آفتابنیوز : آفتاب: بر اساس یافتههای یک پژوهش میزان مرگ و میر کودکان یک تا 59 ماهه در شهرستان زابل از میانگین کشوری بیشتر است و مهمترین علت آن میزان فراوان حوادث و سوانح در کودکان این شهرستان است.
از شاخصهای مهم توسعه و سلامت در کشورها میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال است. در سالهای اخیر میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال کشورمان کاهش یافته اما همچنان نسبت به کشورهای در حال توسعه بالاتر است.
با توجه به حس فوریت جدی با منابع بسیج شده در جهت پیشرفت کاهش میزان مرگ و میر کودکان تا سال 2015 جمعی از پرستاران شهرستان زابل بر آن شدند تا عوامل موثر بر مرگ و میر کودکان 59-1 ماهه سال 1386 این شهرستان را تحقیق کنند.
بر پایه این گزارش، این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی و گذشته نگر بود که در سال 1386 انجام گرفت. این تحقیق بر روی 93 کودک یک تا 59 ماهه به روش سرشماری انجام شد و ابزار مورد استفاده در این تحقیق چک لیستهای مرگ و میر کودکان وزرات بهداشت بود که اطلاعات آن توسط کارشناسان آموزش دیده مرکز مرگ و میر کودکان شهرستان زابل جمعآوری میشد و پس از استخراج دادهها و تبدیل به ارقام آماری توسط نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
بر همین اساس، نتایج این پژوهش نشان داد تعداد مرگ و میر کودکان 59-1 ماهه 93 نفر و بیشترین مرگ و میرها در سنین 12-1 ماه (68درصد) بوده است.
از این تعداد 37 درصد دختر و 63 درصد پسر بودند. بیشترین علت فوت در نتیجه حوادث و سوانح با 27 درصد شیوع، بود و بعد از آن مرگ ناشی از بیماریهای تنفسی با فراوانی 3 / 18درصد و بیماریهای دستگاه گوارش با 2 / 15 درصد بود.
بیشترین علت عدم بهبود کودک نیز به علت حساس نبودن والدین به علائم خطر بیماریها و تأخیر در مراجعه به مراکز درمانی (76درصد) و سپس اصرار والدین به ترخیص کودک قبل از بهبودی کامل به دلیل مشکلات اقتصادی (12درصد) بوده است.