آفتابنیوز : آفتاب: سید حسن امامی رییس انجمن بیماری سیلیاک کشور در خصوص این بیماری گفت: این بیماری بسیار قدیمی و مربوط به قرنهای پیش است و به احتمال زیاد زادگاه آن ایران است. در مناطق غربی ایران به دلیل کشت و مصرف مواد حاوی گلوتن مانند گندم، جو و چاودار این بیماری شیوع بیشتری دارد.
وی با بیان اینکه سیلیاک بیماری آلرژیک در روده کوچک است که توسط گلوتن (پروتئینی که در اغلب غلات وجود دارد) ایجاد میشود، اظهار داشت: در این بیماری، روده کوچک نمیتواند مواد مغذی را به خوبی جذب کند.
وی با بیان اینکه 700 هزار نفر در کشور مبتلا به این بیماری هستند، افزود: 10 درصد این تعداد یعنی 70 هزار نفر آنها به شکل شدید و کشنده به این بیماری مبتلا هستند. امامی با بیان اینکه شناخت بیماری سیلیاک در کشور بسیار دیر آغاز شد، تصریح کرد: 7 هزار بیمار هنوز بیماری آنها شناخته نشده و تنها 2 هزار نفر بیماری آنها شناخته شده و تحت درمان قرار گرفتهاند.
این فوق تخصص گوارش و کبد با بیان اینکه برای تشخیص و درمان این بیماری نیاز به توجه بیشتر مسوولان و پزشکان است، گفت: در استان اصفهان 400 بیمار و در استان تهران 300 بیمار شناسایی شدهاند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این بیماری ارثی یا مسری است، اظهار داشت: در بیشتر موارد بیماری سلیاک، ارثی است و مسری نیست. این بیماری معمولاً به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی (دو هفتگی تا یک سالگی) آغاز میشود.
وی با بیان اینکه سیلیاک بیماری هزار چهره بوده و دارای نشانههای پراکندهای است، اظهار داشت: ریزش مو، کچلی کامل سر، زخم دهانی، کم خونی یا کمبود ویتامین، خستگی، رنگ پریدگی، تورم پاها، اسهال، کم خونی، ناراحتیهای شکمی، کاهش وزن و استفراغ از علایم این بیماری است.
امامی اختلالات هورمونی، تورم کبد، کم خونی، اسهال، نفخ و گاز روده و یبوست را از دیگر علائم این بیماری ذکر کرد و گفت: اگر بیماری زود تشخیص داده نشود، میتواند باعث بروز سرطان روده و پوکی استخوان شود. این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیشتر علائم افرادی را که دارای تظاهرات جلدی هستند به صورت خارش، تاولهای دردناک روی پوست به خصوص آرنج و زانوها دانست و افزود: این احتمال وجود دارد که اغلب افرادی که قبلاً به بیماری سیلیاک مبتلا شدهاند به DH هم دچار شوند.
وی با بیان اینکه انجمن سیلیاک کشور شش سال پیش در اصفهان افتتاح شد، خاطرنشان کرد: رسالت اصلی انجمن سیلیاک ایران آموزش جامعه و پزشکان است.
به گفته امامی یکی از عوامل مهمی که در زمان و نحوه شروع بیماری موثر است، مدت زمانی است که یک فرد از شیر مادر تغذیه کرده است که هر اندازه این دوران طولانیتر باشد، علائم دیرتر بروز میکنند.
این متخصص گوارش تنها راه تشخیص این بیماری را نمونهبرداری از بافتهای روده کوچک دانست و بیان داشت: نمونه برداری یک بار زمانی که گلوتن در رژیم غذایی وجود دارد، یک بار زمانی که گلوتن از رژیم غذایی حذف شده و دفعه سوم زمانی که دوباره گلوتن در رژیم غذایی گنجانده میشود، انجام میشود.
وی با بیان اینکه تنها انتخاب درمانی، حذف گلوتن از رژیم غذایی است، اظهار داشت: در رژیم فاقد گلوتن، مصرف تمام مواد غذایی حاوی گندم، جو چاودار و جودوسر و بیشتر حبوبات، ماکارونی، غلات و اکثر غذاهای فراوری شده دارای گلوتن ممنوع است.
امامی همچنین درخصوص آنچه مبتلایان به بیماری سیلیاک باید درباره تغذیه خود بدانند، گفت: رژیم غذایی در بیماران مبتلا به سیلیاک با توجه به شدت بیماری از لحاظ پرهیز و نحوه استفاده سایر مواد غذایی متفاوت بوده و فرد باید همواره مورد پیگیری تغذیهای نزد مشاوران تغذیه قرار گرفته و از لحاظ کفایت انرژی و مواد مغذی موجود در برنامه غذایی خود توسط مشاوران تغذیه اطمینان حاصل کند.