آفتابنیوز : آفتاب: سولژنیتسین، نویسنده روسی برنده نوبل ادبیات چند ماه پیش از مرگش ادعا کرده بود ولادیمیر پوتین «روسیه» را دوباره کشف کرده است.
الکساندر سولژنیتسین چهار ماه پیش از مرگش بهطور رسمی از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور وقت پیشین تمجید کرده و مدعی شده بود او بهتر از بوریس یلتسین و میخائیل گورباچف دو رئیسجمهور پیشین روسیه این کشور را اداره کرد.
ویلیام برنز، سفیر آمریکا آوریل سال 2008 با این نویسنده در خانه ییلاقی او در مسکو دیدار کرد. او بعدا خبر این نشست و برداشتش از این نویسنده را برای واشنگتن مخابره کرد. سولژنیتسین از سال 1974 تا 20 سال بعد از آن در تبعید به سر میبرد.
برنز در این گزارش که توسط ویکیلیکس منتشر شده است نوشته: «حال سولژنیتسین که در ماه دسامبر 90 ساله میشود روز به روز بدتر میشود. سکته موجب شده دست چپش فلج شود، اما انرژی افسانهای او کاهش نیافته است. او هشیار است و واضح سخن میگوید و متن گفتوگو نشان میدهد کاملا از مسائل روز مطلع است.»
سفیر آمریکا در ادامه نوشته است: «ناتالیا، همسر سولژنیتسین هم حضور داشت و با دقت صحبتها را دنبال میکرد و هرگاه با شوهرش اختلاف نظر داشت به راحتی آن را بیان میکرد.»
به گفته برنز نگاه این نویسنده به یلتسین و گورباچف تیره و تار بوده، «سولژنیتسین دوران ریاست جمهوری هشت ساله پوتین را با زمان ریاست یلتسین و گورباچف مقایسه کرد، او با دفاع از پوتین گفت دوران ریاست جمهوری این دو نفر بر صدمات حکومت 70 ساله کمونیستها افزود. به نظر این نویسنده در دوران ریاست جمهوری پوتین، روسیه آنچه «روسیه» واقعی است دوباره کشف کرد.»
البته تمجید این نویسنده از پوتین بی قید وشرط نبوده است. او هم معترف است که «مشکلات بسیاری» سر جای خود باقی ماندهاند، به ویژه فاصله روز افزون بین فقرا و ثروتمندان جامعه روسیه. او همچنین با لغو قانون انتخاب دولتمردان از طریق رایگیری از سوی پوتین مخالف بود.
سولژنیتسین دیمیتری مدودف، رئیس جمهور فعلی روسیه را «مرد جوان و خوب» توصیف کرده. هرچند نویسنده با او ملاقات نداشته اما «حدس میزند برای بازسازی صدمات وارد شده به روسیه در دوران شوروی کار سختی در پیش دارد.»
دشمنی سولژنیتسین با رژیم شوروی سابق امری آشکار بوده، برنز در بخشی از گزارش خود نوشته نگرانی نویسنده از این بوده که «جوانان روسیه از خطرات کمونیسم شوروی درک کاملی نداشته باشند.» نظامی که به قول نویسنده «ناقص» است.
این گزارش چنین پایان میگیرد: «سولژنیتسین بطور فعال روزنامهها را دنبال میکند و بهروز بودن صحبتهایش شاهدی بر این ادعا هستند.»
رمانهای «مجمع الجزایر گولاگ» و «یک روز از زندگی ایوان دنیسویچ» از شاهکارهای آلکساندر سولژنیتسین، برنده نوبل ادبیات سال 1970 هستند که هر دو به فارسی ترجمه شدهاند.