آفتابنیوز : آفتاب: کمیسیون اروپا در گزارش سالیانه خود درباره روند پیوستن کشورهای درخواست کننده به اتحادیه اروپا ضمن بررسی شرایط یک به یک آنها بار دیگر ترکیه را با موضوع قبرس تحت فشار قرار داده است.
کمیسیون اروپا اخیرا درخصوص روند تحولات گسترش اتحادیه اروپا و وضعیت کشورهایی که مذاکرات الحاق آنها ادامه دارد و کشورهایی که درخواست نامزدی خود را ارائه نمودهاند، گزارش سالیانه خود را منتشر نموده است.
محورهای اصلی این گزارش 75 صفحهای که وضعیت روند الحاق کشورها را ارائه نموده به شرح ذیل میباشد:
آلبانی: براساس گزارش کمیسیون اروپا، آلبانی که قبلا نامزدی خود را به اتحادیه اروپا ارائه کرده از شرایط شروع مذاکرات برخوردار نمیباشد و کمیسیون اروپا جواب منفی خود را به این کشور به دلیل عدم همکاری دولت با گروههای سیاسی مخالف اعلام داشت.
مونته نگرو: کمیسیون اروپایی مونتهنگرو را به عنوان کشور نامزد معرفی مینماید، اما بهدلیل شرایط و مشکلات ناشی از فساد اداری در کشور، روند مذاکرات الحاقی با آن فعلا آغاز نمیگردد.
کرواسی: با توجه به روند جاری مذاکرات الحاق این کشور با کمیسیون اروپا پیشبینی میگردد مذاکرات با کرواسی در سال 2011 به پایان برسد و سپس مراحل الحاق آن وارد روندهای بعدی گردد.
در گزارش کمیسیون آمده است: کرواسی در زمینه سیاسی همچنان باید اصلاحاتی را به عمل آورد. همچنین اصلاحاتی در بخشهای دادگستری، حمایت از اقلیتهای قومی، مبارزه با فساد اداری و جرائم، آزادی مطبوعات (برداشتن فشارهای موجود علیه ناشرین و خبرنگاران) ارائه تضمین بازگشت آوارگان و محاکمه جنایتکاران جنگی باید اجراء گردد.
کمیسیون اروپا در گزارش خود از همکاری خوب زاگرب با دیوان دادگستری بینالمللی در محاکمه جنایتکاران جنگی یوگوسلاوی سابق تقدیر نموده و خواهان ادامه این همکاریها و ارائه مدارک درخواستی از سوی دولت کرواسی به دیوان دادگستری بینالمللی گردیده است. در زمینه اقتصادی نیز کمیسیون خواهان اجرای گسترده اقتصاد آزاد بر مبنای معیارها و شاخصهای اتحادیه اروپا و در بخش صنایع فولاد کمیسیون خواهان بازنگری برنامه ملی کشور در راستای مقررات اتحادیه اروپا شده است.
بوسنی و هرزه گوین: در گزارش کمیسیون تاکید شده تا زمانی که رهبران سیاسی این کشور به صورت متحد و یکپارچه تصمیم بر وحدت با اتحادیه اروپا را مورد تائید قرار ندهند، این کشور نمیتواند در راه پیوستن به اتحادیه گام بردارد.
مقدونیه: از نظر فنی و تکنیکی آمادگی شروع مذاکرات الحاق با کمیسیون اروپا را دارد، اما بهدلیل عدم حل اختلاف خود با یونان برسرنام کشور همچنان برای شروع مذاکرات الحاق مانع وجود دارد.
صربستان: در این گزارش از اقدامات سازنده این کشور جهت اصلاحات و تعامل با همسایگان خود (بوسنی و کوزوو) تقدیر شده و تاکید گردیده که جهت رسیدن به شرایط مورد نظر باید راه زیادی را طی نماید.
کوزوو: گزارش مذکور روند اصلاحات در این کشور را جهت کسب شرایط نامزدی، از یک روند کند نامبرده که سرعت بخشیدن به آن مورد نیاز است.
ایسلند: از شرایط مناسب جهت برپایی مذاکرات الحاق برخوردار میباشد و روند مذاکرات با این کشور بهزودی آغاز خواهد گردید.
ترکیه: از آنکارا خواسته شده که تعهدات خود نسبت به پروتکل اتحادیه گمرکی درقبال قبرس را اجراء نماید و تاکید گردیده که درصورت امتناع ترکیه از گشودن بنادر و فرودگاههای خود بر روی قبرس، کمیسیون از کشورهای عضو میخواهد که 8 سرفصل مذاکره شده با این کشور را که از دسامبر 2006 به حالت تعلیق درآمده همچنان به همین حالت باقی بماند.
در گزارش کمیسیون از تغییرات قانون اساسی ترکیه و اجرای همهپرسی دراین زمینه استقبال گردیده و آن را در راستای پیشرفت اصلاحات در بخشهایی مانند دادگستری و حقوق بنیادین مورد اشاره قرار داده و کلیه اصلاحات را مطابق با معیارهای اتحادیه اروپایی نام برده است. لیکن گشودن دربهای دمکراسی برروی اقلیت کردهای این کشور هنوز در حد انتظارات اتحادیه اروپا قرار ندارد.
در زمینه حقوق بشر و رعایت حقوق اقلیتها در گزارش اشاره گردیده که اقداماتی در این زمینه انجام گرفته است از جمله آزادی انجمنها، حقوق زنان، کودکان و حقوق فرهنگی اما اقدامات برجستهتری درزمینه آزادی بیان و آزادی ادیان باید انجام پذیرد.
در بخشی از گزارش کمیسیون اروپا در زمینه سیاست خارجی و دفاعی ترکیه در راستای سیاستهای اتحادیه اروپایی آمده است: سیاستهای این کشور در برخی موارد همسو با اتحادیه اروپایی قرار ندارد از جمله رای ترکیه در شورای امنیت درخصوص قطعنامه تحریمها علیه ایران.