آفتابنیوز : آفتاب: شورای امنیت پرواز کلیه هواپیماها بر فراز لیبی را ممنوع اعلام کرده و به کشورهای دیگر اجازه داده است که برای اجرای این منع، برقراری آتشبس و دفاع از غیرنظامیان 'تمام تدابیر لازم' از جمله گزینه نظامی اتخاذ کنند.
نمایندگان کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در نیویورک درباره دومین قطعنامه تنبیهی علیه حکومت لیبی مذاکرات فشردهای داشتند.
این قطعنامه به منظور محافظت از "غیرنظامیان و مناطق با جمعیت غیرنظامی" پرواز تمام هواپیماها بر فراز آسمان لیبی را ممنوع کرده است.
موسی ابراهیم، سخنگوی دولت لیبی، پنجشنبه در طرابلس گفت که اعمال منطقه پرواز ممنوع، غیرقانونی خواهد بود و مردم لیبی را علیه تهدید خارجی متحد خواهد کرد.
این قطعنامه با ۱۰ رای موافق در برابر 5 رای ممتنع تصویب شد.
آلن ژوپه، وزیر امور خارجه فرانسه که به نیویورک سفر کرده در جلسه شورای امنیت گفت: "جهان هم اکنون شاهد یکی از بزرگترین انقلابها در تاریخ است. در شمال آفریقا، در منطقه خلیج فارس مردم عربخواهان دموکراسی هستند."
او گفت که فرانسه و کشورهای متحدش تنها چند روز یا حتی چند ساعت برای اقدام علیه نیروهای سرهنگ قذافی فرصت دارند.
فرانسیس فیلون، نخستوزیر فرانسه گفته است که کشورش احتمالا "در ظرف چند ساعت" پس از تصویب این قطعنامه علیه نیروهای معمر قذافی دست به اقدام نظامی خواهد زد.
این قطعنامه که مورد حمایت اتحادیه عرب است، به تمام کشورها اجازه میدهد که به طور یکجانبه یا در چارچوب یک نهاد منطقهای از عدم پرواز هواپیماها در لیبی اطمینان حاصل و از ورود نیروهای خارجی مزدور به این کشور ممانعت کنند.
این قطعنامه همچنین با گسترش تحریمهای بینالمللی علیه طرابلس، مسدود شدن داراییهای شرکت ملی نفت لیبی و بانک مرکزی این کشور را خواهان شده است.
سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، گفت که جامعه بینالمللی باید از اعمال منطقه ممنوعه پروازی در لیبی هم فراتر برود.
خانم رایس گفت: "ما باید تدابیری را مدنظر قرار دهیم که شامل منطقه پرواز ممنوع شود و احتمالا از آن هم فراتر برود."
این قطعنامه که توسط لبنان، بریتانیا و فرانسه ارائه شده خواهان آتشبس فوری در لیبی میشود و به سایر کشورها اجازه میدهد که با اتخاذ همه تدابیر لازم از مردم غیرنظامی لیبی بهویژه مردم شهر بنغازی محافظت کنند.
چین، عضو دائم شورای امنیت با اقدام نظامی در لیبی مخالفت کرده بود.
آلمان، یکی از اعضای غیردائم این نهاد نیز اجرای منطقه پرواز ممنوع را مقدمهای برای جنگ میداند و رد کرده است.
مارک ماردل، سردبیر بخش آمریکای شمالی بیبیسی به نقل از منابع دیپلماتیک میگوید که اولین حملات به نیروهای دولتی لیبی، احتمالا طی چند ساعت آغاز خواهد شد.
وی به نقل از این منابع گزارش میدهد که به احتمال زیاد در مرحله اول، جنگندههای بریتانیا و فرانسه با کمک لجستیکی کشورهای عرب عملیات را آغاز خواهند کرد.
وی به نقل از این منبع می گوید بعید است که آمریکا در دور اول حملات شرکت کند.
دیپلمات های فرانسوی میگویند که تاکنون 5 کشور عرب ابراز آمادگی کردهاند که در صورت ضروری شدن عملیات نظامی علیه لیبی، در آن مشارکت کنند.
شورای امنیت ۲۶ فوریه نیز با تصویب قطعنامه ۱۹۷۰ حکومت لیبی را تحریم کرد و خواهان تحقیقات بینالمللی درباره اتهام وقوع جنایات جنگی توسط نیروهای معمر قذافی شد.
از لیبی خبر می رسد که ارتش این کشور خود را برای برقراری آتشبس از روز یکشنبه آماده میکند تا مخالفان "بتوانند سلاحهای خود را به زمین بگذارند".
خبرگزاری رسمی لیبی به نقل از مقامات نظامی این کشور اعلام کرده است که شورشیان میتوانند مشمول عفو عمومی شوند.
مخالفان مسلح معمر قذافی در مقابل حملات نیروهای دولتی برای باز پس گرفتن کنترل شهر بنغازی، پایگاه اصلی مخالفان، مقاومت کردهاند.
شاهدان عینی در بنغازی میگویند در نزدیکی فرودگاه این شهر حملات هوایی صورت گرفته است؛ اما به گفته یکی از سخنگویان شورشیان، گزارشهای مبتنی بر نزدیک بودن سربازان هوادار آقای قذافی به شهر درست نیست.
روز پنجشنبه، تلویزیون دولتی لیبی گزارش داد که نیروهای حکومتی به حومه شهر بنغازی رسیدهاند و به زودی حملات خود را به این شهر آغاز میکنند.