آفتابنیوز : آفتاب: منابع مطلع فاش کردهاند که دولت ترکیه در مورد نصب سیستم سپر موشکی در این کشور دچار تردید شده است.
«استار سیتی نیوز» در تحلیلی نوشت: تحلیل گران غربی معتقدند که ترکیه در باره اولویت قائل شدن درباره دغدغههای ناتو و روابط دوستانه با ایران دچار تردید شده است.
درخواستهای ایالات متحده از آمریکا در این زمینه در دو حوزه مشخص قابل بررسی است، بهگونهای که در مرحله نخست آمریکا از ترکیه میخواهد سیستم ضد موشک را در خاک خود مستقر کند و در مرحله دوم ترکیه نیز از اینکه ماموریت اصلی ناتو، سیستم دفاع موشکی باشد حمایت کند.
این گزارش همچنین می افزاید در حالی که ترکیه در سال های گذشته به استقرار این سیستم موشکی بسیار مشتاق بود اما، اکنون دچار تردید شده است و این کشور نمی خواهد که استقرار این سیستم در ترکیه به صورت آشکار برای مقابله با ایران تلقی شود. به طوری که مقامات این کشور در اجلاس گذشته که در نوامبر گذشته در «لسبون» پرتقال برگزار شد این خواسته را علنا اعلام کردند که نمیخواهند اینگونه اعلام شود که استقرار این سیستم در ترکیه به خاطر مقابله با ایران است.
بر اساس گزارشات مشابه منتشر شده در این زمینه، بهنظر میرسد، ارائه و انتشار این گونه اخبار و تحلیلها درباره نظرات ترکیه درباره استقرار سیستم دفاع موشکی، هدفهای متنوع ذیل را دنبال میکند:
اول اینکه، آنان در صددند در این برهه و با استفاده از موضوع دفاع موشکی، تکلیف ترکیه و مواضع آینده این کشور را در مقابل ایران روشن کنند. طبیعی است که تحلیل آنان بر این است که ترکیه قطعا روابط دراز مدت و استراتژیک خود با ناتو را قطع نخواهد کرد. چنانکه مقامات ترک نیز فقط خواهان آن هستند که ناتو استقرار این سیستم را در خاک ترکیه برای مقابله با ایران اعلام نکند و با استقرار آن مشکلی ندارد.
دوم اینکه، طبیعی است که ترکیه به عنوان همسایه ایران از هر عاملی که باعث شود ایران آن کشور را تهدیدی امنیتی در سطح بالا برای خود ببیند، احتراز کند. لذا مقاومت ترکیه، در مقابل اعلام هدف استقرار این سیستم، موضوعی از موضوعات امنیت ملی این کشور است.
و در نهایت اینکه، مقاومت لفظی ترکیه در این مرحله ممکن است مجددا برگ برندهای در روابط این کشور با ایران در اختیار آنان قرار دهد و آنان از این حربه هم برای برتری خود در مذاکرات آتی دو کشور استفاده کنند.
در پایان باید افزود مقامات ایرانی در شرایط حال حاضر لازم است که شرایط و موقعیت بینالمللی را به دقت رصد کرده تا از تحولات موجود در روابط بینالملل عقب نمانند که عقب ماندن لحظهای در این شرایط خطیر، عقب ماندن سالهای سال را در پی خواهد داشت.