آفتابنیوز : آفتاب: تاریخ - پوراندخت (دختر خسرو پرویز)، یکی از دو بانویی که بر ایران حکومت کردند.
پوراندخت، شاه ساسانی که زمان رسیدن به حکومت سیاست خارجی و داخلی تازهای را در پیش گرفته بود تا امپراتوری ایران را نجات دهد، 30 دسامبر سال 630 میلادی (طبق برخی تواریخ: 29 دسامبر آن سال) با دولت روم شرقی قرارداد تازه صلح امضاء کرد تا فرصت یابد دست به اصلاحات داخلی بزند.
پوراندخت (دختر خسرو پرویز)، یکی از دو بانویی که بر ایران حکومت کردندمی دانست که ایرانیان از جامعه طبقاتی که به آنان تحمیل شده بود شدیدا ناراضی هستند، قضات از عدالت و انصاف دور شدهاند و سران ایالتها برای خود اختیارات تازه خلق کرده و حتی سکه ضرب کردهاند. برای حل این مسائل بود که پوراندخت با روم شرقی (بیزانس) قرارداد صلح امضاء کرد.
او دستور رعایت عدالت، بخشودن مالیات عقب افتاده، لغو امتیازهای ناشی از برتریهای طبقاتی و اختیارات اضافی فرمانداران را داده و سکه ملی واحد ضرب کرده بود.
به نوشته مورخان اروپایی، پوراندخت که شاهی باتدبیر بود حمله اعراب از حجاز به قلمرو ایران را پیشبینی کرده و به فرماندهان ارتش اندرز داده بود که اختلافات داخلی را کنار بگذارند و آماده مقابله باشند.
وی اسپهبد رستم فرخزاد را سمت فرماندهی ارتش داد. مسلمانان تا آن زمان بر سراسر جزیرة العرب مسلط شده بودند. با وجود تصمیمات اصلاحی متعدد، حکومت پوراندخت هم، مانند سایر جانشینان خسرو پرویز دولتی مستعجل بود و اختلافات داخلی و نزاع بر سر قدرت در تیسفون ادامه یافت و ....