آفتابنیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: رییسجمهور سابق کشورمان با مروری مجدد بر مفهوم جمهوری موردنظر انقلاب مردم ایران، آن را میزان بودن رای مردم؛ یعنی برآمدن قدرت از اراده و رضایت مردم و مسئول بودن صاحبان قدرت در برابر مردم و مهار شدن قدرت با نهادهای مردمبنیاد و طبعا آزادی اندیشه و بیان و انتقاد معرفی کرد و با اشاره به فضای موجود، بهبود اوضاع را در گرو اطمینانبخشی به آیندهای دانست که در آن با انتخابات آزاد و سالم زمینه مشارکت همه گروهها و آحاد جامعه در عرصه سرنوشت فراهم آید.
به گزارش آفتاب، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی در دیدار با تعدادی از خانوادههای زندانیان سیاسی که بهمناسبت عید غدیرانجام شد، با اشاره به اینکه قرار بود این نشست مقارن با عید سعید غدیر صورت گیرد که به تاخیر افتاد، گفت: برای همه مومنان و آزادگان جهان و کمالجویان همیشه و همهجا غدیر است، زیرا غدیر تنها یک حادثه تاریخی نیست، بلکه جریان شکوهمندی است در کل تاریخ بشر.
وی ضمن تبریک این عید سعید به حاضرین در جلسه با بیان این که "انتظار داشتیم به مناسبت این عید و با الهام از روش و منش مولی امیرالمومنین(ع) شاهد آزادی همه زندانیان سیاسی حوادث اخیر باشیم"، تصریح کرد: این افراد را نوعا میشناسم؛ علاقهمند به انقلاب و ایران و هرکدام در جای خود منشا خدماتی بودهاند که روا نبود با آنان اینگونه رفتار شود.
خاتمی با تاکید بر این که آزادی آنان میتوانست فضای آکنده از کینتوزی و تهمت و بدبینی را تلطیف کند، گفت: البته بیش از آن انتظار ما این بوده و هست که از فضای تهدید و محدودیت به فضای امن و آزاد که مبنای رفتار همگان بهخصوص حکومت؛ "قانون اساسی" باشد گذر کنیم.
وی با تاکید بر این که بهبود اوضاع در گرو اطمینانبخشی به آیندهای است که در آن با انتخابات آزاد و سالم زمینه مشارکت همه گروه ها و آحاد جامعه در عرصه سرنوشت فراهم آید، از شرایط مذکور به عنوان عاملی که دلها را به هم نزدیکتر میکند، نام برد و افزود: در این شرایط همگان در برابر تهدیدهای درونی و بیرونی در خدمت جامعه و کشور خواهندبود، زیرا انقلاب متعلق به همه است نه گروه و جریان خاص.
رییس بنیاد باران در ادامه سخنان خود به وجهه دیگر ارتباط غدیر با ایران و انقلاب اسلامی پرداخت و گفت: غدیر اما با ایران از یک جهت و با انقلاب اسلامی از جهتی دیگر ارتباط محکم دارد؛ ایران که از جباریت و ستم و تحقیر بهستوه آمده بود، اسلام را در چهره و روش و منش امیرالمونین و خاندان پیامبر یافت. اسلامی ضد استیلاطلبی؛ تبعیض و اسلام عدالتخواه و آزادیطلب که به کرامت و حرمت خدایی انسان تاکید داشت.
وی با بیان این که عشق و محبت به مولی اختصاص به شیعیان ندارد، ادامه داد: گرچه شیعیان علاوه بر محبت دل در گرو ولایت مولی دارند ولی همه اقشار ایرانی اعم از شیعه و سنی و غیرمسلمان در محبت نسبت به امام علی مشترکند؛ امری که مهمترین پایه وحدت و انسجام ملی ما میتواند باشد.
رییسجمهور سابق کشورمان با یادآوری این که انقلاب ما نیز از آبشخور غدیر آبیاری شد، خاطرنشان کرد: امام بزرگوارمان که تربیت شده مکتب اهل بیت بود در انقلاب با الهام از پیامبر(ص) و علی(ع) پیشنهاد جمهوری اسلامی را داد و فرمود جمهوری به همان معنا که در جهان هست.
وی "جمهوری" را حاکمیت مردم بر سرنوشت معرفی کرد و افزود: جمهوری یعنی میزان بودن رای مردم یعنی برآمدن قدرت از اراده و رضایت مردم و مسئول بودن صاحبان قدرت در برابر مردم و مهار شدن قدرت با نهادهای مردمبنیاد و طبعا آزادی اندیشه و بیان و انتقاد در آن؛ علاوهبر اینها حاکمیت ارزشهای الهی بر جامعه و بهطور خاص در معرفی الگو؛ حکومت امام علی را نام بردند.
رییس بنیاد باران همچنین خاطرنشان کرد: بشریت با گذر از دورههای هولناک استبداد و ستم و بیعدالتی و تبعیض دست کم به لحاظ نظری و با پرداخت هزینه فراوان به این نتیجه رسید که مردمسالاری و جمهوریت نظام مردمیتر را پدید میآورد و انقلاب ما هم پیشنهاد جمهوری اسلامی را داشت.
وی که از امام علی (ع) به عنوان اولین کسی است که از "حق مردم و وظیفه حکومت" سخن میگفت نام برد، خاطرنشان کرد: امام علی (ع) زمانی این مسأله را مطرح کرد که حاکمان هیچ مسئولیتی را نمیپذیرفتند و همهچیز و همه کاری را حق خود میدانستند و مردم نیز فقط وظیفه تسلیم و پیروی محض داشتند؛ علی(ع) از "حق مردم و وظیفه حکومت" سخن میگوید.
وی در ادامه با استناد به یکی از فرمایشات امام علی (ع) {تعليمکم کيلا تجهلو، و تاديبکم کيما تعلموا} که در آن بر آگاهی بخشیدن به جامعه تاکید شده بود، افزود: مردم حق دارند آگاه باشند و از ورطه جهل و غفلت و بیسوادی رهایی یابند. حق دارند به ادب الهی تربیت شوند تا آگاه و خود آگاه باشند قدر خود را بدانند و دریابند که در چه جایگاهی قرار دارند و نیز شکوفا کردن اداره و اقتصاد جامعه توام با عدالت.
وی "حق جامعه" از نظر امام علی (ع) را آگاهی؛ خودآگاهی، آزادی، کرامت، شخصیت مستقل و بر خورداری عادلانه از همه مزایای زندگی معرفی کرد و یادآور شد: اما حق حکومت که مستلزم وظیفه مردم است عبارتست از: وفاء به عهد و پیمان میان حاکم و مردم و پایبندی به بیعت؛ نصیحت و خیرخواهی نسبت به حکومت از سوی مردم و آزادی انتقاد و حتی اعتراض؛ انتقاد صحیح و تکاملبخش و نیز حرکت در چارچوب موازین نظامپذیری قانونی و پرهیز از هرج و خودسری.
رئیس بنیاد باران همچنین خاطرنشان کرد: میبینید که آنچه در دنیای امروز به عنوان یک حق مسلم پذیرفته شده است یعنی آزادی بیان؛ انتقاد و اعتراض در کلام امام علی(ع)به عنوان یک وظیفه مطرح شده است. یعنی حکومت حق دارد که مورد نصیحت و انتقاد صحیح جامعه قرار گیرد و یکایک افراد جامعه و نهادها و گروهها وظیفه روشنگری و انتقاد و اعتراض صحیح دارند.
رئیسجمهور سابق کشورمان با تاکید بر این که امام(ره) نیز مردم را به آزادی بیان و نقد و انتقاد در برابر قدرت تشجیع میکند و دلیری میبخشد، افزود: انقلاب اسلامی نیز بر این پایه شکل گرفت و پیروز شد و ما نیز جمهوری اسلامی را چنین میخواستیم و میخواهیم بر آن پایبندیم و به اخلاق و معنویت و ارزشهای اسلامی و انسانی بهخصوص در مورد حاکمان که صاحب قدرتند اعتقاد داریم و اگر اینها نباشد قدرت به وادی فساد میافتد.
وی خاطرنشان کرد: در ورای هیاهوها؛ اتهام های ناروا و بد اخلاقیها از یکسو و ایجاد محدودیتها برای افراد و گروهها از سوی دیگر چندان مشکل نیست که دریابیم چه کسانی در "خط امام علی(ع)"؛ "خط امام خمینی" و "دلبسته به انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی" هستند و چه کسانی "در خلاف جهت" حرکت و اقدام میکنند!؟ قضاوت جامعه و تاریخ هم روشن است.
سید محمد خاتمی در ادامه با مروری به توصیه قرآن مبنیبر این که "استعینو بالصبر و الصلوه"تصریح کرد: شما عزیزان را به این توصیه قرآنی سفارش میکنم؛ انسانهایی که هدف والا دارند و به خدا ایمان آوردهاند وجوهر انسانی خود را پاس میدارند، در برابر مشکلات از پا در نمیآیند و مایوس نمیشوند، بلکه بدون وادادگی مشکلات را با "صبر" که مصداق بارز آن "روزه" است و "دعا" که مصداق بارز آن "نماز" است و بهطور کلی با "ذکر" و"یاد خدا" و با "تسلط بر خویشتن" راه خود را ادامه میدهند.
رییسجمهور سابق کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: انشالله راه همه ما و شما راه سربلندی اسلام و ایران و تاکید بر ملاکها و میزانهایی است که نظام و انقلاب ما خواستار آن بوده و هست و میباشد و اصلاح راهکارها و راهبردها را در درون نظام و با تکیه بر موازین خود نظام و بهخصوص شیوه و روشی که از مولی امیرالمونین یافتهایم و با احترام به خواست تاریخی ملت شریف ایران را وظیفه خود میدانیم.
سید محمد خاتمی همچنین افزود: امیدواریم شاهد نزدیکی بیشتر دلها به یکدیگر و گذر از وضعیت ناگواری که بزرگترین لطمهاش به اصل نظام و کشور است باشیم؛ ان شالله.
در آغاز این دیدار؛ حاضرین در جلسه ضمن تشریح آخرین وضعیت عزیزان دربند خود به بیان دیدگاهها و نظرات خود در زمینههای گوناگون پرداختند و تقاضای خود را نسبت به تامین حقوق قانونی و انسانی و اسلامی زندانیان که بارها به مراجع ذیربط نیز منتقل کردهاند نیز مطرح کردند و خواستار عملی شدن آنها شدند.
دوم اینکه انتقادسازنده از حکومت یا دولت خوبه و چارهسازه اما مخالفت با حکومت و زدن ریشه نظام اسلامی و مخالفت با اصل ولایت فقیه یه موضوع کاملاً متفاوت با موضوع انتقاده که فعلاً آقایون .. محترم موضوع دوم را در قالب انتقاد مطرح کردند و می کنند.
سوم اینکه خاتمی مشخص نکرده منظور از زندانیان سیاسی چه کسایند؟لابد منظور ایشون همون دلسوزانیند که به خیابون ریختند و مسجد آتیش زدند و آدم کشتند و با دلائل محکمه پسند!! به اغتشاشات دامن زدند.
چهارم اینکه عزیزان دستاندرکار آفتاب، از حلوا حلوا کردن دهن شیرین نمیشه. شما هر چی هم دست و پا بزنید از اتهامات خاتمی و دوستان ایشون کاسته نمیشه. مگر اینکه ... .انشاءا...