «هدف از انجام این عملیات در نهایت این بود که موانع امنیتی بین قندهار و مرکز ولایت هلمند را بر طرف کند.»
این نخستین باری است که یک مقام ارشد جامعه بینالمللی در افغانستان اعلام میکند که مقامات ارشد طالبان میتوانند برای مذاکره با طالبان وارد کابل شوند.
بنا بر اين گزارش، اگرچه طالبان بهصورت رسمی هرنوع مذاکره با دولت افغانستان را تا زمان خروج نیروهای خارجی از این کشور رد کردهاند، اما شماری از سیاستمداران بارها بهطور ضمنی از عدم ضمانت امنیتی برای مقامات طالبان بهعنوان مشکل بر سر راه مذاکرات یاد کردهاند.
«وکیل احمد متوکل»، وزیر خارجه پیشین طالبان و «ملا ضعیف»، سفیر پیشین این گروه در اسلامآباد که درحال حاضر در کابل بهسر میبرند، تاكيد كردند كه چه کسی یا نهادی امنیت کسانی از طالبان را که بخواهند مذاکره کنند، ضمانت میکند.
پیش از این نیز مقامات ناتو و ائتلاف در افغانستان، از طرح مذاکره دولت افغانستان با طالبان حمایت کرده بودند، اما همواره تاکید داشتند که مذاکره با آن عده از گروه طالبان که حاضرند دست از جنگ بردارند، انجام خواهد شد و آنها در برابر کسانیکه با سماجت میجنگند عقبنشینی نخواهند کرد.
مقامات دولت افغانستان نیز تا قبل از تشکیل شورای عالی صلح، تاکید كردند که سعی میکنند از راه مذاکره، کسانی را که به دلیل ناراحتی از دولت به طالبان پیوستهاند و شمار آنها به صدها نفر میرسد مذاکره کرده و آنها را از بدنه گروه طالبان جدا کنند.
اما ژنرال پترائوس میگوید كه مقامات ارشد گروه طالبان میتوانند برای مذاکره با دولت وارد کابل شوند.
این سخنان پترائوس نشان میدهد که ظاهرا مذاکره با طالبان فراتر از آن چیزی است که قبلا دولت افغانستان اعلام کرده بود.
این درحالی است که موضع رسمی دولت بعد از تشکیل شورای عالی صلح، این است که شورای صلح یک نهاد مستقل است و در مورد مذاکره با طالبان صلاحیت تصمیمگیری نهایی بر عهده اعضای آن است.
«برهان الدین ربانی»، رئیسجمهوری پیشین که رئیس شورای عالی صلح است، اعلام کرد که شرایط مطرح شده از سوی طالبان و دولت افغانستان برای مذاکره، نهایی نیست و ممکن است در جریان مذاکرات تعدیل شوند.
طالبان اما هنوز بر موضع قبلی خود مبنیبر عدم مذاکره با دولت تاکید دارند.
«ذبیحالله مجاهد»، سخنگوی طالبان پيش از اين گفته بود كه تاکنون هیچ تماسی بین گروه طالبان و دولت افغانستان برقرار نشده است.