کد خبر: ۱۱۳۴۶۸
تاریخ انتشار : ۲۲ آبان ۱۳۸۹ - ۱۴:۱۴
خاطرات تحلیل تاریخ نیست

توضیحات محسن هاشمی رفسنجانی درباره خاطرات پدر

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: محسن هاشمی رفسنجانی، مدیر مسئول دفتر نشر معارف انقلاب (ناشر کتاب کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی) درباره نقد عباس سلیمی‌نمین توضیحاتی داد. 

پس از آنکه هفته‌نامه پنجره در کتاب ضمیمه‌ای با عنوان رمز و راز، که به قلم عباس سلیمی‌نمین، منتشر کرد، محسن هاشمی توضیحات زیر را نوشت:

سومین کتاب ضمیمه هفته‎نامه پنجره با عنوان «رمز و راز» به نقد کتاب دفاع و سیاست اختصاص یافته است. آقای عباس سلیمی نمین پیش از این نیز نقد‎هایی برکتاب‎‎های قبلی دفتر نشر معارف انقلاب از جمله عبور از بحران، پس از بحران، آرامش و چالش، به‎سوی سرنوشت، امید و دلواپسی و اوج دفاع، تدوین و منتشر کرده بودند. بررسی روند این نقد‎ها نشان دهنده موضوع خاصی است. چنین به‎نظر می‎رسد که نگارنده نقد، گزاره از پیش فرض شده‎ای از مجموع عملکرد آیت‎ا... هاشمی رفسنجانی در حیات سیاسی، در ذهن خود دارد که کتاب‎‎های خاطرات بهانه و محملی شده است تا با انتخاب گزینشی جملات و ربط دادن آن به همدیگر در صدد اثبات آن گزاره ذهنی باشد. گزاره پیش فرض شده ایشان آن است که آیت‎ا... هاشمی رفسنجانی با بنیانگذار جمهوری اسلامی اختلاف و تضاد دیدگاه داشته و سعی کرده است نظرات خود را پیش ببرد و این امر باعث شده است که انقلاب اسلامی برخلاف نظرات حضرت امام (رحمت‎ا... علیه) به مسیر خود ادامه دهد.

در جای‎جای نقد کتاب، اتهاماتی مطرح شده‌اند که دقیقا خلاف اسناد گویا و قابل توجه در هر موضوع هستند، اما ایشان بدون ارائه هیچ سندی و حتی با آوردن اسناد خلاف، آن ادعا‎های غیرقابل اثبات را مطرح می‌کنند. در واقع ناقد تحلیل‌‎های شخصی خود را جایگزین اسناد عینی و گویا کرده‌ است.

این‎گونه تاریخ‌نویسی، از روش علمی تبعیت نمی‌کند. ایشان از طریق «ادله» و مستندات و دلایل مستقل و داده‎‎های تاریخی به نتیجه نمی‌رسد، بلکه نتیجه را پیش از آن‎که به سراغ ادله تاریخی برود، در اختیار دارد و درصدد اثبات آن نتیجه است. با این حساب، تنها آن دسته از مدارک و اسناد را می‌بیند که به‎کار اثبات مدعای سیاسی یا فکری او می‌آیند و بقیه مطالب را نه می‌بیند و نه می‌تواند ببیند. در صورت نیاز، ده‎‎ها قرینه و شاهد و مثال صریح را کنار می‌گذارد اما یک سند خاص را به دلخواه تفسیر می‌کند تا به نتیجه مورد نظر خود برسد. در واقع او کار تاریخی نمی‌کند بلکه کار سیاسی می‌کند و با تغییر واقعیات تاریخی، درصدد رسیدن به اهداف سیاسی خاص خود است.

نکته مهم این است که سیر از «نتیجه» به‎سوی «ادله»، حاصلی جز تحریف تاریخ ندارد، زیرا در مسائل تاریخی، کافی است شما از میان ده‎‎ها عامل مؤثر بر یک رویداد، تنها به بزرگ‎نمایی یک عامل بپردازید و نتیجه دلخواه خود را بگیرید، اما این امر، قطعا منجر به تحریف تاریخ می‌شود. برای رسیدن به‎نتایج درست تاریخی، حتما باید از «ادله» به‎سوی «نتیجه» حرکت کرد و همه عوامل دخیل در یک رویداد را در کنار هم قرار داد و درباره نقش یک عامل، بزرگ‎نمایی نکرد و سهم همه عوامل را به عدالت ادا کرد. متأسفانه کار ناقد کاملا از این روش درست تحلیلی، فاصله دارد و ایشان صرفا درصدد اثبات نتایجی است که در عالم «سیاست» به آن رسیده ولو آن‎که به «تاریخ» متوسل شود و نقد تاریخی کند.

با این شیوه تحلیل و نگارش تاریخ، نمی‌توان به نتایج و لوازم آن نیز تن داد و دست‎کم پسندیده نخواهد بود اگر با همین روش، به‎سراغ چهره‎‎های مقبول و مورد حمایت برویم و تاریخ سیاسی و مواضع فکری آن‎‎ها را در طی 30 سال گذشته، با همین روش به قضاوت بنشینیم. آیا ایشان حاضر است یک یا چند مورد از عملکرد و مواضع برخی چهره‎‎های مورد قبول خود را در دوره امام، برجسته کند و با همان روش تحلیل تک‌عاملی، به قضاوت بپردازد و همان قضاوت را به کل شخصیت و عملکرد و مواضع آن تعمیم دهد؟ آیا ایشان می‌پذیرد که انگیزه برخی از بزرگان را در دوره امام، واکاوی کنیم و تمام عملکرد پس از دوره امام آنان را به همان انگیزه ترسیمی، منتسب سازیم و نتیجه بگیریم که آن بزرگان طی 20 سال گذشته، درصدد تحقق تدریجی هدفی بوده‌اند که امام در گذشته مانع تحقق آن تلقی می‌شد؟ به‎نظر نمی‌رسد به‌کارگیری این روش تاریخ‌نویسی، مطلوب باشد و آقای سلیمی‌نمین هم نخواهد پذیرفت که این شیوه، تعمیم یابد و قانون شود.

در نقد «رمز و راز» به مسئله آیت‎الله منتظری، ماجرای مک‎فارلین، مسأله جنگ و جمعه خونین مکه پرداخته شده است. دفتر نشر معارف انقلاب، برای آگاهی بیشتر خوانندگان محترم هفته‎نامه پنجره توضیحات زیر را ضروری می‎داند:

1- گفته شده است که آقای هاشمی با مبهم‎نویسی خاطرات، سعی می‎کند نقش‎محوری خود را به‎عنوان راوی و حق تفسیر در انحصار خود نگه دارد. همگان می‎دانند که انتشار خاطرات سیاست‎مداران در زمان حیات در کشور ما اقدامی غیرمعمول بوده است. آیت‎الله هاشمی رفسنجانی از معدود سیاست‎مدارانی است که توانسته علی‎رغم موقعیت بالای سیاسی و مشغله فراوان خود، فرصتی برای نگارش خاطرات روزانه خود اختصاص دهد. 

تدوین و انتشار این یادداشت‎‎های روزانه، نشان‎دهنده نظم فکری و کاری در زندگی ایشان و دغدغه جدی برای انتقال اطلاعات صحیح به آیندگان می‎باشد. خاطرات انتشار یافته فرصت ارزشمندی در اختیار پژوهشگران و تاریخ‎نگاران قرار داده است تا از زبان یکی از تأثیرگذارترین شخصیت‎‎های سیاسی سه دهه اخیر، بی‎واسطه تلاش جمعی انسان مسلمان و آرمان‎خواه را برای ایجاد جامعه اسلامی دریافت کنند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۸ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۲
0
0
احسنت و درود بر این یادداشت

سکوت برای حکیم جایز نیست و برای کسی که میتواند نیکو سخن بگوید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۳
0
0
درود بر مهندس محسن هاشمی فرزند خلف حضرت آیت الله هاشمی رفسنجانی(حفظه الله)
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین