آفتابنیوز : آفتاب: عضو هیات رئیسهمجلس خبرگان با بیان اینکه “تحقق وحدت در کشور هزینه دارد و برای رسیدن به آن بایستی هزینهها را پرداخت”، خاطرنشان ساخت “ممکن است که درجامعه ما نیز اختلاف سلیقه باشد، اما باید به خاطر خدا، آن ها را کنار گذاشت و در یک مسیر حرکت کرد.”
امام جمعه موقت تهران همچنین با بیان اینکه “یکی از عناصر تشکیلدهنده جامعه نمونه از دیدگاه نهجالبلاغه، حاکم صالح است”، تصریح کرد: اگر یک جامعهای قانون خوب داشت، اما حاکم آن صالح نبود، قانون خوب آن جامعه به خودی خود، کارایی نخواهد داشت.”
سید احمدخاتمی، درنشستی با عنوان جامعه نمونه از دیدگاه نهج البلاغه، که در محل سالن قدس مجمتع آموزش عالی امام خمینی قم برگزار شد، اظهار داشت: دریک جامعه اسلامی، عملکرد مسئولان تابلو اسلام است و از این رو مردم اسلام را در عملکرد مسئولانش میبینند.”
این عضو دبیرخانه خبرگان رهبری، در بیان یکی از اصول جامعه مطلوب از دیدگاه پیشوای اول شیعیان گفت: جامعه نمونه از دیدگاه امام علی، جامعهای است که شهروندان آن در پی وحدت باشند و همه به دنبال این باشند که دلها روز به روز به هم نزدیکتر شوند، چرا که دست خداوند همواره با جماعت است.
وی تأکید کرد: بر اساس قرآن باید از تفرقه و تکروی در جامعه پرهیز شود، چرا که تفرقه در همهجا، حتی بین خودیها، زیان بار است.
عضو شورایعالی حوزههای علمیه، گفت: ممکن است که درجامعه ما نیز اختلاف سلیقه باشد، اما باید به خاطر خدا، آن ها را کنار گذاشت و در یک مسیر حرکت کرد.
وی ادامه داد: البته تحقق وحدت در کشورهزینه دارد و برای رسیدن به آن بایستی هزینهها را پرداخت که مهمترین این هزینهها، تحمل سلیقههای یکدیگر است و بدون این تحمل سلایق مختلف وحدت امکانپذیر نخواهد بود.
خاتمی در مورد هزینههای دیگر تحقق وحدت در کشور گفت: برخورد استدلالی با نظریات مختلف، انصاف در نگاهها و عملکردهاست.
وی در تشریح اصل انصاف در عملکردها و برخوردها برای تحقق وحدت، ابراز داشت: انصاف یعنی حرف حق را از هرکسی که باشد، باید پذیرفت و به آن احترام گذاشت.
امام جمعه موقت تهران، در مورد هزینه دیگر تحقق وحدت در کشور، افزود: تکریم شخصیت یکدیگر درجامعه اصلی است، که قطعا ما را در رسیدن به وحدت کمک میکند، کما این که قرآن نیز میفرماید، اگر کسی راه خطایی را رفت، عیب از یکدیگر نگیرید و خوشحال نباشید که دیگری در چاه افتاده است؛ قرآن میگوید که حتی به کفار هم فحش ندهیم.
عضو هیئترئیسه خبرگان رهبری، عنصر دوم جامعه نمونه از دیدگاه نهجالبلاغه را حاکم صالح دانست و تصریح کرد: اگر یک جامعهای قانون خوب داشت، اما حاکم آن صالح نبود، قانون خوب آن جامعه به خودی خود، کارایی نخواهد داشت.
وی ادامه داد: فرهنگ دینی یک جامعه عنصر بسیار مهمی است که حتی اگر یک جامعه قانون خوب و حاکمی صالح داشت، اما از این فرهنگ دینی و ارزشی بینصیب بود، آن جامعه نمیتواند جامعهای نمونه یا جامعهای دینی باشد.
خاتمی، اظهار داشت: مطلق گرایانه نگاه کردن، مطلوب یک جامعه دینی نیست و برای تحقق یک جامعه نمونه و اسلامی باید از آن دوری کرد.
وی با اشاره به آیاتی از قرآنکریم که درباره علمای یهود آمده است، گفت: در جامعه مطلوب، اگر کسی که قبلا در راه کج میرفته، اما امروز راه درست میرود، نباید حقش ضایع شود.
امام جمعه موقت تهران، ادامه داد: جامعه نمونه جامعهای است که حق مداری در نگاه خود داشته باشد و مسئولانش در انتصابات، در اجرای احکام و … بر اساس رابطه عمل نکنند.
وی افزود: جامعه مطلوب جامعهای نه رابطه محور بلکه جامعهای ضابطه محور است؛ جامعهای که رابطه محور باشد و پارتیبازی در آن حرف اول را بزند، نمیتوان آن را جامعه دینی و نمونه نامید.
خاتمی، خوره جامعه اسلامی را رابطهمحوری به جای ضابطهمحوری دانسته، گفت: دریک جامعه اسلامی، عملکرد مسئولان، تابلو اسلام است و از این رو مردم اسلام را در عملکرد مسئولانش میبینند.
وی افزود: اگر مسئولان یک جامعه اسلامی، در رفتارهایشان، ضابطه محوری کردند، کارهای آنان به اعتلای اسلام و تحقق یک جامعه نمونه از دیدگاه نهجالبلاغه کمک میکند، اما اگر خدای ناکرده رابطه محوری کردند، خیانت به اسلام کردهاند.