کد خبر: ۱۱۳۰۷
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۲:۰۷
ابراهیم یزدی :

منتظر می مانیم

آفتاب‌‌نیوز : یزدی در پاسخ به این سوال که پیش بینی وی از این گزارش چگونه است گفت: با توجه به اینکه ایران در مذاکرات با اروپا تعهد داده بود که غنی سازی را متوقف سازد، برغم این فعالیتهای هسته ای خود را ادامه داده است و در واقع این مساله باعث تشدید جو عدم اعتماد جامعه اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی شده است. 

وی گفت: موضع گیری نمایندگان افراطی مجلس بر خروج ایران از NPT و سخنانی از این باب که ما بزودی غنی سازی اورانیوم در نظنز را نیز آغاز خواهیم کرد، باعث می شود موضع گیری اروپاییان در قبال ایران را سخت بکند. 

دبیر کل نهضت آزادی گفت: در واقع این سخنان سبب شده است که دولت امریکا به اوپاییها بگویید همانطور که ما بارها گفته ایم می بینید که دولت ایران قابل اعتماد نیست، و در واقع این عملکرد ایران به نفع امریکا تمام شده است و امریکاییها از موضع برتر با اروپاییان صحبت می کنند در حالی که اروپاییها بر اساس منافع خودشان نمی خواهد به هیچ وجه علاقه ای ندارند که پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود. 

وی افزود: به همین دلیل اروپاییها ایران را بیشتر تحت فشار قرار می دهند تا ایران آمادگی پیدا کند مسائل هسته ای خود را با اروپاییان حل و فصل کند. اما اینکه نهایتا این مساله به کجا بیانجامد و البرادعی در گزارش خود چه مسائلی را مطرح سازد نامعلوم است و باید منتظر ماند. 

ابراهیم یزدی در خصوص مذاکرات ایران با کشورهای آسیایی مانند چین و هند بجای کشورهای اروپایی اظهار داشت: باید دید این کشورها در صحنه بین المللی تا چه اندازه تاثیر گذارند، اگر ایران بگوید من می خواهم با تمام اعضاء آژانس بین المللی صحبت بکنم، این یک سخن است، ولی اینکه بگوید من بجای صحبت کردن با سه کشور اروپایی می خواهم با چین و هند صحبت بکنم مطلب دیگری است و من تصور نمی کنم صحبت ایران با کشورهای آسیایی به جای سه کشور اروپایی مشکل ایران را حل کند. 

وی افزود: در شرایط کنونی چین یا کشور مثل روسیه بنا به دلیلی که قابل بحث است، نمی آید در مقابل نظر امریکا به نفع ایران موضع بگیرد، لذا تنها موردی که ایران پیشنهاد داد و در ابتدا با استقبال مواجه شد این بود که ایران گفت با تمام کشورهای عضو آژانس گفتگو کند. 

این فعال سیاسی در ادامه اظهارات خود گفت: این موضوع در فاز اول با استقبال امریکا نیز مواجهه شد چون فکر می کردند وقتی ایران می گوید با همه کشورهای عضو گفتگو می کند یعنی از جمله با امریکا هم گفتگو خواهدکرد که این با گزارشی نهایی آقای حسن روحانی سخنگوی قبلی شورای عالی امنیت هماهنگ است که در آخرین گزارش خود به رئیس جمهور سابق گفته بود شاید بهتر بود ایران بجای اینکه با اروپاییان به مذاکره می نشست مستقیما با خود امریکاییها باب مذاکره را باز می کرد، لذا وقتی ایران گفت با همه اعضاء آژانس مذاکره خواهد کرد این خوش بینی به وجود آمد که ایران با امریک نیز باب مذاکره را باز خواهد کرد. 

وی افزود: اما سخنگوی فعلی شورای عالی امنیت ملی این مساله را تکذیب کرد وگفت ما با همه کشورها منهای امریکا حاضر به مذاکره هستیم، لذا این مساله مطلب را به همانجایی که قبلا بود می برد و من تصور نمی کنم اعضاء شورای مرکزی و یا کشورهایی مثل روسیه و آژانس بین المللی آمادگی داشته باشند که مذاکره ایران با کشورهای دیگر را به مثابه مذاکره با خودشان قلمداد کنند. 

وزیر امور خارجه دولت موقت ادامه داد: اتحادیه اروپا در مورد سه کشور اروپایی تاکید کرد و اقتدار این سه کشور را در خصوص مذاکره مورد تایید قرار داد و آژانس بین المللی هم قبول کرد که مذاکره سه کشور اروپاییی با ایران و نتیجه آن را خواهد پذیرفت، ولی درمورد مذاکره ایران با هند یا هر کشور دیگری معلوم نیست آژانس نتایج آن را بپذیرد.
 
ابراهیم یزدی در خصوص فرستاده شدن پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل و امکان وتوی آن از سوی کشورهای روسیه و چین گفت: من گمان نمی کنم در شرایط کنونی و به دلایل اقتصادی هیچ کشوری در مقام این باشد که اگر شورای امنیت قطعنامه ای صادر کرد آن را وتو کند، حداکثر کاری که ممکن است این کشورها بکنند این است که رد جلسه حضور پیدا نکنند. 

وی افزود: حتی کشوری مثل روسیه هم بارها تاکید کرده است که ایران باید شرایط آژانس را بپذیرد و فکر نمی کنم دولت روسیه در شرایطی باشد که بخواهد در مخالفت شورای امنیت سازمان ملل موضعی بگیرد. 

متن قطعنامه به گونه ای بنویسند که همه این کشورها بتوانند آن را بپذیرند یعنی بجای اینکه این کشورها وتو بکنند، فشار بیاورند که متن قطع نامه تعدیل شود وی ادامه داد: آن هم وضعیتش روشن است، دو نگاه وجود دارد به این صورت که امریکاییها می گویند ایران حق هیچگونه فعالیت هسته ای را ندارد در حالی که اتحادیه اروپا و آژانس با این نظر موافق نیست و می گوید ایران تحت یک شرایطی حق استفاده از فناوری هسته ای را دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین