آفتابنیوز : آفتاب: با اینکه از حدود ۲۰۰ روز پیش تاکنون گزارش جدیدی از وضعیت نرخ بیکاری و کارجویان کشور ارائه نشده است، اما اشتغال همچنان در فهرست اصلی نیازمندیهای خانوادهها قرار دارد.
موضوع مربوط به وضعیت بیکاری، تعداد کارجویان، نوسانات نرخ بیکاری و مسائل مربوط به آن از دغدغههای اصلی دولتها در دهه اخیر بوده است بهنحوی که با افزایش تقاضای کارجویان برای ورود به بازار کار، مسأله بیکاری نیز همیشه بین خانوادهها در کشور مطرح و جزو موارد اصلی بوده است.
هرچند مسئولان ارشد وزارت کار یکی از مهمترین دلایل افزایش نرخ بیکاری در سالهای اخیر را ورود متولدین دهه ۶۰ با بازار کار و تقاضای آنان برای شغل میدانند، اما همراه مسائل دیگری مانند افزایش دوره جستجوی شغل و یا کاهش امنیت شغلی نیز مطرح بوده است.
البته در زمینه بررسی وضعیت بازار کار، نرخ بیکاری، وضعیت کارجویان و عملکرد استانها نیز مسئولیتی به مرکز آمار ایران داده شده است تا متولی اصلی اعلام نرخ بیکاری کشور باشد.
از این رو این مرکز طبق روال سالهای اخیر هر ۳ ماه یکبار نسبت به اعلام جزئیات نوسانات نرخ بیکاری کشور اقدام کرده است. اگر از نقدها و مسائلی که توسط فعالان و کارشناسان بازار کار مبنیبر اینکه نرم افزار مورد استفاده در تعریف بیکار و شاغل در کشور اشکال دارد و نمیتوان تعریف سازمان جهانی کار در مورد شاغل دانستن یک ساعت کار در هفته را در ایران پذیرفت، خود نرخ بیکاری نیز همیشه با حاشیههایی همراه بوده است.
حال با اینکه نرخ بیکاری و تغییرات آن طی سالهای اخیر به صورت مرتب و با گذشت چند روز از هر فصل به اعلام عمومی میرسید، اما این بار با گذشت حدود ۲۰۰ روز، مرکز آمار ایران هیچ گزارش جدیدی از وضعیت بازار کار کشور ارائه نکرده است.
مسئولان این مرکز و همچنین مدیران ارشد وزارت کار و امور اجتماعی نیز تاکنون نه تنها در مورد علت اصلی تاخیر و دلیل اعلام نکردن این نرخ توضیح قانع کنندهای ارائه نکردهاند بلکه به صورت کلی معتقدند که نرخ بیکاری و تعداد کارجویان در دو فصل تابستان و پاییز سالجاری کاهش یافته است.
اینکه کاهش نرخ بیکاری و جلوگیری از افزایش تعداد کارجویان چگونه قابل لمس خواهد بود خود موضوعی است که نیاز به بررسیهای دقیق از بازار کار و همچنین مستند کردن کاهش بیکاری دارد.
البته چند روز پیش وزیر کار و امور اجتماعی از تحقق ۱٫۱ میلیون فرصت شغلی جدید در کشور خبر داده و تاکید کرده است که از این میزان ۲۰۰ هزار فرصت جدید نیز بیشتر در استانها محقق شده و پیشبینی میشود این میزان تا پایان سالجاری تا ۱٫۵ میلیون فرصت جدید شغلی نیز بالغ شود.
همه این موارد در حالی مطرح میشود که هیچ نشان و آدرسی از وضعیت بیکاری در ۶ ماه گذشته ارائه نمیشود و آخرین نرخ بیکاری کشور مربوط به بهار سالجاری با رکورد ۱۴٫۶ درصد است، همچنین این نرخ در زمستان سال گذشته نیز معادل ۱۴٫۱ درصد بوده است.
بیکاری؛ واقعیتی انکارناپذیر اولیاء علی بیگی نایب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در خصوص وضعیت بیکاری کشور و اظهارات اخیر مسئولان در زمینه ایجاد ۱٫۳ میلیون فرصت شغلی جدید در کشور و کاهش نرخ بیکاری بدون اعلام درصد آن، گفت: متاسفانه باید گفت موضوع بیکاری چند میلیون نفری جوانان امروز یک واقعیت انکارناپذیر است.
وی اظهار داشت: نرخ بیکاری در کشور بهویژه در فارغالتحصیلان دانشگاهی رو به افزایش است؛ بنابراین با وجود چنین مسألهای نمیتوان گفت که فقط یک نهاد مسئول همه چیز است و همه دستگاهها و نهادها باید در این رابطه نقشی را ایفا کنند.
تشکیل ستاد ویژه حل بیکاری
این مقام مسئول در حوزه کارگری تاکید کرد: باید در این رابطه یک ستاد ویژه و مشخصی وجود داشته باشد که زیرنظر مستقیم رئیسجمهور کار کند و وزارتخانههای مختلف نیز به آن کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه با مسئولیت یک وزارتخانه و کار کردن آن نمیتوان به حل معضل اشتغال امیدوار بود و در این رابطه یک پایداری مثبتی ایجاد نمیشود، تصریح کرد: بنابراین وقتی گفته میشود که فرصتهای شغلی ایجاد شده و تعداد شاغلین در کشور افزایش یافته است باید آمار بیمه شدگان تامین اجتماعی نیز افزایش یافته باشد.
علی بیگی اظهار داشت: اگر بخواهیم یک بررسی درستی از وضعیت بیکاری و تعداد شاغلین کشور داشته باشیم باید آمار روشن ۶ ماه گذشته به نسبت امروز بررسی شود و البته این کار مستلزم وجود آمار روشن و قابل استناد نیز است.