کد خبر: ۱۱۹۵۱۹
تاریخ انتشار : ۲۸ دی ۱۳۸۹ - ۱۵:۵۴
در همايش استادان زبان و ادبيات فارسی

مشايی: زبان فارسی، زبان اول مكتب اهل بيت عصمت و طهارت است/ اسلام به فردوسی بدهکار است

اگر ایران ماندگار است به برکت وجود زبان فارسی است
آفتاب‌‌نیوز :

آفتاب:‌ اسفندیار رحیم مشایی در همایش هفتمین مجمع استادان زبان و ادبیات فارسی که پیش از ظهر امروز در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، تاکید کرد: قرار نیست کسی از عدالت دفاع کند بلکه باید از موضع عدالت دفاع کرد زیرا عدالت امری فطری است و هر آنچه از جنس وجود است با عدالت معنا پیدا می‌کند.

وی افزود: در سمت مقابل نیز تبعیض منفور است.

رحیم‌مشایی در ادامه با اشاره به اهمیت زبان گفت: زبان مظهر دو امر مهم آوا و محتوا و فکر و اندیشه است. امروز زبان از ضروریات زندگی است. اگر چه حیوانات همزبان دارند اما زبان برای سطح متعالی انسان نیازمند برخورداری از سطوح بالاتر است. زندگی انسانی قابل قیاس با زندگی غیرانسانی نیست.

وی ادامه داد: البته باید بگویم. مفهوم زبان در پیام معنا پیدا می‌کند و زبان فقط وسیله گفت‌وگو نیست و تمام پژوهشگران نیک می‌دانند که همه علوم وام‌دار زبان است و همه دستاوردها محتاج زبان است و این زبان است که می‌توان موجب غنای زندگی شود و بدون زبان تحول اتفاق نمی‌افتد.

وی با اشاره به نقش زبان در انتقال میراث فرهنگی گفت: کدام میراث بدون زبان قابل انتقال است؟ میراث وام‌دار زبان است و میراث مستند و معنوی از نظر وجودی بدهکار زبان است.

وی با اشاره به نقش زبان فارسی در حفظ تمامیت ایران گفت: ایران سال‌ها تحت حکومت سلجوقیان بود و می‌دانیم که زبان‌ آنها فارسی نبود تسلط سلجوقیان در این کشور می‌توانست به پایان ایران منجر شود اما آنچه که باعث شد تاریخ ایران استمرار یابد زبان است ممکن است کسی بگوید پایداری ایران به دلیل وجود اسلام و اهل بیت است این مطلب درست است اما ابزار آن زبان است و استواری اسلام ناب و غیرناب و امکان تجلی آن به استواری زبان بستگی دارد زیرا استواری اندیشه به استواری زبان است.

مشایی تاکید کرد: اعراب همراه اسلام عربیت را نیز آوردند زیرا زبان‌شان عربی بود و این کار در بسیاری از کشورها نیز انجام شد اما هویت آن کشورها تغییر کرد به دلیل آنکه زبان عربی را پذیرفتند. اما امروز اگر ایران ماندگار است به برکت وجود زبان فارسی است زیرا این زبان فارسی بود که زنده ماند و حتی واژگان عربی را به استخدام خود درآورد.

وی ادامه داد: امروز اگر این اعتقاد وجود دارد که ایرانیان به دلیل پیروی از مکتب اهل بیت به بالاترین دستاوردها رسیدند بخشی از آن مرهون زبان است؛ ایران، تشیع و اسلام به فردوسی بدهکار هستند و این امر به خوبی جای پژوهش دارد.

وی همچنین تصریح کرد: برای اقامه عدالت و قسط که فلسفه ارسال رسل است روح حماسه در جامعه لازم است.

مشایی با تاکید بر اینکه زبان فارسی توانست اندیشه‌های بلند فلسفی اسلامی را قابل قبول و‌پذیرش جلوه دهد، اظهار کرد: اینکه زبان عربی در زبان فارسی آمده است صرفا تسلط این زبان نبوده است بلکه در مسیر تعامل دو زبان شرایطی پیش آمده که ایرانیان مجبور به استفاده از زبان عربی شده‌اند و این تاثیر قرآن و اسلام است.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری ادامه داد: مهمترین برداشت‌های فلسفی و نگاه‌های جامعه جهان‌بینی توسط ایرانیان مطرح شده است و تاریخ به روشنی اثبات کرده است که ایرانیان نه فقط در زمینه گسترش زبان خود به افتخار بزرگی رسیده‌اند بلکه این زبان در زبان عربی هم سهم غیرقابل انکاری داشته است.

مشایی با تاکید بر اینکه احیا و گسترش زبان فارسی تکلیفی بزرگ است، گفت: زبان فارسی در حدود 1000 سال است که در بسیاری از ملت‌ها ریشه دارد و بخش مهمی از تاریخ ملت‌های متفاوت را شکل داده است یعنی اندیشه‌های آنها با زبان فارسی شکل گرفته و آنها برای دفاع از ملت‌های خود مکلف به شناخت و حفظ زبان فارسی هستند و در غیر این صورت بخش مهمی از ذخایر فرهنگی خود را از دست خواهند داد.

وی ادامه داد: امروز که جامعه جهانی به سمت اتحاد و یکپارچگی می‌رود و هدایت جمعی جهانی در حال شکل‌گیری است، پاسداشت زبان فارسی و نکوداشت خدمات این زبان تکلیف جهانی است و امروز جامعه جهانی باید به زبان فارسی به دیده احترام بنگرد.

مشایی ادامه داد: به‌عنوان مسئول کمیته فرهنگی دولت در حال تدوین نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل هستم که زبان فارسی را در کنار زبان‌های بزرگ امروز جهان به‌عنوان زبان اصلی در اجلاسیه‌ها و اسناد به حساب آورد.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری تاکید کرد: باید در امر توجه به زبان فارسی شاهد یک جهش و خیزش باشیم وجریان معمولی توجه به این زبان کافی نیست.

مشایی ادامه داد: با شجاعت می‌گویم نه فقط برای دولت بلکه برای یک نظام توجه به زبان فارسی به‌عنوان یک شاخص مطرح است و برای همه اندیشمندان دولت این حق محفوظ است که برای سنجش عملکرد نظام، این موضوع سنجیده شود که به زبان فارسی چه مقدار بها داده شده است.

وی تاکید کرد: نگاه بلند رهبری و اندیشه رئیس‌جمهور در این ارتباط پشتوانه مهم برای این کار است.

مشایی تاکید کرد: نمی‌گویم زبان فارسی زبان اول اسلام است اما می‌توانم با قدرت بگوییم زبان فارسی زبان اول مکتب اهل بیت عصمت طهارت است.

وی ادامه داد: باید یادمان باشد که می‌توانیم به زیبایی انقلاب اسلامی ایران که امروز دیگر فقط به ملت ایران تعلق ندارد را برای ماندگاری و پایداری با زبان فارسی ارائه کنیم.

مشایی تاکید کرد: لهجه‌های مختلف زبان فارسی اگر چه به زیبایی‌های این زبان افزوده است و شاخساران گل‌‌های باغستان ادبیات فارسی را زیبا‌تر کرده است ولی اگر با برنامه‌ریزی همراه نباشد می‌تواند مانعی برای توسعه زبان فارسی باشد.

رییس دفتر رییس‌جمهوری پیشنهاد داد فرهنگستان مشترک زبان و ادبیات فارسی حداقل بین 3 کشور ایران، ‌تاجیکستان و افغانستان تشکیل شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین