کد خبر: ۱۱۷۱۵۴
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۸۹ - ۰۲:۰۰

زلزله خاموش در کمین بخش کشاورزی

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک کارشناس زراعت با تاکید بر این که با بحران کم آبی روبه‌رو هستیم، اضافه کرد:‌ مسأله میزان کاهش بارندگی وکم آبی بسیار اهمیت دارد و لازم است که مسئولان به صورت اورژانسی به این موضوع توجه کنند. 

دکتر محمدحسین فارسی اظهار کرد: ‌توجه به آمار هواشناسی خراسان بزرگ طی 50 سال گذشته نشان می‌دهد تا سال 1356 متوسط بارندگی در مشهد 260 میلی متر بوده است اما از حدود 32 سال گذشته میزان بارندگی کاهش یافته و از سیر نزولی برخوردار شده است. 

وی افزود: با اطمینان بیش از 99 درصد مطمئن هستیم که طی 30 سال گذشته سالانه به‌طور متوسط 2.5 میلی متر از میزان بارندگی‌ها کم شده است. 

این کارشناس با بیان اینکه اکنون متوسط بارندگی در مشهد 170 میلی متر است، خاطرنشان کرد: ‌عوامل متعددی مانند تغییرات محیطی، گازهای گلخانه‌ای و ... در کاهش میزان بارندگی تاثیرگذارند که خارج از کنترل ما هستند. 

این کارشناس زراعت با اشاره به اینکه به موازات کاهش میزان بارندگی‌ها از آب‌های زیر زمینی استفاده کرده‌ایم، خاطرنشان کرد: ‌نباید به مساله کم آبی به صورت موردی توجه کنیم و تنها در سال‌هایی که میزان بارندگی کاهش می‌یابد و خطر بروز خشکسالی وجود دارد اقدام به تشکیل کمیته‌های مقابله با خشکسالی کنیم و به این بخش بودجه اختصاص دهیم. 

فارسی با بیان اینکه روند کم آبی ادامه دارد و ایران به سمت خشکی پیش می‌رود، خاطرنشان کرد:‌ باید منابع آبی موجود را مدیریت کرد. 

فارسی گفت: اگرچه زمانی گفته می‌شد محور توسعه کشاورزی است، اما محور توسعه آب است و اگر آب نباشد هیچ چیز وجود نخواهد داشت و تعجب می‌کنم چرا مسوولان تاکنون به فکر این موضوع نیافتاده‌اند. 

این کارشناس زراعت با بیان اینکه 70 الی 80 درصد آب موجود در کشور در بخش کشاورزی مصرف می‌شود، تصریح کرد: کشت گندم با عملکرد دو سانتیمتر در هکتار به صرفه نیست و اگر هزینه‌ی تولید آب را حساب کنیم بیشتر از ارزش گندم می‌شود بنابراین باید به سمت افزایش عملکرد در واحد سطح پیش برویم و روش‌های زراعی را اصلاح کنیم. 

وی با تاکید بر این که امکان تولید بسیاری از محصولات کشاورزی به روش گلخانه‌ای وجود دارد، تصریح کرد: در یک گلخانه هزار متری می‌توانیم برابر با نیاز یک سال کشور گوجه برداشت کنیم این در حالی است که در کشت مزرعه از هر هکتار تنها 35 تن گوجه حاصل می‌شود. 

فارسی با بیان این که باید به سراغ آبیاری‌های کنترل شده برویم، تصریح کرد:‌ راندمان مصرف آب در کشاورزی را باید به 70 درصد برسانیم. 

این کارشناس زراعت با بیان اینکه هدر رفت آب در روش تولید محصولات گلخانه‌ای حداقل است، خاطر نشان کرد: منابع آبی رو به کاهش است و کشاورزان به احداث چاه در مزارع روی آورده‌اند.
فارسی با اشاره به این‌که روند خشکی از زابل شروع شده و به شمال کشور رسیده است، خاطرنشان کرد: ‌نسبت به مقابله با این امر دیر اقدام کرده‌ایم و باید هر چه سریع‌تر جلوی هدر رفت آب را بگیریم. 

به گفته او از زاهدان به سمت زابل یک چاه فعال وجود ندارد این در حالی است که زمانی غله ایران از سیستان و بلوچستان تامین می‌شد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین