آفتابنیوز : آفتاب: سازمان ناظر بر ایمنی هستهای در ژاپن میگوید آلودگی آبهای نزدیک به نیروگاه فوکوشیما به مواد رادیو اکتیو، بسیار بالاتر از آن است که تصور میشد.
تازهترین اندازهگیری که نشان داده میزان ید رادیو اکتیو در آبهای نزدیک به رآکتور شماره یک به بیش از سه هزار برابر حد مجاز رسیده، قویا ثابت میکند که از داخل نیروگاه فوکوشیما آب مملو از مواد رادیو اکتیو به اقیانوس آرام راه یافته است.
اندازه گیری قبلی میزان رادیو اکتیو در آبهای مجاور نیروگاه فوکوشیما را 1850 برابر میزان مجاز نشان داده بود.
عناصر رادیو اکتیو مشابه، اما در میزانی پایینتر، در فاصله شانزده کیلومتری سواحل جنوبی ژاپن ردیابی شده است.
هیدهیکو نیشی یاما، معاون مدیرکل سازمان ایمنی هستهای ژاپن، در یک کنفرانس خبری گفت نیم عمر عنصر "ید 131"، هشت روز است و حتی اگر تراکم آن در موجودات آبزی را مد نظر قرار دهیم، اندازه آن تا زمانی که در سفره مردم قرار بگیرد، به صفر رسیده است.
دانشمندان برای اندازهگیری مواد رادیو اکتیو از واحد نیم عمر، یا مدت زمانی که لازم است تا میزان رادیو اکتیو با روشهای طبیعی نصف شود، استفاده میکنند.
در فاجعه چرنوبیل در سال 1986 در روسیه، آلودگی محیط به عنصر ید 131، عامل افزایش شدید سرطان تیروئید در میان بچهها شناخته شد.
تپکو، شرکت برق توکیو، و سازمان ایمنی هستهای ژاپن، منشاء اصلی نشت مواد رادیو اکتیو به آبهای اطراف نیروگاه را شناسایی نکردهاند.
مسئول نیروگاه تائید کرده که چهار رآکتور فوکوشیما که به خاطر زلزله و سونامی مهیب یازدهم مارس، شدیدا آسیب دیدهاند باید از دور خارج شوند.
رئیس برق توکیو، تپکو، شرکت صاحب فوکوشیما دائیچی که سه هفته است نتوانسته رآکتورهای شماره یک تا شماره چهار را مهار کند، به حاضران در کنفرانس خبری روز چهارشنبه (30 مارس)، توضیح داد که مهندسین و تکنیسینها موفق شدهاند وضعیت را به حال ثبات برسانند.
او گفت که در باره ادامه فعالیت رآکتورهای شماره پنج و شش، که با موفقیت و بدون ایجاد خطر خاموش شدهاند، از ساکنان محلی نظرخواهی خواهد شد.
به دنبال بلایای طبیعی زلزله و سونامی در شرق ژاپن، از مرگ بیش از یازده هزار نفر خبر قطعی در دست است.
امپراتور آکیهیتو، روز چهارشنبه از یک مرکز مراقبت از قربانیان زمین لرزه و سونامی در منطقه توکیو، دیدن کرد.
یکی از افرادی که از مناطق زلزلهزده بیرون آورده شده و در این مرکز بسر میبرد، گفت که دیدار امپراتور به او قدرت میدهد.
یوکیو آدانو، وزیر ارشد کابینه ژاپن گفت که کارشناسان این کشور سرگرم بررسی این طرح هستند که ساختمانهای نیروگاه فوکوشیما را به گونهای عایقبندی کنند که انتشار مواد رادیو اکتیو از رآکتورها متوقف شود.
روز چهارشنبه دولت ژاپن دستور داد تکنیسینهای نیروگاه فوکوشیما تدابیر جدید ایمنی را فورا به اجرا بگذارند.
این اقدام تا آخر ماه آوریل تکمیل خواهد شد.
بانری کائیدا، وزیر صنایع و بازرگانی ژاپن گفت اجرای تدابیر ایمنی جدید به این معنی نیست که فعالیت نیروگاه هستهای متوقف میشود.
ماساتاکا شیمزو، رئیس تپکو، در بیمارستان بستری شده است چون فشار خون او بسیار بالا رفته و سرگیجه دارد.
سونهیسا کتسوماتا، رئیس هیأت امنای تپکو برای اولین بار با خبرنگاران گفتوگو کرده و گفته است که شرکت تپکو آماده میشود تا به کسانی که به خاطر انتشار مواد رادیو اکتیو آسیب دیدهاند، خسارت بدهد.
او همچنین از قطع برق که به خاطر کمبود برق بوده است، عذرخواهی کرده است.
زمینلرزه شدید و سونامی برق نیروگاه فوکوشیما را قطع کرد و باعث شد که سیستم خنک کننده رآکتورها از کار بیافتد. از آن زمان تاکنون مهندسین با استفاده از آب دریا مرکز رآکتورها را خنک نگه داشتهاند اما این اقدام نتوانست از نشت مواد رادیو اکتیو جلوگیری کند.
کارگران نیروگاه اتمی فوکوشیمای ژاپن در حال تلاش برای جلوگیری از نشت مواد رادیواکتیو به دریا هستند.
خطر آلودگی در کشورهای دیگر منطقه مقامات کره جنوبی، چین و آمریکا میگویند که در بعضی از مناطق این کشورها مواد رادیو اکتیو در هوا یافت شده است.
آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا میگوید که مواد رادیو اکتیو در آب باران مناطق شمال شرق این کشور هم یافت شده است اما به میزانی نیست که خطری ایجاد کند.
وزیر حفاظت از محیط زیست چین هم گفته است که نشانههایی از میزان بسیار پائین ید 131 در نواحی ساحلی این کشور دیده شده است.
مقامات چین میگویند که میزان این ماده بسیار کم است و خطری برای سلامت افراد ایجاد نمیکند.
دانشمندان ویتنامی نیز از یافتن میزان بسیار کمی مواد رادیو اکتیو در هوا خبر دادهاند.
موسسه ایمنی هستهای کره جنوبی نیز از کشف ید در سئول و هفت منطقه دیگر این کشور گزارش داده است.