آفتابنیوز : آفتاب: نماینده مدیرانمسئول رسانهها در هیأت نظارت بر مطبوعات گفت: تنها جایی که میتواند به رسانهها امر و نهی کند شورای عالی امنیت ملی است.
حسین انتظامی در نشستی که با حضور تنی چند از مدیران رسانهها در دفتر انجمن روزنامهنگاران مسلمان برگزار شد، اظهار کرد:
وظایفی که هیأت نظارت دارد در چند محور است؛ اول بررسی تقاضاها و امتیازات جدید است، دیگری نظارت بر مطبوعات که از سال گذشته با مصوبه مجلس، خبرگزاریها را هم در بر گرفت. وظیفه دیگر رسیدگی به ماده 16 قانون نظارت است، یعنی عدم انتشار و انتشار نامنظم که بر این مبنا نشریههایی که انتشار منظم ندارند باید لغو پروانه شوند.
وی افزود: البته در اینجا نمیشود فقط به ظاهر قواعد پرداخته شود، بلکه باید آسیبشناسی شود که چرا نشریهای که مجوز گرفته، نمیتواند انتشار داشته باشد.
وی با بیان اینکه «معمولا تقاضاها بعد از چهار پنج سال در صف ایستادن، به هیأت نظارت میرسند»، افزود: یکی از دلایل اصلی دچار شدن به ماده 16 همین تاخیر است.
انتظامی اضافه کرد: بحثی که اخیرا مطرح شده است نظارت بر یارانههایی است که به مطبوعات و رسانهها داده میشود که به جهت گلایههای مطبوعات بهصورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است، زیرا معتقدیم که یکی از ابزارهای نظارتی بحث یارانه مطبوعات است.
نماینده مدیرانمسئول رسانهها در هیأت نظارت بر مطبوعات با اشاره به اهمیت نماینده داشتن مطبوعات در هیأت نظارت، افزود: با توجه به اینکه نماینده مدیرانمسئول در هیأت نظارت برآمده از صنف مطبوعات است طبیعی است که باید نگاه صنفی داشته باشد و آن را هم منتقل کند.
وی افزود: در طی سالیان متعدد، نه فقط در این سه دوره که من بودم وقتی که تخلف یک نشریه مطرح میشود، نماینده مطبوعات در اثبات اینکه سوءنیت وجود داشته است یا نه، بسیار میتواند کمک کند.
وی در بخش دیگری از این نشست اظهار کرد: مطابق تبصره 3 ماده 10 قانون مطبوعات دبیرخانه هیأت نظارت بر مطبوعات زیر نظر این هیأت فعالیت میکند اما تاکنون به شکل سنتی تحت امر معاونت مطبوعاتی بود که بزودی مستقل میشود و همین استقلال به بازنمایی متفاوت هیأت نظارت از وزارت ارشاد کمک خواهد کرد و تلقی مطبوعات و افکار عمومی از عملکرد معاونت مطبوعاتی به این هیأت تسری نخواهد یافت.
وی با تاکید بر اینکه «مطبوعات از نظر اقتصادی و نیروی انسانی هم مشکل دارند» ادامه داد: یکی از نقیصههای ما نیروی انسانی است و اینکه نیروی ماندگار در مطبوعات کم داریم یا خبرنگارانی که به یک زبان خارجی مسلط باشند، خیلی کم داریم و از این جهت وظیفه وزارت ارشاد و بنگاههای بزرگ مطبوعاتی است که مسأله آموزش را جدی بگیرد.
انتظامی افزود: من تاکنون اگرچه در جلسات هیأت نظارت انتقادات خود را به شیوه تقابل با رسانهها بیان میکردم اما در بیرون شخصا خیلی اهل مواجهه نبودهام که البته بیشتر به خاطر احترام به وزارت ارشاد و آیین دیوانی بوده است، اما در طی چند ماه گذشته با مطبوعات رفتاری شده است که اسمش را مدیریت زرد میگذارم؛ چراکه یکی از ویژگیهای آن بیاحترامی به مخاطب است.
وی افزود: چند روز پیش متوجه شدیم به شرکتهای توزیع نامه نوشته شده که تیراژ مطبوعات و برگشتی را به اداره کل مطبوعات داخلی اعلام کنند، که این خلاف قانون است زیرا قانون چنین وظیفهای را به عهده مدیران مسوول گذاشته نه شرکتهای توزیع. این غلط است که هرجا قانون ساکت است بگوییم هر طور دلمان بخواهد عمل میکنیم بلکه در سکوت قانون، رویهسازیهای ما نباید با بندهای دیگر قانون مغایر باشد.
وی با بیان اینکه «مطبوعات و رسانهها باید با حقوق خود آشنا باشند»، افزود: متاسفانه رسانهها با حقوقشان آشنا نیستند و حتی آنهایی که با این حقوق آشنایند ترجیح میدهند سکوت کنند و خشم مدیری را که یارانه آنها دست اوست نخرند.
نماینده مدیرانمسئول رسانهها در هیات نظارت بر مطبوعات با بیان اینکه «تنها جایی که میتواند به رسانهها امر و نهی کند شورای عالی امنیت ملی است»، تصریح کرد: اتفاقا غرب در این امر نظارت شدیدتری هم دارد و به هیچ وجه نباید در مقابل حرکتهایی که با سازماندهی، کیان کشور را به مخاطره میاندازند کوتاه آمد.
وی ضمن اشاره به مصوبه اخیر هیأت نظارت در پرهیز از توقیف بدون تذکر، آن را واکنش منطقی هیأت نظارت به برخوردهای صروت گرفته با با مطبوعات دانست و گفت: توقیف باید آخرین راه حل باشد. جلسات توجیهی، معرفی به دادگاه، الزام نشریه به تغییر مدیرمسوول و جریمههای سنگین نقدی بازدارندگی کافی خواهند داشت.
در این نشست علاوه بر دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان، مدیران و نمایندگان رسانههای مختلف از جمله همشهری، پرتو سخن، سایت البرز، سیاست روز و گل نیز به ارائه نظرات خود پرداختند.