کد خبر: ۱۱۴۳۷۷
تاریخ انتشار : ۰۱ آذر ۱۳۸۹ - ۱۴:۵۹

دندان تیز جریان‌های اقتصادی مافیایی برای جداشدن ری از تهران

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: طرح جداسازی شهر ری، منطقه بیست شهرداری تهران در حالی توسط دولت مطرح و دنبال می‌شود که علیرغم مخالفت طیف وسیعی از کارشناسان و اعضای شورای شهر‌، آثار مختلف اجرای آن در زمینه‌های مختلف زیست محیطی‌، فرهنگی و اجتماعی‌، حاشیه‌نشینی و ساخت‌و ساز‌های غیرمجاز مورد با ابهامات متعددی روبه‌ر‌و است.

به گزارش «فردا»، با آنکه اهداف سیاسی به عنوان یکی از اصلی ترین انگیزه های طرح جدا سازی شهر ری از تهران مطرح شده است ولی نگرانی فزاینده در مورد سوء استفاده های احتمالی فرصت طلبان و برخی باندهای مافیایی زمین و مسکن از اراضی و زمین های ارزشمند این منطقه نکته ای است که نمی توان به آن بی‌توجه بود.

در حال حاضر که شهر ری جزء مناطق 22 گانه شهر تهران است، کلیه ساخت‌و‌سا‌ز‌ها، تغییر کاربری و حریم این قسمت از شهر تابع قوانین و طرح جامع شهر تهران قرار داشته و با وجود اراضی گسترده کشاورزی، مجاورت با مراکز صنعتی و جمعیت گسترده مهاجرین، مشخص نیست با خارج شدن شهر ری از محدوده پایتخت زمین‌های ارزشمند این منطقه چه سرنوشتی داشته و کنترل ساختوسازهای غیر مجاز چگونه اعمال خواهد شد.

فقط کافی است نگاهی به شهرهای حومه تهران نظیر شهریار، اسلامشهر، شهر قدس، پاکدشت، دودانگه و ... انداخته شود تا ببینیم بر سر باغ‌ها، زمین‌های کشاورزی و زراعی این مناطق چه آمده و چگونه بی‌قانونی و هرج و مرج از در و دیوار خانه‌ها و ساختمان‌های ساخته شده در آنها می‌بارد.

بحث حریم و موضوعات مرتبط با حاشیه شهر تهران‌، ساخت‌و‌ساز‌های غیرمجاز، تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی و باغات و در نهایت زمین خواری یکی از نگرانی‌های اصلی بحث جدا سازی شهر ری از پایتخت است که تأثیر آن بر محیط زیست به عنوان تنفسگاه شهر تهران قابل چشم‌پوشی نیست.

هم اکنون بسیاری از زمین خواران در انتظار نشسته اند تا زمین های واقع در حریم و اراضی کشاورزی را مورد تاخت و تاز خود قرار دهند که این موضوع با ایجاد مدیریت چند‌گانه و موازی و وجود ارگان‌های متعدد می‌تواند زمینه فعالیت این باند‌های مافیایی را ساده‌تر از قبل نماید و از این رو بی دلیل نیست که برخی جریان‌های اقتصادی مافیایی از همین الان برای اجرای طرح جداسازی شهر ری دندان تیز کرده‌اند.

حسن بیادی، نائب رئیس شورای شهر تهران در این خصوص تأکید کرده است: در پس هر تقسیم‌بندی در حاشیه و داخل شهر، زمین‌خواران وجود دارند و این موضوع، حریم را به‌طور جدی تهدید می‌کند. با ساخت وسازهای بی‌رویه و فروختن زمین های گرانبهای این منطقه دیگر چیزی از فضای سبز و زمین های کشاورزی شهر ری باقی نخواهد ماند.

او با اشاره به سوله سازی‌های زیادی که اخیرا در کهریزک انجام شده، خاطرنشان کرد: با این خیزی که برای کهریزک برداشته‌اند و سوله‌های بی‌رویه‌ای که در این منطقه ساخته شده، تا فضای سبز شهر ری را از بین نبرند، خیالشان آسوده نخواهد شد.

حسن بیادی خطاب به شورایاران منطقه ۲۰ گفته است: شورایاران از طرح جدا کردن شهر ری از تهران خوشحال نباشند، آنان می‌توانند در مورد تبعات جداسازی، از شوراهای شهر قدس، چهاردانگه و .... بپرسند چرا که با ساخت وسازهای بی‌رویه و فروختن زمین‌های گرانب‌های این منطقه، شهرداری‌های این شهرها با عدم درآمد روبرو شدند، نگذارید چنین بلایی بر سر شهر رای نیز بیاید.

سید‌صباح‌الدین متقی، مدیرکل حریم شهرداری تهران نیز در این خصوص یادآور می‌شود‌: هر نوع تقسیم‌بندی یک تهدید جدی برای حریم به‌حساب می‌آید چرا که ما در طول سالیان گذشته همواره با مشکلات متعددی در حریم تهران مواجه بودیم که این مشکلات نه‌تنها از بعد معماری و شهرسازی بلکه از ابعاد زیست‌محیطی و اجتماعی پایتخت را تحت‌تأثیر سوء قرار داده و امروز اگر ما شاهد توسعه نامتوازن ارضی در آن هستیم علتش بی‌توجهی به پیامدهای تقسیم‌بندی‌هایی بوده که به دلایلی چند صورت می‌گرفت و صورت می‌گیرد.

به گفته این مقام مسئول در شهرداری تهران، نخستین اتفاقی که در فرایند جداسازی بخش‌هایی از تهران به‌عنوان شهرستان می‌افتد این است که تعادل سیستم ساخت‌و‌ساز به هم می‌ریزد و شهرسازی براساس تصمیم‌های سلیقه‌ای که امروزه تهران را با بحران‌های آلودگی هوا و ترافیک مواجه کرده صورت می‌گیرد به طوری که ممکن است خطی که به‌عنوان حریم و هاله تنفسگاهی شهر انتخاب شده، توسط مدیریت شهری مجاور پروانه ساخت بگیرد و ساخت‌و‌سازهایی انجام شود که براساس طرح جامع نباید ایجاد می‌شد.

متقی خاطرنشان می‌کند: یکی از برنامه‌های مدیریت شهری در 4‌سال اخیر جلوگیری از ساخت و ساز در حریم بوده که این موضوع با جدیت پیگیری شده و امروزه با معضل زمین خواری در حریم به‌شدت برخورد می‌شود و این رویکرد که به حریم به‌عنوان یک کالای اقتصادی نگاه کنند مردود است. تهران از نظر بهره‌مندی از فضاها و امکانات تفریحی پایین‌تر از حد متوسط است و حریم، فرصتی برای رفع این کمبودها بوده و باید به‌عنوان هاله تنفسگاهی شهر به ایجاد فضاهای گردشگری و تفریحی اختصاص یابد.

این کارشناس حوزه معماری و شهرسازی با یادآوری تجربه تلخ اسلامشهر در این زمینه تصریح می کند: یکی از مخاطرات جدی، اسکان‌های غیررسمی در حریم شهرهاست که در تجربه اسلامشهر شاهد آن بودیم و عملا می‌بینیم که ناهنجاری‌هایی در آن، چه از بعد شهرسازی و چه از بعد اجتماعی به‌وجود آمده و تاخت‌و‌تاز متجاوزان به حریم و اسکان‌های غیررسمی یکی از مواردی است که نگرانی‌های ما را از عواقب تقسیم‌بندی عمیق‌تر می‌کند.

نگرانی از فعالیت باند‌های زمین خواری در شهر ری و حواشی و حریم مجاور آنقدر جدی است که در حال حاضر که هنوز طرح جداسازی شهر ری به اجرا در نیامده است‌، قیمت زمین و املاک در این منطقه با نوسان‌های قابل توجه همراه بوده و فروش زمین‌های کشاورزی منطقه حتی نگرانی مسئولین دولتی و فرمانداری شهر ری را نیز به دنبال داشته است تا آنجا که فرماندار شهر ری به صورت رسمی در مورد فروش زمین‌های کشاورزی هشدار داده است‌.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین