کد خبر: ۱۱۵۶۹
تاریخ انتشار : ۱۳ شهريور ۱۳۸۴ - ۰۹:۵۲

ایران و حق هسته ای کشورهای در حال توسعه

آفتاب‌‌نیوز : پاسخ ایران به این سوال،مثبت است و اعضای جنبش عدم تعهد(موسوم به نم) هم با آن موافقند. سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان ،این حق را انکار نمی کنند اما معتقدند تهران باید در مقابل تعهد اروپا به ساخت نیروگاههای هسته ای برای ایران و گسترش روابط تجاری با این کشور،از حق خود صرفنظر کند.در نتیجه،وقتی دور آخر مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی آغاز شد،طرفین به بن بست رسیدند. 

اروپاییها که می خواستند مطمئن شوند آمریکا تلاش دیپلماتیک آنها را خراب نخواهد کرد،سعی کردند واشنگتن را از این برنامه ها آگاه سازند.اما در مقابل ،اروپا به مواضع ایران توجه چندانی نکرد.

ایرانیها به ارائه تضمین های امنیتی به اروپا در خصوص استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای سوق داده شدند و در ماه مارس هم پیشنهادی را مبنی بر نظارت و کنترل دقیق آژانس بر تأسیسات ایران ارائه کردند.پیشنهاد آنها شرایطی فراتر از پروتکل الحاقی معاهده NPT را در بر می گرفت.اما اروپاییها این پیشنهاد را دریافت کردند بدون آنکه به طور رسمی آن را بپذیرند. 

چارچوب موافقتنامه طولانی مدت که از سوی اروپا در اوایل ماه اوت میلادی به ایران ارائه شد، حاکی از ارائه مشوقهای اقتصادی و ساخت نیروگاههای هسته ای تولید برق در ایران بود اما به شرطی که ایران از معاهده NPT خارج نشود. 

ایران این پیشنهاد را رد کرد و فعالیتهای اصفهان را از سرگرفت.در همان زمان،اروپا تهدید کرد که پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع می دهد اما این تهدید کاملا توخالی بود زیرا فقط شورای حکام می تواند چنین کاری را انجام دهد. 

در جریان جلسه اضطراری شورای حکام در وین،اروپاییها دریافتند که از حامیان زیادی در میان شورای حکام برخوردار نیستند. در این میان،سه کشور اروپایی درک نکردند که تنها عاملی که ممکن است باعث ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت شود،نقض رژیم بین المللی منع گسترش هسته ای است. 

حتی بعدها که آژانس بین المللی انرژی اتمی تأکید کرد منشا آلودگی های اورانیوم یافت شده روی تجهیزات هسته ای ایران. خارجی بوده است، امریکا باز هم از موضع خود کوتاه نیامد و این موضع را جدی نگرفت. اما پانزده عضو متعلق به جنبش عدم تعهد در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی می دانستند که حقیقت چیز دیگری است. در میان اعضای نم، کشورهایی مانند برزیل، هند، اندونزی و افریقای جنوبی هم دیده می شدند. 

در جریان نشست اضطراری شورای حکام، نماینده گروه نم بر موضع جنبش عدم تعهد مبنی بر وجود حق غیر قابل انکار استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز تاکید کرد و این همان هدف اولیه ای است که آژانس بین المللی انرژی اتمی برای تامین آن در سال 1953 میلادی تاسیس شد. 

در این شرایط، ایران به عنوان سمبل کشورهای در حال توسعه رخ نمود که شجاعت و توانایی لازم برای مقابله با غرب را دارد. همین موضع ایران، موجب شدکه اعضای نم در شورای حکام از گزارش محدودیتهای اعمال شده بر ایران در عرصه هسته ای  هراس پیدا کنند. 

به همین جهت است که علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران هم خواهان مشارکت فعال اعضای جنبش عدم تعهد در مذاکرات اروپا با ایران شده است. 

این شرایط، برای امریکا و سه کشور اروپایی بسیار گران تمام خواهد شد. کاملا واضح است که افزایش فشارها بر تهران، موجب افزایش شکاف میان کشورهای غربی و کشورهای در حال توسعه می شود.


بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین