آفتابنیوز : آفتاب: علیرغم پیشبینی اکثر کارشناسان مبنیبر معاملات پر رونق بورس در هفته جاری به خاطر دو عرضه اولیه در دو روز ابتدایی هفته، بازار سرمایه این هفته را نیز در اکثر سهم ها با حالتی رکوردی و همراه با کاهش قیمت سپری کرد
با اتمام ساعات معاملات روز سه شنبه 89.08.25 شاخص بازار اول ( تالار اصلی ) با 6 واحد کاهش به رقم 15001 واحد رسید. همین وضعیت را در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) شاهد هستیم بطوریکه شاخص تالار فرعی در این روز با ثبت 70 واحد کاهش عدد 24309 واحد را تجربه کرد. شاخص کل نیز در روز جاری با 14 واحد افزایش به رقم 18021 واحد رسید.
گفتنی است ارزش کل معاملات این روز به رقم 3847 میلیارد ریال رسید.
همچنین در این روز مخابرات با 17 واحد افزایش شاخص، بیشترین تاثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل پالایش نفت اصفهان با 5 واحد کاهش، بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
علیرغم پیشبینی اکثر کارشناسان مبنی بر معاملات پر رونق بورس در هفته جاری به خاطر دو عرضه اولیه در دو روز ابتدایی هفته، بازار سرمایه این هفته را نیز در اکثر سهمها با حالتی رکوردی و همراه با کاهش قیمت سپری کرد بهگونهای که اگر سهام مخابرات را در محاسبه شاخص دخیل نکنیم در این هفته شاهد افت قیمت و رکود در معاملات اکثر سهمهای بازار بودیم.
به گزارش بورسنیوز، به غیر از سه سهم پست بانک، پالایش نفت تبریز و بیمه پارسیان که جوانترین سهمهای حال حاضر بورس هستند، تنها در نمادهای "خعتبار"، "وملت"، "لپارس" و "آکنتور" شاهد صفهای خرید میلیونی هستیم و در بقیه نمادها انگیزهای برای خرید سهم مشاهده نمیشود، بهگونهای که حجم معاملات به طرز فاحشی در سهام اکثر شرکتها کاهش یافته است و در سهمهای ارزنده نیز همانگونه که ذکر شده، کسی فروشنده نمیباشد. این مسأله که منجر به بالا رفتن ریسک نقدشوندگی در کل بورس اوراق بهادار تهران شده میتواند ناشی از چند عامل مهم باشد.
یکی از عوامل مهم و اثرگذار وضعیت مبهم طرح هدفمندی یارانهها و عدم اعلام زمان اجرای دقیق آن است که معامله گران را با سردرگمی و ناتوانی در پیشبینی آینده شرکتها روبه رو کرده است بهگونهای که هنوز حتی خود شرکتها نیز از تأثیر واقعی اجرای این طرح بر عملیات درونیشان بیاطلاع میباشند.
از دیگر عوامل اثر گذار میتوان بهرشد بیمحابا و عجیب بورس در نیمه اول سال اشاره کرد بهگونهای که بنابر نظر بسیاری از کارشناسان تمام شرکتها در شش ماهه نخست رشدهای قیمتی خود را به اصطلاح پیش خور کردند و رکود فعلی از قبل قابل پیشبینی و محتمل بوده است.
یک عامل مهم و بنیادی دیگر نیز کمبود سهام شناور آزاد اکثر قریب به اتفاق شرکتهاست در حالی که به موجب قانون تمامی شرکتهای حاضر در بورس ملزم به افزایش آن تا 20 درصد بوده و اخیراً نیز معافیتهای مالیاتی جدیدی برای شرکتهایی که این قانون را اجرا نمودهاند در نظر گرفته شده است. ولی شاید به علت عدم صرفه این معافیت نسبت به از دست دادن درصدی از سهام، اکثر سهامداران عمده در شرکتها حاضر به عملی کردن این قانون نشده اند. بنابراین این مسأله نیز از جمله عوامل اثرگذار بنیادی بر ریسک نقد شوندگی شرکتهاست.
در پایان برای اینکه رکود در معاملات بورس اوراق بهادار تهران را بهتر درک کنید توجه شما خوانندگان عزیز را به آمار زیر جلب مینماییم:
امروز تنها سهام 205 شرکت در بورس اوراق بهادار تهران معامله شد و در بقیه شرکتها خبری از معامله سهم نبود.
از این 205 شرکت تنها در 20 شرکت شاهد بیشتر از 100 معامله بودیم و در 21 شرکت تنها یک معامله طی سه ساعت مهلت معاملات امروز بازار سرمایه انجام شد. سهام 97 شرکت زیر 10 معامله و سهام 128 شرکت کمتر از 20 دفعه معامله شد. آماری که برای بورس اوراق بهادار تهران نزدیک به یک فاجعه است. زیرا در یک فروشگاه زنجیره ای ساده مواد غذایی نیز حجم و تعداد معاملات در یک روز بالاتر از بورس با عظمت اوراق بهادار تهران است.
بنابراین چیزی که در حال حاضر بورس کشور را آزار میدهد عدم نقدشوندگی خوب سهام اکثر شرکتهاست بهگونهای که گویی بورس تهران تنها برای چند سهم مشخص تعریف شده است و سهام بقیه شرکتها تنها نقش ویترینی خوش برو رو که کسی حتی دست به آن ها نزده و فقط مختص تماشا هستند را به خود گرفتهاند.