آفتابنیوز : آفتاب: در حالی كه اتاق بازرگانی افغانستان از قطع رابطه تجاری با ایران خبر داده، سفارت جمهوری اسلامی ایران در كابل، به منظور تنویر افكارعمومی و در راستای برخی از جوسازیهایی كه طی چند روز گذشته به صورت ناصواب علیه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت، آمار میزان سوخت ترانزیت شده از ایران به افغانستان طی 10 ماه گذشته را تشریح كرد.
متن بیانیه سفارت ایران در افغانستان به این شرح است:
سفارت جمهوری اسلامی ایران در كابل، به منظور تنویر افكارعمومی و در راستای برخی از جوسازیهایی كه طی چند روز گذشته به صورت ناصواب علیه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت، آمار میزان سوخت ترانزیت شده از ایران به افغانستان طی 10 ماه گذشته را تشریح مینماید.
از تاریخ 89.1.1 تا 89.9.30 تعداد 17 هزار و 546 تانكر به وزن 399 هزار و 764 تن و از تاریخ 1389.10.1 تا 1389.10.25 و بعد از بازگشت آقای مارشال فهیم معاون اول رئیسجمهور اسلامی افغانستان تعداد 925 تانكر به وزن 71 هزار و 501 تن سوخت از ایران به افغانستان منتقل شده است.
هم اكنون فقط 160 تانكر سوخت در مرز میلک و دوغارون كه پررفت آمدترین مسیر ترانزیت سوخت میان دو كشور است، در نوبت ورود به خاک افغانستان میباشند كه پس از تشریفات قانونی، طی چند روز آینده وارد خاک افغانستان میشوند.
یكی از دلایل تاخیر ورود تانكرهای سوخت، اعلام نكردن میزان سوخت مورد نیاز مصرف داخلی افغانستان توسط وزارت تجارت و صنایع بوده است، كه پیگیریهای این سفارت بینتیجه مانده است.
در صورت تمایل دولت افغانستان، ترانزیت سوخت در آینده براساس توافقات فیمابین، انجام خواهد شد.
اعلام قطع رابطه اقتصادی با ایران اتاق تجارت و صنایع افغانستان اعلام كرده است كه تاجران افغان تمامی واردات و صادرات كالاهای تجارتی را با ایران متوقف كردهاند.
این تصمیم به دنبال پایان مهلت یک هفتهای اتاق تجارت و صنایع افغانستان اتخاذ شده است كه هشدار داده بود اگر ایران به تانكرهای سوخت عازم افغانستان اجازه حركت ندهد، روابط تجاری خود را با ایران قطع خواهد كرد.
اتاق تجارت و صنایع افغانستان یک نهاد نیمهدولتی است و از بخش بزرگی از بازرگانان افغان نمایندگی میكند.
به گفته مقامات افغان، ارزش كالاهای وارداتی افغانستان از ایران حدود 800 میلیون دلار در سال است در حالی كه صادرات افغانستان به ایران، هر سال به حدود 50 میلیون دلار میرسد.
تاجران افغان وارد كننده مصالح ساختمانی، فرش، وسایل خانگی، سامان آلات برقی و مواد غذایی از ایران هستند.
قربانعلی حقجو، رئیس اتاق تجارت و صنایع افغانستان، میگوید كه افغانستان توانایی تولید بسیاری از این مواد را دارد و تصمیم به قطع داد و ستد تجارتی با ایران، میتواند به ارتقای ظرفیت تولید در افغانستان بیانجامد.