آفتابنیوز : آفتاب: میزان تولید چغندر قند در حالی به 3 میلیون تن كاهش یافته است كه هم اكنون در بازار قیمت هر كیلوگرم شكر وارداتی 350 تومان ارزانتر از تولید داخلی آن است.
در سالهای اخیر مزارع چغندر قند و نیشكر با افزایش مشكلات كارخانههای تولید كننده سودآوری خود را برای كشاورزان از دست داده است و در برخی از موارد این زمینهها تغییركاربری دادهاند.
در واقع از زمانی كه تعرفه واردات شكر به 4 درصد كاهش یافت و ورود انبوهی از شكرهای وارداتی بازارهای داخلی را فراگرفت، كارخانهها توان تولید را از دست دادهاند و كشاورزان هم انگیزهای برای كاشت ندارند.
گرچه در 2 سال گذشته تعرفه واردات شكر به 25 درصد رسید و در سالجاری، وزارت جهاد كشاورزی با افزایش قیمت خرید این محصول سعی در تقویت انگیزه كشاورزان برای كشت آن دارد اما شرایط كنونی وضعیت مناسبی را برای كشاورزان رقم نخواهد زد.
میزان كشت این محصول در این سالها با كاهش چشمگیری مواجه بوده است به طوریكه در سال 85 حدود 6 میلیون تن چغندر قند در كشور كشت شد كه این میزان در سال 88 به 2 میلیون تن كاهش یافت، همچنین در سال جاری میزان تولید این محصول حدود 3 میلیون تن تخمین زده میشود.
این درحالی است كه 35 واحد چغندری و 8 واحد نیشكری با ظرفیت سالانه حدود 1.77 میلیون تن وجود دارند كه تاكنون بیشترین تولید آنها حدود1.3 میلیون تن با توجه به تولید چغندر و نیشكر بوده است.
شكر دومین محصول غذایی وارداتی با وجودی كه از شكر به عنوان یكی از محصولات استراتژیک در كشور نام برده میشود كه نیاز بیش از 910 واحد تولیدی تولید شیرینی و شكلات را برطرف میكند و بخشی از آن مصرف خانوارها را هم پوشش میدهد، كشور به یكی از وارد كنندههای بزرگ آن تبدیل شده است.
به گفته فعالان صنعت غذا، پس از واردات روغن، بیشترین میزان واردات به شكر تعلق دارد و تولیدكنندگان شكر یكی از وابستهترین تولیدات به خارج از كشور را به خود اختصاص داده اند.
عضو كانون انجمن صنفی صنایع غذایی ایران با اشاره به این موضوع كه سال گذشته 80 هزار تن چغندر قند توسط یكی از شركتهای تولید كننده شكر خریداری شده است، توان واقعی تولید این محصول را در این شركت 2 هزار و 50 تن در روز عنوان كرد و گفت: كارخانجات تولیدكننده شكر به دلیل واردات بی رویه و كاهش میزان تولید مواد اولیه با مشكلات زیادی روبرو هستند و تقریبا با ورشكستگی به كار خود ادامه میدهند.
محمد علی افصحی افزود: دولت برای حمایت از كشاورزان قیمت هر تن چغندر قند را برای سال 90 به 90 هزار تومان افزایش داد در حالی كه این رقم امسال 75 هزار تومان بود.
وی با بیان اینكه افزایش قیمتها تنها هزینه تمام شده را افزایش میدهد و به ضرر تولید كننده است، گفت: واردات، افزایش هزینه تولید و مواد اولیه زیان مضاعفی را به تولید كننده تحمیل میكند.
به گفته این تولید كننده، 70 درصد هزینه تولید شكر را قیمت چغندر قند تشكیل میدهد و این مورد در كنار عوامل دیگر قیمت تمام شده شكر را به كیلویی 1200 تومان میرساند در حالی كه در بازار، شكر كیلویی 850 تومان است.