آفتابنیوز : سيدمحمد خاتمي، رئيس جمهوري با انتقاد از كساني كه دولت را به زمينه سازي بيديني و رواج ولنگاري متهم ميكنند در هجدهمين جشنواره بينالمللي خوارزمي در سالن اجلاس سران گفت: اين نافي مردمسالاري است و قرائتي اين چنيني از دين نه تنها با مردمسالاري ناسازگار است، بلكه براي مردم هم هيچ حقي قائل نيست، به سادگي دروغ ميگويد، تهمت ميزند و فرمان قتل ميدهد.
رئيس جمهوري با اشاره به مردمسالاري كه گفتمان رايج و غالب امروز جامعه است اعلام كرد: مردمسالاري به سادگي به دست نميآيد و يك كالاي وارداتي هم نيست، بلكه متكي بر هويت، سابقه تاريخي و فرهنگي يك ملت است كه تا در عمق جان جامعه نفوذ نكند، بهصورت يك فرهنگ در جامعه در نميآيد.
وي در ادامه سخنانش محكمترين اساس هويت جامعه را در پيوند با دموكراسي دانست و افزود: صدور دموكراسي از يك كشور با سابقه و پيشينه تاريخي و مدني متفاوت به كشوري ديگر به همان اندازه در نزد اهل نظر نادرست و نابخردانه است كه ادعا شود در دل شب آفتاب عالمتاب در آسمان ميدرخشد.
رئيس شوراي عالي انقلاب فرهنگي رابطه سازنده ميان دولت و مردم را اساس پيشرفت و توسعه دانست و گفت: دليل اين كه دولت در اين سال ها بر مردمسالاري ديني اصرار ميورزيد اين است كه دموكراسي را بيگانه از دين و دين را بدون دموكراسي تحققپذير نميداند و نگاهي غير از مردمسالاري دينيپنداري غيرواقعي است.
خاتمي با تأكيد بر جلوگيري از نگاه واپسمانده به دين گفت طالبان و القاعده تبلور قرائت واپسمانده از دين هستند.
آنچه در چهرههاي اين گروه تجلي يافته به قدرتمندان بهانه تاخت و تاز قدرتمندانه به دنياي اسلام را داده و موجب عقب ماندگي اسلام و ترويج فرهنگ خشونت، ترور شده است.
وي به شكلگيري دو حركت در جهان اسلام اشاره كرد و افزود: معتقدم كه دو حركت اسلام مردمگرا و خواستار پيشرفت و اسلام واپسگرا، مرتجع و تروريست پرور در جهان اسلام شكل گرفته است، كه بدون شك آينده دنياي اسلام از آن اسلامي است كه با معيارهاي آزادي، استقلال و پيشرفت سازگار باشد.
خاتمي: در ادامه از خوارزمي بهعنوان يكي از هزاران ستاره درخشان آسمان علم و فرهنگ ايران ياد كرد و گفت: ترجمه آثار خوارزمي تأثير شاياني در تحول علمي در غرب داشته كه مايه مباهات است. خاتمي از كساني كه دولت را به رواج ولنگاري متهم ميكنند انتقاد كرد.
رییس جمهوری خطاب به آحاد ملت ایران و به ویژه نخبگان کشور گفت: در وضعیتی در تاریخ علمی، صنعتی و فناوری قرار گرفته ایم که دیگر زمان سخن گفتن از اهمیت پیشرفت و توسعه علم گذشته است و باید برای این مهم گام های اساسی برداریم.
رئيس قوه مجريه اظهار داشت : بايد با نگاه به آينده و درك مقتضيات زمان و شناخت تهديدها و فرصتهااقدام عملى در عرصه توسعه علمى كشور صورت پذيرد.
خاتمى يكى از مهمترين محورهاى برنامه سوم توسعه را توسعه علمى و فرهنگى كشور دانست و گفت : تحقق اهداف برنامه سوم و برنامه هايى كه پس از آن ارائه ميشود، جز با مشاركت آزادانه مردم به خصوص نخبگان و صاحبان سلايق مختلف در عرصه سرنوشت و تامين لوازم اين مشاركت ممكن نيست.
رئيس جمهورى گفت: اهداف برنامه ها همچنين جز با حضور و برترى بخش خصوصى در تمامى حوزه ها دست يافتنى نيست.
وى به اقدامات انجام شده در برنامه سوم توسعه در خصوص توسعه علمي اشاره كرد و گفت: تحول ساختارى در نظام علمى، پژوهشى و فناورى، تمركززدايى و افزايش اختيارات دستگاهها و موسسات آموزش عالى، ايجاد هماهنگى ميان برنامه هاى آموزشى و نيازهاى كشور و سرمايه گذارى در دانشگاههاى نوين از جمله اين اقدامات است.
رئيس جمهورى به گامهاى برداشته شده از طرف دولت در عرصه توسعه علوم جديد از جمله آى تى (IT)، آى سى تى، بايو تكنولوژى و نانو تكنولوژى اشاره كرد و گفت : تلاشها در اين زمينه ها همچنان ادامه خواهد يافت و توقف آن با هر دولت و سليقه اى كه روى كار آيد، امكان پذير نيست.
وى از بهبود هرم هيأتهاى علمى و شاخص استاد به دانشجو و گسترش حوزه هاى فناوريهاى نوين و ايجاد پاركهاى فناورى و تحقيقاتى، افزايش سهم ايران در فرآيند توليد علم و رشد شاخصهاى توليدات فرهنگى به ويژه در عرصه كتب علمى و معارف به عنوان ديگر دستاوردهاى برنامه سوم توسعه نام برد و نقش جشنواره خوارزمى را در نهادينه كردن امر تحقيق و پژوهش در جامعه حائز اهميت دانست.
وى همچنين به اهميت برگزارى جشنواره خوارزمى در بخش دانش آموزان اشاره كرد و گفت : در اولين دوره جشنواره خوارزمى در بخش دانش آموزان تنها يكصد طرح تحقيقاتى مطرح شد، در حالى كه اين رقم در آخرين جشنواره به چند هزار طرح افزايش يافت.
رئيس جمهورى گفت : جشنواره خوارزمى ميتواند حركت جديدى را به منظورجهت بخشيدن به فعاليتهاى پژوهشى در دستور كار خود قرار دهد.
رئيس شورايعالى انقلاب فرهنگى پيشنهاد كرد به منظور ارتقاء تحقيق و پژوهش باشگاه برگزيدگان جشنواره بين المللى خوارزمى تشكيل شود.
وى از جعفر توفيقى و مسعود پزشكيان وزيران علوم ، تحقيقات و فناورى و بهداشت ، درمان و آموزش پزشكى خواست تا در ماههاى باقيمانده از عمر اين دولت در اين زمينه حركت كنند.